Jak obniżyć poziom cholesterolu bez leków?
Nadmiar cholesterolu jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia.
Może prowadzić do miażdżycy – choroby, od której tylko krok do zawału serca czy udaru mózgu. Uważa się, że cholesterol LDL jest optymalny na poziomie poniżej 100 miligramów na decylitr, a 160 mg/ dl lub więcej uważa się za zbyt dużą ilość.
Zmiana sposobu odżywiania, to jedna z najważniejszych decyzji jaką osoba z podwyższonym poziomem „złego” cholesterolu musi podjąć. Ale istnieją również naturalne produkty, które pomogą i ułatwią obniżyć cholesterol i zarazem uniknąć groźnych konsekwencji zdrowotnych.
Ostropest plamisty (opis)
Kluczem do cholesterolu jest stan wątroby. Ostropest oczyszcza komórki wątroby z toksyn, obniża poziom cholesterolu i chroni przed miażdżycą. Dodatkowo zwiększa poziom ''dobrego cholesterolu".
Siemię lniane (opis)
Siemię jest bardzo bogatym źródłem kwasów omega-3 i rozpuszczalnego błonnika. Zmielone nasiona można dodawać do jogurtu i płatków śniadaniowych. Codzienne jedzenie 2 łyżek siemienia powoduje spadek cholesterolu LDL o 18 procent.
Przetacznik ziele
Przetacznik doskonale obniża wysoki poziom trójglicerydów i oczyszcza krew z cholesterolu.
Spirulina
Wzmacnia ona i regeneruje organizm oraz normalizuje poziom cholesterolu we krwi.
Przyjmowana codziennie obniża ryzyko zmian miażdżycowych.
Trawa cytrynowa (opis)
Roślina ta według badań obniża stężenie cholesterolu o ponad 10%.
Ponadto usuwa ona nadmiar tłuszczu i inne toksyny z organizmu i pobudza trawienie.
Błonnik (opis)
Błonnik zapobiega ponownemu wchłanianiu nadmiaru cholesterolu z jelit.
Specjaliści radzą, by do codziennej diety dodawać około 6 g rozpuszczalnego włókna.
Przykładowo spożywanie 0,5 filiżanki otrębów owsianych dzienni gwarantuje obniżenie stężenia całkowitego cholesterolu we krwi o około 5,3%.
Wyjątkowo bogata we włókna (szczególnie pektyny) jest babka płesznik . Wyniki badań pokazują, że po 8 tyg. dodatkowej suplementacji nasionami babki płesznik stężenie cholesterolu spadło o 15%.
Czosnek (opis)
Większość badań na zwierzętach i ludziach sugeruje, że czosnek pomaga obniżyć poziom całkowitego cholesterolu i trójglicerydów nawet o 20 mg/dL, przy czym poziom złego cholesterolu jest nieznacznie niższy, a poziom dobrego cholesterolu pozostaje bez zmian.
Wszystko zależy jednak od tego w jakich dawkach spożywamy czosnek.
Zielona herbata (opis)
Antyoksydanty zawarte w zielonej herbacie pomagają obniżyć poziom cholesterolu i chronią cholesterol w twojej krwi przed utlenianiem. Zielona herbata obniża więc ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic,a także zmniejsza ryzyko zakrzepów.
Jagody Acai (opis)
Jagody Acai to prawdziwy wróg cholesterolu! Zawierają one ogromną ilość polifenoli - dzięki ich oczyszczającemu działaniu hamują tworzenie się złogów cholesterolu.
Ponadto wiele związków zawartych w owocach acai działa przeciwzawałowo i wzmacnia mięsień serca.
Cynamon (opis)
To bardzo aromatyczna przyprawa o charakterystycznym smaku i zapachu. Według badań spożywanie pół łyżeczki cynamonu dziennie obniża poziom cholesterolu całkowitego i LDL we krwi. Cynamon ogranicza utlenianie cholesterolu w wątrobie usprawniając działanie odpowiednich enzymów antyoksydacyjnych np. peroksydazy glutationowej.
Vilcacora (koci pazur) (opis)
Wpływa korzystnie na stan naczyń krwionośnych i obniża poziom cholesterolu we krwi.
Dzięki zdolnościom hipotensyjnym hamuje zlepianie się płytek krwi, co zapobiega wszelkim zakrzepom i zatorom.
Pokrzywa (opis)
Preparaty z pokrzywy regulują przemianę materii, obniżają poziom cholesterolu, lipidów i glukozy we krwi. Poza tym pobudzają krążenie krwi i poprawiają samopoczucie psychiczne.
Herbatki na cholesterol
(kliknij) Mają one w składzie lecznicze zioła: skórkę róży, hibiskus, karczoch, czarny bez, ziele skrzypu, miętę, a także herbatę zieloną i Pu Erh. Zioła te są również świetnymi i naturalnymi środkami obniżającymi poziom złego cholesterolu i ograniczającymi jego wchłanianie z jedzenia.
Wszystkie produkty możecie kupić w tym sklepie: KLIK
Nadmiar cholesterolu jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia.
Może prowadzić do miażdżycy – choroby, od której tylko krok do zawału serca czy udaru mózgu. Uważa się, że cholesterol LDL jest optymalny na poziomie poniżej 100 miligramów na decylitr, a 160 mg/ dl lub więcej uważa się za zbyt dużą ilość.
Zmiana sposobu odżywiania, to jedna z najważniejszych decyzji jaką osoba z podwyższonym poziomem „złego” cholesterolu musi podjąć. Ale istnieją również naturalne produkty, które pomogą i ułatwią obniżyć cholesterol i zarazem uniknąć groźnych konsekwencji zdrowotnych.
Ostropest plamisty (opis)
Kluczem do cholesterolu jest stan wątroby. Ostropest oczyszcza komórki wątroby z toksyn, obniża poziom cholesterolu i chroni przed miażdżycą. Dodatkowo zwiększa poziom ''dobrego cholesterolu".
Siemię lniane (opis)
Siemię jest bardzo bogatym źródłem kwasów omega-3 i rozpuszczalnego błonnika. Zmielone nasiona można dodawać do jogurtu i płatków śniadaniowych. Codzienne jedzenie 2 łyżek siemienia powoduje spadek cholesterolu LDL o 18 procent.
Przetacznik ziele
Przetacznik doskonale obniża wysoki poziom trójglicerydów i oczyszcza krew z cholesterolu.
Spirulina
Wzmacnia ona i regeneruje organizm oraz normalizuje poziom cholesterolu we krwi.
Przyjmowana codziennie obniża ryzyko zmian miażdżycowych.
Trawa cytrynowa (opis)
Roślina ta według badań obniża stężenie cholesterolu o ponad 10%.
Ponadto usuwa ona nadmiar tłuszczu i inne toksyny z organizmu i pobudza trawienie.
Błonnik (opis)
Błonnik zapobiega ponownemu wchłanianiu nadmiaru cholesterolu z jelit.
Specjaliści radzą, by do codziennej diety dodawać około 6 g rozpuszczalnego włókna.
Przykładowo spożywanie 0,5 filiżanki otrębów owsianych dzienni gwarantuje obniżenie stężenia całkowitego cholesterolu we krwi o około 5,3%.
Wyjątkowo bogata we włókna (szczególnie pektyny) jest babka płesznik . Wyniki badań pokazują, że po 8 tyg. dodatkowej suplementacji nasionami babki płesznik stężenie cholesterolu spadło o 15%.
Czosnek (opis)
Większość badań na zwierzętach i ludziach sugeruje, że czosnek pomaga obniżyć poziom całkowitego cholesterolu i trójglicerydów nawet o 20 mg/dL, przy czym poziom złego cholesterolu jest nieznacznie niższy, a poziom dobrego cholesterolu pozostaje bez zmian.
Wszystko zależy jednak od tego w jakich dawkach spożywamy czosnek.
Zielona herbata (opis)
Antyoksydanty zawarte w zielonej herbacie pomagają obniżyć poziom cholesterolu i chronią cholesterol w twojej krwi przed utlenianiem. Zielona herbata obniża więc ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic,a także zmniejsza ryzyko zakrzepów.
Jagody Acai (opis)
Jagody Acai to prawdziwy wróg cholesterolu! Zawierają one ogromną ilość polifenoli - dzięki ich oczyszczającemu działaniu hamują tworzenie się złogów cholesterolu.
Ponadto wiele związków zawartych w owocach acai działa przeciwzawałowo i wzmacnia mięsień serca.
Cynamon (opis)
To bardzo aromatyczna przyprawa o charakterystycznym smaku i zapachu. Według badań spożywanie pół łyżeczki cynamonu dziennie obniża poziom cholesterolu całkowitego i LDL we krwi. Cynamon ogranicza utlenianie cholesterolu w wątrobie usprawniając działanie odpowiednich enzymów antyoksydacyjnych np. peroksydazy glutationowej.
Vilcacora (koci pazur) (opis)
Wpływa korzystnie na stan naczyń krwionośnych i obniża poziom cholesterolu we krwi.
Dzięki zdolnościom hipotensyjnym hamuje zlepianie się płytek krwi, co zapobiega wszelkim zakrzepom i zatorom.
Pokrzywa (opis)
Preparaty z pokrzywy regulują przemianę materii, obniżają poziom cholesterolu, lipidów i glukozy we krwi. Poza tym pobudzają krążenie krwi i poprawiają samopoczucie psychiczne.
Herbatki na cholesterol
(kliknij) Mają one w składzie lecznicze zioła: skórkę róży, hibiskus, karczoch, czarny bez, ziele skrzypu, miętę, a także herbatę zieloną i Pu Erh. Zioła te są również świetnymi i naturalnymi środkami obniżającymi poziom złego cholesterolu i ograniczającymi jego wchłanianie z jedzenia.
Wszystkie produkty możecie kupić w tym sklepie: KLIK
Komentarze
Prześlij komentarz