"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." Hipokrates (460-370 p.n.e.) Niech Was nie zmyli tytuł bloga. Strona ta jest nie tylko o przyprawach,ale również o ziołach, roślinach, owocach i wszystkich naturalnych i zdrowych produktach ,które mogą przynieść nam zdrowie i zadowolenie z życia. Ten blog jest o zdrowym, naturalnym i smacznym odżywianiu.

piątek, 22 sierpnia 2014

Zielona herbata - właściwości, jej wpływ na odchudzanie oraz - jaką wybrać najlepszą ?

Zielona herbata

Zielona herbata uchodzi za najzdrowszą z wszystkich herbat. Napar z niej zawiera wiele składników, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Powstrzymuje rozwój chorób, odchudza, zapewnia dłuższe życie i młody wygląd, wzmacnia serce....zalet zielonej herbaty jest tak dużo, że naprawdę - traci wiele ten, kto jej nie pije !



Co trzeba wiedzieć - czyli właściwości zielonej herbaty

- Posiada właściwości przeciwutleniające, likwiduje wolne rodniki - spowalnia proces starzenia. Co ciekawe - zielona herbata jest źródłem związku o nazwie - galusan epigalokatechiny, w skrócie EGCG. Badanie ujawniły, że jest on co najmniej 100 razy bardziej skuteczny niż tak silne antyoksydanty, jak witamina C i E ! Skutecznie chroni nasze komórki oraz DNA przed nowotworami, chorobami serca i innymi chorobami. Nawet antyoksydanty zawarte w czerwonym winie posiadają dwukrotnie niższy potencjał oksydacyjny niż EGCG.
To się nazywa moc ! 

- Zielona herbata ma działanie  bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Z tego powodu może ona łagodzić przebieg na przykład zatruć pokarmowych, grypy itp.

Zielona herbata jest najbogatszym źródłem fluoru spośród wszystkich pokarmów, wzmacnia zęby i kości, chroni przed próchnicą.

Napar herbaciany korzystnie działa także na nerki i drogi moczowe. Pobudza on ich czynność, dlatego może być wykorzystywany jako delikatny środek moczopędny.

- Obniża poziom  cholesterolu, szczególnie LDL ("zły cholesterol"). Blokuje utlenianie LDL i w ten sposób zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. 
Chroni więc przed miażdżycą.

- Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie i zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.

Czarna herbata w odróżnieniu od zielonej poddawana jest procesom fermentacji, które niszczą dużą ilość polifenoli. Zieloną herbatę należy parzyć co najmniej 5-8 minut, a najlepiej 10 min. aby uwolniły się z niej katechiny. Należy wypić napar w przeciągu maksymalnie 2 godzin, ponieważ po tym czasie traci ona swoje właściwości antynowotworowe.

fot.tumblr
Zielona herbata na odchudzanie

- Wpływa na odchudzanie.  Zielona herbata ma duży wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej i metabolizm ! Co ciekawe, właściwości odchudzające posiada nie poprzez zawartość kofeiny, lecz katechiny (związek polifelowy). Związki polifelowe zawarte w tej herbacie regulują w organizmie aktywność enzymów mających wpływ właśnie na redukcję tkanki tłuszczowej. Z kolei flawonole hamują działanie aldonazy - enzymu odpowiedzialnego za gromadzenie tłuszczu w komórkach.  Zielona herbata jest więc świetnym termogenikiem.

 Polifenole poza tym stymulują wytwarzanie ważnych przeciwutleniaczy i enzymów o działaniu detoksykacyjnym (czyli odtruwającym), zabezpieczają organizm przed złym wpływem wolnych rodników. Polifenole są w stanie  zatrzymać reprodukcję komórek rakowych i wyzwolić naturalny proces zaprogramowanej śmierci komórek tzw. apoptozę. Blokują także produkcję pewnego enzymu, urokinazy, niezbędnego dla wzrostu komórek rakowych.
Według niektórych badań korzystne działanie odchudzające uzyskamy jeśli będziemy pić 3 filiżanki zielonej herbaty dziennie. Inni eksperci twierdzą, że osiągniemy najlepsze rezultaty dopiero przy 10 filiżankach. Dlatego dość często stosując dietę odchudzającą poleca się specjalne kapsułki z zieloną herbatą.
Takie suplementy mogą być korzystną alternatywą dla wielu osób ponieważ 1 kapsułka jest w stanie zastąpić nawet  2-4 filiżanki naparu! Pamiętajmy jednak, że ze zbyt dużą ilością polifenoli musimy uważać -  co za dużo to także niezdrowo.
Przy temacie odchudzania warto również wspomnieć o tym, że zielona herbata zmniejsza apetyt - fakt ten również potwierdzono badaniami.

Zielona herbata - jaka najlepsza ?

Na początek trzeba wspomnieć, że jeśli chodzi o smak albo zapach to gusta są różne - trzeba próbować i decydować samemu co nam najlepiej odpowiada. Gatunków i rodzai zielonej herbaty jest bardzo dużo. Niektórzy lubią aromatyzowane zielone herbaty, z dodatkiem np. jaśminu, kwiatu pomarańczy, płatków róży, truskawki, nagietka...a inni lubią  poczuć delikatny smak goryczki i parzą normalną herbatę liściastą. Jeżeli chodzi o liściaste herbaty zwróćmy uwagę na kolor liści - liście zielonej herbaty powinny mieć kolor od srebrzystego do ciemnozielonego. Im jaśniejsza barwa liści, tym lepsza herbata. Zwróćmy też uwagę na to,
czy podczas parzenia naszej herbaty listki rozwijają się, jeżeli tak się nie dzieje to są to przeważnie ścinki listków lub herbata była źle parzona.
Warto spróbować jedne z najbardziej wartościowych zielonych herbat na świecie - SENCHĘ
i MATCHĘ. Są to gatunki najwyższej jakości zielonej herbaty należące do klasyki japońskich zielonych herbat. 

Sencha  – rodzaj japońskiej zielonej herbaty przygotowywanej bez mielenia liści. Podobnie jak inne herbaty japońskie, jest ona z reguły silniejsza w smaku od swoich chińskich odpowiedników.
Zaparza się ją jak każdą inną zieloną herbatę, czyli przez 2-3 minuty wodą przegotowaną, ostudzoną do ok. 80 °C.

Matcha  – japońska, sproszkowana zielona herbata, używana w ceremonii picia herbaty cha-no-yu (dosł. "gorąca woda na herbatę") oraz jako dodatek do potraw (np. klusek, ciastek, lodów).
Matcha produkowana jest z liści krzewów specjalnie ocienianych matami, czym różni się od gatunków przeznaczonych do wytwarzania np. senchy. Co najmniej dwa tygodnie przed zbiorami krzewy są osłaniane przed słońcem, przez co ich wzrost jest spowolniony. Tak, według procedury opracowanej w epoce Azuchi-Momoyama, powstają: tencha , z której robi się matcha oraz gyokuro . Liście nabierają wówczas bladego odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Zebrane liście są suszone i następnie ścierane na proszek. Przed roztarciem na proszek liście są przechowywane w specjalnych naczyniach o nazwie chatsubo .

Źródło: Wikipedia

Tyle teorii. Gatunki tych herbat mają wielbicieli na całym świecie, są bardzo smaczne i posiadają dużą wartość odżywczą. Polecane są do picia do każdego posiłku, a także np. z odrobiną miodu lub cytryny. 

A może lubicie mrożoną zieloną herbatę ?

mrożona zielona herbata
fot. tumblr

Mnóstwo gatunków zielonej herbaty ( Senchę i Matchę także ) szukajcie tutaj : KLIK
Jeśli chcecie zieloną herbatę w kapsułkach to polecam tu: KLIK

5 komentarzy :

  1. Jak widzę zielone herbatki to wszystkie mają śliczne zielone kolorki moja taka dziwna żółto bursztynowa jest :<

    OdpowiedzUsuń
  2. Powody mogą być różne. Istnieje bardzo dużo gatunków zielonej herbaty. Czasami tańszej jakości zielone herbaty po zaparzeniu wychodzą nawet brązowe. Te '' ekspresowe'' zielone herbaty są sprzedawane jako zielone, a zawierają one drobniutki pył herbaciany a nie wysokiej jakości całe liście, które pozwalają przygotować najlepszy napar o najwyższej jakości walorach smakowych, leczniczych i odżywczych.
    Po drugie - gatunki chińskie zielonej herbaty często wychodzą lekko żółte - bursztynowe ( ale nie powinny wyjść brązowe, wtedy znaczy, że liście były po prostu stare), te japońskie jeśli są dobrej jakości powinny wyjść zielonkawe. Czasem nawet Matcha wyjdzie ciemna jeśli liście były np. źle przechowywane, nieświeże itp. Najlepszej jakości japońska zielona herbata powinna wyjść zielona ! pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przyznać, że wygląda bardzo smacznie. :) Zielona herbata rzeczywiście jest bogata w wiele właściwości. Ja polecam 6 herbatek odchudzających Slim Herbal System.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obejrzyj jeszcze