"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." Hipokrates (460-370 p.n.e.) Niech Was nie zmyli tytuł bloga. Strona ta jest nie tylko o przyprawach,ale również o ziołach, roślinach, owocach i wszystkich naturalnych i zdrowych produktach ,które mogą przynieść nam zdrowie i zadowolenie z życia. Ten blog jest o zdrowym, naturalnym i smacznym odżywianiu.

sobota, 23 sierpnia 2014

Pokrzywa - skarb natury zaklęty w parzącej roślinie

Pokrzywa - dla urody, pięknych i dlugich włosów....i co jeszcze ?


Pokrzywa nie jest zbyt lubianą rośliną z powodu swych parzących włosków. Parzy, ale za to jest prawdziwą skarbnicą aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest bogata w witaminy i mikroelementy - w jej liściach znajduje się prowitamina A, witaminy B2 i C, kwas mrówkowy, kwas pantotenowy, chlorofil oraz sole mineralne, żelazo, wapń, potas... Nic więc dziwnego, że pokrzywa ma bardzo długą tradycję zastosowań leczniczych. Stosowana była od wieków przy pielęgnacji włosów i skóry, w astmie i kaszlu, a także przy przeziębieniach, obrzękach, biegunce i robaczycy.
W gospodarstwach rolnych gospodarze niegdyś dodawali pokrzywę do paszy. Krowy dawały wtedy więcej mleka, a posiekana pokrzywa w jadłospisie kury sprawiała, że znosiła więcej jajek. Inny sposób wykorzystania niezwykłych właściwości pokrzywy, zaczerpnięty z mądrości ludowych, to podlewanie roślin w ogródku. Woda, w której wcześniej moczyliśmy pokrzywę, skutecznie odstraszała robactwo. 
Pokrzywa to prawdziwy skarb natury zaklęty w niepozornej roślinie - jeśli chcesz mieć piękny i młody wygląd, błyszczące, zdrowe włosy i promienną skórę - stosuj pokrzywę !
Zacznijmy od włosów ;) :


pokrzywa na włosy


Jedzmy i pijmy pokrzywę !


Pokrzywa to bardzo cenna roślina, z której możemy przyrządzać zupy, omlety,dodawać ją do sałatek, jajecznicy, mielonych mięs itp. Pokrzywa od dawien dawna stosowana była jako wiosenne warzywo - tym bardziej cenne bo bogate w składniki odżywcze. Szczególnie cenione są pokrzywy młode - zrywanie i jedzenie starych pokrzyw jest nie zalecane ( są włókniste i szkodliwe dla nerek). W celach spożywczych zbiera się młode rośliny o wysokości 15–20 cm w okresie od przedwiośnia do maja (później ew. tylko młode liście z wierzchołków pędów), które spożywa się po obróbce cieplnej (przynajmniej sparzeniu, przy czym zalecane jest gotowanie ich w niewielkiej ilości wody z dodatkiem masła i czosnku lub wysuszeniu. Suszone liście używane są do sporządzania zimą rozgrzewających naparów.

Picie naparu z pokrzywy oczyszcza organizm z toksyn i kwasu moczowego oraz odmładza organizm. Jest niezastąpiona w leczeniu kamicy nerkowej i innych chorób układu moczowego. Poza tym pokrzywa przyspiesza przemianę materii i wzmaga apetyt. Związki zawarte w pokrzywie oczyszczają cały układ trawienny, poprawiają pracę trzustki, wątroby i żołądka. Stosuje się ją bardzo często w chorobach tych organów.
Inną zaletą pokrzywy jest to, że poprawia odporność organizmu, dzięki czemu rzadziej się przeziębiamy

napar z pokrzywy
fot.gwathir.tumblr


Stosowanie naparu z pokrzywy łagodzi także objawy trądziku i zwalcza stany zapalne skóry: 3 łyżki suszu zalewamy 0,5 l wrzątku, parzymy pod przykryciem przez 5 min. Pijemy ok. 3-4 szklanki dziennie. By złagodzić objawy trądziku napar z pokrzywy możemy używać do  przemywania twarzy.

Pamiętajmy, że im dłużej parzymy pokrzywę tym większe ma działanie moczopędne - standardowy czas zaparzania pokrzywy do picia to 2-5 min..

Dodatkowo: Zaleca się robienie przerw w piciu pokrzywy np. 1 miesiąc picia - 2 tyg. przerwy

Pokrzywę możecie kupić tu: KLIK

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obejrzyj jeszcze