"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." Hipokrates (460-370 p.n.e.) Niech Was nie zmyli tytuł bloga. Strona ta jest nie tylko o przyprawach,ale również o ziołach, roślinach, owocach i wszystkich naturalnych i zdrowych produktach ,które mogą przynieść nam zdrowie i zadowolenie z życia. Ten blog jest o zdrowym, naturalnym i smacznym odżywianiu.

sobota, 21 grudnia 2013

Cynamon

Cynamon

 

 Święta Bożego Narodzenia bez cynamonu? To niemożliwe.
Ciepły, korzenny aromat tej azjatyckiej przyprawy po prostu obezwładnia. Nie może jej zabraknąć w żadnej kuchni, gdyż ma bardzo szerokie zastosowanie.

cynamon, kawa z cynamonem

                             fot.: tumblr

POBUDZA UMYSŁ I NIE TYLKO

 Cynamon jest niezwykłym wspomagaczem naszego umysłu. Poprawia dopływ krwi do mózgu, dzięki czemu szare komórki mają więcej tlenu i składników odżywczych. Skutkuje to rozjaśnieniem umysłu, lepszym zapamiętywaniem, silniejszą koncentracją i poprawą pamięci wzrokowej.
 Delikatny aromat cynamonu ma właściwości afrodyzjakalne. Dodaj przykładowo szczyptę tej przyprawy do grzanego wina i zobacz jak oczy Twojej ukochanej nabierają blasku :)
  Dodatkowo cynamon ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i grzybobójcze.
Tym bardziej powinniśmy używać go więcej i częściej w zimowym okresie.
  Jest dużym sprzymierzeńcem osób odchudzających się! ;) Przyspiesza przemianę materii,
poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek. Czyli oczyszcza organizm i pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów.

 CYNAMON W KUCHNI

 Dobrym pomysłem jest dodawanie go do ciast, deserów lodowych czy stosowanie go jako panierki do drobiowych mięs, bądź dań na bazie ryżu i jabłek. Ten rodzaj kulinarnego dodatku wzbogaci również smak naleśników czy pierogów, jeśli przyrządzi się na jego bazie słodką polewę ze śmietany.

 Z racji pory roku, a tym samym chłodnych i ponurych wieczorów,
chciałabym dziś Wam polecić rozgrzewającą i aromatyczną kawę z cynamonem :)


                                     
 AROMATYCZNA KAWA Z CYNAMONEM 

kawa z cynamonem





Składniki :
 2 łyż. kawy rozpuszczalnej
 cynamon
 mleko
 bita śmietana
 cukier

 Kawę zaparzamy. Używamy do tego ekspresu lub kawiarki. Mieszamy kawę z cynamonem w proporcji :  dwie łyżeczki kawy i pół łyżeczki cynamonu. Sposób parzenia naszej kawy ma na celu wydostanie aromatu cynamonu a nie jego sproszkowanej wersji.  Następnie dolewamy spienione mleko i słodzimy cukrem, najlepiej brązowym, który doskonale podkreśli smak i aromat naszej kawy.
Kawę dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy cynamonem :)


  Cynamon możecie kupić tutaj : Cynamon

cynamon rafex

Zapraszam i już dziś życzę Wszystkim:  magicznych, spokojnych, spędzonych w gronie najbliższych, radosnych i niezapomnianych  Świąt Bożego Narodzenia :)




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obejrzyj jeszcze