Trawa cytrynowa - właściwości lecznicze i zastosowanie

Trawa cytrynowa

Inne nazwy: Palczatka cytrynowa

Kto by pomyślał, jak wiele zalet może mieć trawa !
Ale ta roślina nie jest zwyczajna. Trawa cytrynowa pochodzi z tropikalnych obszarów Azji i kryje w sobie niespodziewaną ilość zalet !
Ta niezwykle wartościowa roślina posiada długie i ostrozakończone liście, które wydzielają ładny, cytrynowy zapach. Trawa cytrynowa dorasta nawet do 150 cm wyskokości. Jej smak przypomina cytrynę z domieszką imbiru. 
Trawa cytrynowa ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie ludowej ze względu na swoje szerokie właściwości lecznicze.




Właściwości trawy cytrynowej

- Trawa cytrynowa jest bogata w przeciwutleniacze, które pomagają regenerować skórę. Poza tym jest ona bogata również w witaminę A, która sprawia, że cera zachowuje na długo świeży i młody wygląd. Przemywanie twarzy naparem z trawy cytrynowej pomaga zwalczyć trądzik. 

- Miłośnicy trawy cytrynowej wierzą, że wpływa ona również na zapach ciała. A dokładniej, pomaga regulować pracę porów skóry i zneutralizować przykre zapachy wynikające z nadpotliwości. 

- Poza tym, zapach jej skutecznie odstrasza uciążliwe owady: meszki, muchy i komary (najlepiej mieć olejek z trawy cytrynowej).

- Wykazano, że trawa cytrynowa ma niezwykłe właściwości przeciwnowotworowe.
Na początek cytat z Wikipedii:
''Cytral, znajdujący się w olejku destylowanym z palczatki (obecny także w melisie i werbenie), w stężeniu porównywalnym do uzyskiwanego w spożywanych napojach, może wywoływać apoptozę niektórych komórek nowotworowych linii hematopoetycznych.''

Przeprowadzono badania na Uniwersytecie Ben Guriona w Beer Szewie (Izrael), gdzie naukowcy udowodnili, że trawa cytrynowa posiada właściwości antynowotworowe. Powoduje ona bowiem apoptozę (zaprogramowaną śmierć) komórek nowotworowych. Badacze wykazali, że wystarczy regularne parzenie jednego gramu trawy cytrynowej w filiżance herbaty by uzyskać profilaktyczny efekt.

Czasopismo naukowe "Journal of Pharmaceutical Sciences" napisało w 2012 r. o wpływie flawonoidów zawartych w trawie cytrynowej na powstrzymywanie rozwoju nowotworów. Szczególną rolę ma tu przeciwutleniacz - luteina.

- Wykonuje się z niej kadzidełka, ponieważ zapach ich korzystnie wpływa na koncentrację, wspomaga procesy myślowe, przyspiesza przyswajanie wiedzy (dlatego poleca się ją wszystkim uczącym się), usuwa  zmęczenie spowodowane długotrwałym wysiłkiem umysłowym. 

- Ma właściwości przeciwdepresyjne.

- Napar z trawy cytrynowej obniża gorączkę, pomaga na ból głowy, niestrawność i brak apetytu. Reguluje trawienie.

- Wykorzystywana również jest jako lek przeciwkaszlowy, rozkurczowy, przeciwreumatyczny oraz antybakteryjny. Herbata z trawy cytrynowej to świetne rozwiązanie, gdy na przykład dopadła nas jakaś infekcja.

-  Obniża poziom cholesterolu, usuwa nadmiar tłuszczu i inne toksyny z organizmu.

- Substancje zawarte w trawie cytrynowej obniżają ciśnienie krwi, poprawiając jej przepływ w organizmie. Picie soku z trawy cytrynowej pomaga w walce z nadciśnieniem.


Jak zrobić napar z trawy cytrynowej ?

W tym celu należy ( 1 łyżeczka trawy / 250 ml wody) gotować susz przez ok. 10 minut a następnie przecedzić i podawać. Do smaku można odrobinę posłodzić.


Niezwykle wartościowy olejek cytrynowy !

Pamiętajmy, aby olejku cytrynowego nie nanosić bezpośrednio na skórę ( bo może okazać się zbyt drażniący ), ale wymieszać go np. z oliwką dla niemowląt.

- Badania wykazały, że ma właściwości bakteriobójcze. Jest więc szczególnie polecany na zakażenia przewodu pokarmowego i oddechowego, a także do leczenia grzybicy i świerzbu. Hamuje on  rozwój grzybów (drożdżaków, pleśniaków). Od wieków znane są jego właściwości odkażające, stąd zastosowanie w leczeniu m.in. trądziku.

-W medycynie ludowej olejek stosowany był w leczeniu stanów zapalnych i owrzodzeń.

- Stosowanie na włosy trawy cytrynowej działa przeciw łupieżowi i niszczy wszy tak często atakujące dzieci.

- Działa uspokajająco i łagodząco w sytuacjach stresowych.

- Polecany na bóle głowy i migreny.

- Olejek ten stosuje się jako składnik kosmetyków ujędrniających piersi.

- Delikatnie rozgrzewa.

- Jako składnik kosmetyków ma właściwości oczyszczające, przywracające naturalną równowagę skóry. Szczególnie więc jest polecany dla cery tłustej. 



Trawa cytrynowa w kuchni 

Trawa cytrynowa jest świetną przyprawą: można nią aromatyzować sosy, ryby, desery, sałatki, herbaty, zupy i dania pieczone. Ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, a jej delikatny, lekko cytrynowy smak komponuje się świetnie w bardzo wielu potrawach. Jednym słowem można ją używać na okrągło i dodawać praktycznie do każdej potrawy i każdego obiadu !
Trawa cytrynowa może być używana świeża, suszona, marynowana lub mrożona.

Trawa cytrynowa jest też idealnym dodatkiem do herbaty czarnej, zielonej, a także do yerba mate. Nadaje im delikatny, cytrynowy posmak. Można ją używać zamiast cytryny w ilości jednej łyżeczki suszu na szklankę herbaty. 

Trawa cytrynowa jest również idealnym dodatkiem aromatycznym do takich napojów, jak np. kompot, różne likiery, a także do ciast i deserów.  Nabierają one wtedy wspaniałego, odświeżającego, cytrynowego aromatu, pozbawionego kwaśności cytryny :)


Jeśli chcecie wypróbować trawy cytrynowej w swojej kuchni i ją kupić, proponuję tutaj: KLIK

Komentarze

  1. Nie wiedziałem, że trawa cytrynowa może stanowić dodatek do yerba mate. Sklep, w którym się zaopatruję chyba nawet posiada różne przyprawy, także na pewno sprawdzę i wypróbuję taką wersję yerby :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz