Płatki orkiszowe - właściwości i wartości odżywcze

Płatki orkiszowe

Orkisz cieszy się coraz większą popularnością co wynika z jego właściwości leczniczych i bardzo pozytywnego wpływu na organizm. Jest jednym z trzech produktów w stu procentach przyswajalnych przez ludzki organizm. Posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową wszystkich składników – wysokowartościowego białka (o innej strukturze, niż pszenica), węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów, elektrolitów i witamin. Zawiera w wysokiej ilości, niespotykanej w innych produktach - rodanid – związek, który zapobiega powstawaniu w organizmie człowieka komórek nowotworowych, działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, wzmacnia serce i poprawia odporność.

Wszelkie produkty orkiszowe sprzyjają zdrowiu i dobremu trawieniu, a jednymi z nich są płatki orkiszowe.

Płatki orkiszowe, powstają w wyniku zgniecenia oczyszczonych ziaren orkiszu. Zawierają wiele cennych składników, jak węglowodany, składniki mineralne i tłuszcze. Oprócz tego są bogatym źródłem białka, błonnika, żelaza, wapnia, cynku, selenu, a także witamin z grupy B i PP. W smaku są nieco słodsze od klasycznych płatków i wyraźnie orzechowe, zaś dla żołądka są z reguły lżej strawne. 




Właściwości zdrowotne płatków orkiszowych

Posiadają rodanid, substancję biologicznie czynną, będącą naturalnym antybiotykiem, który występuje w kobiecym mleku, krwi i ślinie. Wykazuje on przeciwbakteryjne właściwości. Dzięki niej orkisz ochrania małe dzieci przez infekcjami wirusowymi i wzmacnia układ odpornościowy.

Badania naukowe dowiodły, że właśnie dzięki wysokiej zawartości rodanidu, orkisz zapobiega powstawaniu w organizmie człowieka komórek nowotworowych, działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, wzmacnia serce i system nerwowy, podnosi witalność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej, a także wpływa na poprawienie nastroju

- W porównaniu z płatkami pszenicznymi, płatki orkiszowe nie tylko zawierają więcej białka, ale są też źródłem lepiej przyswajalnego glutenu, który nie powinien tak bardzo obciążać układu pokarmowego. Nie oznacza to oczywiście, że mogą je spożywać osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancję glutenu!

- Ponadto, płatki orkiszowe zawierają więcej tłuszczu, w tym szczególnie korzystnego dla zdrowia oleju linolowego, zaliczanego do kwasów tłuszczowych nienasyconych typu omega 6. 

-  Są one również cennym źródłem kwasu krzemowego, który pozytywnie wpływa na włosy i paznokcie.

- Dieta bogata w orkisz wzmacnia i regeneruje narządy w organizmie oraz poprawia koncentrację i aktywność mózgu.


Obecnie na rynku sprzedawanych jest wiele produktów orkiszowych. Wśród nich dostępne są: pieczywo z mąki orkiszowej, makarony, kasze, mąki, musli, chrupki, ciasteczka, płatki, a nawet kawa. 

100 g płatków orkiszowych zawiera:
 338 kcal: 2 g tłuszczów, 71 g węglowodanów, 11 g błonnika i 15 g białka.


Uwaga!
Choć płatki orkiszowe można spożywać na surowo, zdrowiej jest przynajmniej na 30 minut namoczyć je wcześniej w wodzie lub jogurcie. Tym sposobem zminimalizujemy w nich obecność kwasu fitynowego – związku antyodżywczego utrudniającego przyswajanie soli mineralnych.


Na zdjęciu: szarlotka z mąki orkiszowej - jest pyszna, polecam! Przepis można zobaczyć poniżej. 💛


Zobacz jeszcze: 💛

Płatki orkiszowe kupiszKLIK

Komentarze