Kawa orkiszowa - jakie ma zalety? Jak wpływa na odporność?

Kawa orkiszowa

Kiedy na dworze zimno, wietrznie i deszczowo, a w powietrzu pełno wirusów szczególną uwagę warto zwrócić na odżywianie, które powinno wzmacniać nasz organizm, dostarczać cennych substancji odżywczych, a nie wychładzać, zakwaszać i obniżać naszą odporność. Wspomóc swój organizm możemy przez odpowiednie napoje. Napar z palonego orkiszu polecała już w Średniowieczu św. Hildegarda z Bingen jako dopełnienie racjonalnego żywienia. W opublikowanych tekstach wymieniała ona aż 17 zalet orkiszu, polecając przy tym jego spożywanie również w formie napoju kawowego. 

Jak smakuje kawa orkiszowa: Kawa ta ma wspaniały lekko orzechowy smak i aromat, pięknie pachnie palonymi ziarnami. Podobnie do kawy zbożowej dobrze smakuje z dodatkiem mleka. Doskonale również współgrają z nią takie przyprawy jak wanilia, cynamon, kardamon i imbir. 


Zalety kawy orkiszowej 

  • Nie zawiera kofeiny, a więc może być spożywana również przez dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.
  • Nie uzależnia oraz nie podwyższa ciśnienia, a mimo to pobudza organizm do działania podobnie jak zwyczajna kawa.  Pobudzenie to zawdzięczamy wielu cennym związkom mineralnym w niej zawartym, które jednocześnie utrzymują nasz organizm w dobrej kondycji.
  • Jest lekkostrawna. Nie podrażnia przewodu pokarmowego.

  • Nie wywołuje alergii. Uważać powinny tylko osoby z silną nietolerancją glutenu, choć ten zawarty w orkiszu jest przyswajalny lepiej, niż ten pochodzący z innych typów zbóż. 
  • Jest zdrowym zamiennikiem zwykłej tradycyjnej kawy.
  • Kawa zbożowa dostarcza cennych substancji odżywczych, które zwykła kawa, ta z kofeiną z organizmu wypłukuje. Zawiera witaminy: A, B, C, D, E. To także skarbnica wielu ważnych minerałów, takich jak: miedź, cynk, magnez, fosfor, wapń, selen i żelazo, mangan. W kawie orkiszowej znajdują się także rzadko spotykane: rodanid (pozwala zachować odporność organizmu, zmniejsza ryzyko nowotworów), kwas krzemowy (poprawia stan włosów, skóry i paznokci, wspomaga pracę mózgu), kwas linolenowy oraz fitosterole (również hamują rozwój komórek nowotworowych). 
  • Zawiera błonnik, który zapewnia uczucie sytości, a także chroni przed chorobami serca, udarem, cukrzycą czy rakiem jelita grubego.

  • Usprawnia i przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn.
  • Pobudza przemianę materii.
  • Wzmacnia osłabiony organizm. Kawa orkiszowa jest szczególnie polecana rekonwalescentom, osobom osłabionym np. po długiej chorobie.

  • Zmniejsza wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu zapobiega chorobom układu krążenia.

  • Obniża stężenie glukozy we krwi, jest więc polecana osobom chorym na cukrzycę.
  • Poprawia nastrój.

Jak pić kawę orkiszową?

Przygotowanie kawy orkiszowej jest bardzo proste gdyż przygotowujemy ją jak zwykłą kawę: 1 łyżeczkę rozpuszczalnej kawy orkiszowej  wsypujemy do filiżanki i zalewamy gorącą wodą. Słodzimy wedle uznania np. miodem. Kawa ta świetnie smakuje z mlekiem oraz z dodatkami takimi jak: cynamon, wanilia, kardamon, imbir, miód, karmel, kakao.

Najzdrowsze i pełne smaku są ziarniste kawy orkiszowe. 6-8 łyżek kawy należy gotować na małym ogniu przez około 5 minut w  litrze wody. Napar przecedzić, by smak był bardziej intensywny. Do naparu warto dodać przyprawy, miód.


Zobacz jeszcze: 💚

Kawę orkiszową kupisz tutaj 👉 KLIK
Przyprawa do kawy: KLIK

Komentarze