Kawa orkiszowa
Kiedy na dworze zimno, wietrznie i deszczowo, a w powietrzu pełno wirusów szczególną uwagę warto zwrócić na odżywianie, które powinno wzmacniać nasz organizm, dostarczać cennych substancji odżywczych, a nie wychładzać, zakwaszać i obniżać naszą odporność. Wspomóc swój organizm możemy przez odpowiednie napoje. Napar z palonego orkiszu polecała już w Średniowieczu św. Hildegarda z Bingen jako dopełnienie racjonalnego żywienia. W opublikowanych tekstach wymieniała ona aż 17 zalet orkiszu, polecając przy tym jego spożywanie również w formie napoju kawowego.
Jak smakuje kawa orkiszowa: Kawa ta ma wspaniały lekko orzechowy smak i aromat, pięknie pachnie palonymi ziarnami. Podobnie do kawy zbożowej dobrze smakuje z dodatkiem mleka. Doskonale również współgrają z nią takie przyprawy jak wanilia, cynamon, kardamon i imbir.
Zalety kawy orkiszowej
- Nie zawiera kofeiny, a więc może być spożywana również przez dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.
- Nie uzależnia oraz nie podwyższa ciśnienia, a mimo to pobudza organizm do działania podobnie jak zwyczajna kawa. Pobudzenie to zawdzięczamy wielu cennym związkom mineralnym w niej zawartym, które jednocześnie utrzymują nasz organizm w dobrej kondycji.
- Jest lekkostrawna. Nie podrażnia przewodu pokarmowego.
- Nie wywołuje alergii. Uważać powinny tylko osoby z silną nietolerancją glutenu, choć ten zawarty w orkiszu jest przyswajalny lepiej, niż ten pochodzący z innych typów zbóż.
- Jest zdrowym zamiennikiem zwykłej tradycyjnej kawy.
- Kawa zbożowa dostarcza cennych substancji odżywczych, które zwykła kawa, ta z kofeiną z organizmu wypłukuje. Zawiera witaminy: A, B, C, D, E. To także skarbnica wielu ważnych minerałów, takich jak: miedź, cynk, magnez, fosfor, wapń, selen i żelazo, mangan. W kawie orkiszowej znajdują się także rzadko spotykane: rodanid (pozwala zachować odporność organizmu, zmniejsza ryzyko nowotworów), kwas krzemowy (poprawia stan włosów, skóry i paznokci, wspomaga pracę mózgu), kwas linolenowy oraz fitosterole (również hamują rozwój komórek nowotworowych).
- Zawiera błonnik, który zapewnia uczucie sytości, a także chroni przed chorobami serca, udarem, cukrzycą czy rakiem jelita grubego.
- Usprawnia i przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn.
- Pobudza przemianę materii.
- Wzmacnia osłabiony organizm. Kawa orkiszowa jest szczególnie polecana rekonwalescentom, osobom osłabionym np. po długiej chorobie.
- Zmniejsza wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu zapobiega chorobom układu krążenia.
- Obniża stężenie glukozy we krwi, jest więc polecana osobom chorym na cukrzycę.
- Poprawia nastrój.
Komentarze
Prześlij komentarz