KASZA ORKISZOWA - bogactwo zalet, dla kogo DIETA ORKISZOWA?

Kasza orkiszowa

Kaszę orkiszową warto wprowadzić do swojego menu ponieważ zawiera wiele cennych składników, a tym samym wpływa bardzo pozytywnie na nasze zdrowie: poprawia trawienie,
zawiera też dużo białka co idealnie sprawdza się jako posiłek po treningu w celu regeneracji mięśni i co najważniejsze zawiera dużo witamin i minerałów np. witaminy E, która opóźnia proces starzenia.

kasza orkiszowa właściwości


Zalety kaszy orkiszowej
Właściwości zdrowotne kaszy orkiszowej

- Kasza orkiszowa jest termicznie ciepła i doskonale ogrzewa oraz wzmacnia energetycznie nasz układ pokarmowy. Szczególnie żołądek i śledzionę. 

- Orkisz ma również znane i bardzo dobre działanie oczyszczające. 
Dieta orkiszowa wzmacnia i regeneruje narządy w organizmie oraz poprawia funkcjonowanie układów. (czytaj więcej: niżej)

- Orkisz pszenica zawiera w swoim składzie: 56% skrobi, aż 11,6% białka, 2,7% tłuszczu i 2% składników mineralnych.

-  Kasza orkiszowa zawiera także zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki temu jęczmień dwurzędowy korzystnie wpływa na układ krążenia, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. 

- Jest to także dobre źródło błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B i PP. 

- Orkisz stanowi także bogactwo kwasów krzemowych, które poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. W związku z tym jest polecana osobom, które skarżą się na szarą i zmęczoną skórę, słabe, wypadające włosy i łamliwe paznokcie.

- Wpływa pozytywnie na skórę, paznokcie i włosy, poprawia koncentrację i aktywność mózgu. 

- Kleik z orkiszu jest doskonały dla chorych na cukrzycę, gdyż zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę i przyspiesza przemianę materii!

-  Kaszka z orkiszu obniża cholesterol i zapobiega kamicy żółciowej.

- Poprawia odporność.

-  Orkisz może stać się wspaniałym wypełnieniem poduszek, materacy itp. poprawiając krążenie i pomagając przy wzmożonym napięciu, bólach reumatycznych lub też przy problemach ze snem.

DLACZEGO ORKISZ JEST LEPSZY NIŻ PSZENICA?

Zwykła pszenica została wyhodowana w celu ułatwienia uprawy i zbiorów,aby zwiększyć plon, posiada wysoką zawartość glutenu, właściwą do produkcji dużej ilości pieczywa przeznaczonego do handlu. W czasie zbioru traci łupinę i z tego powodu jest często zanieczyszczona pestycydami i chemikaliami do ochrony zboża. 

ORKISZ jest hodowany i zbierany z nienaruszoną łupiną chroniącą mocno jądro ziarna przed wszelkimi zanieczyszczeniami, zachowując jego wysokowartościową wartość odżywczą i zapewniającą świeżość. Dopiero w czasie mielenia ziarno zostaje odłączone od łupiny. 

DIETA ORKISZOWA Świętej Hildegardy

(Dla osób z problemami układu pokarmowego, obniżoną odpornością, dla starających się o dziecko, dla chcących oczyścić organizm z toksyn)

Orkisz  jest skarbnicą witamin i składników mineralnych, no i nie tuczy - z tego względu dieta orkiszowa jest polecana i bezpieczna dla większości osób.

W takiej diecie powinny dominować produkty orkiszowe, takie jak np. kasza, pieczywo, makaron, płatki, otręby. Powinny one być podstawą każdego głównego posiłku, czyli śniadania, obiadu i kolacji. Ponadto w sklepach ze zdrową żywnością dostępne są nawet syropy, kawa, ciastka i piwo z orkiszu.
Z orkiszu można przyrządzić wszelkiego rodzaju potrawy: zupy, kotlety, sałatki, ciasta, placki, itd. Warto wiedzieć, że znakomicie smakuje z dodatkiem miodu i orzechów, a także przyrządzony na ostro.
W diecie nie brakuje miejsca także dla warzyw i owoców (poza brzoskwiniami, truskawkami i śliwkami, mleka i jego przetworów oraz mięsa. Jednak są one uzupełnieniem jadłospisu, dlatego powinny być spożywane rzadziej i w mniejszych ilościach.

Dietę orkiszową stosowała m.in. Małgorzata Korzuchowska (mimo bycia w ciąży!).

Poza zbożem jadłospis diety orkiszowej powinien zawierać:

- kasztany jadalne,
- warzywa: koper włoski, seler, fasole, cieciorka, buraki, marchew, pietruszka, chrzan, cebula, dynia, czosnek; w ograniczonej ilości: ziemniaki, papryka, pomidory, ogórki, warzywa kapustne, pieczarki;
- owoce: jabłka, migdały, czereśnie, wiśnie, pigwa, nieśplik japoński, dereń, jeżyny porzeczki, daktyle, maliny, owoce cytrusowe, gruszki;
- przyprawy i zioła: bertram, galgant, cynamon, cząber, czosnek, gałka muszkatołowa, goździki, lebioda,hyzop, kmin rzymski, kolendra, koperek, krwawnik, liście laurowe, lubczyk, macierzanka, majeranek, melisa, mięta, ocet winny, pieprz, pietruszka, pokrzywa

Dozwolone napoje:

- ziołowe herbatki: z kopru włoskiego, z melisy, z róży, z pokrzywy, z szałwii,
- kawa orkiszowa,
- piwo orkiszowe,
- wino - zwłaszcza wytrawne,
- woda źródlana
- soki owocowe i warzywne, ale tylko z dodatkiem kawałka suchego chleba lub herbaty z kopru włoskiego w przeciwnym razie mogą spowodować bóle głowy

Produkty zakazane w diecie orkiszowej:

Zakazane są produkty, które osłabiają i obciążają organizm:
-por,
-brzoskwinia,
-truskawki,
-śliwki,
-borówki,
-węgorz,
-wieprzowina,
-mięso z dzika,
-kiełbasy,
-majonez,
-margaryna,
-produkty konserwowe, wędzone,
-artykuły z dodatkami tzw. polepszaczy smaku

Jak gotować kaszę orkiszową?

Kaszę możemy przepłukać, choć nie jest to konieczne.
Gotujemy ją w proporcjach jak kaszę gryczaną - 2 szklanki wody na 1 kaszy. Z dodatkiem łyżeczki oliwy z oliwek. Wrzucamy kaszę orkiszową do wrzącej wody, przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20-30 minut, w zależności od wielkości kaszy.
Zostawiamy na 15 minut pod przykryciem.
Możemy gotować ją również na mleku, np. dla małych dzieci.


Gdzie można kupić kaszę orkiszową?
Kaszę orkiszową kupisz tu: KLIK


Źródła:
- poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-orkiszowa-wg-sw-hildegardy-zasady-i-efekty-diety-orkiszowej_34767.html
- kuchnia-kuchnia.pl/pl15/teksty968/dlaczego_warto_jesc_orkisz
- portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-orkiszu
- kulinarnamuza.wordpress.com/2013/01/25/jak-gotowac-kasze-poradnik/
- ofeminin.pl/diety/dieta-orkiszowa-na-czym-polega-d58272.html

Komentarze

  1. Właśnie upiekłam chleb żytnio-orkiszowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dieta orkiszowa jest bardzo zdrowa a produkty możesz znaleźć tutaj: www.swiat-orkiszu.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz