Przepis na kruche ciasto z mąki orkiszowej z jabłkami
To ciasto jest przepyszne - co tu dużo mówić! Koniecznie trzeba wypróbować. A mąka orkiszowa idealnie wprost pasuje do szarlotki. 💖💛
Składniki:
- 200 g margaryny lub masła
- 3 żółtka
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie jabłkowe:
- 800 g jabłek
- cynamon
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, 3 żółtka, cukier, pokrojone w kostkę masło i resztę składników. Zagniatamy ciasto (jeżeli ciasto lepi się do rąk to dodajemy więcej mąki), a następnie dzielimy je na 2 części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Przygotowujemy nadzienie:
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i cynamonem. Gotujemy około 20 minut. Pod koniec można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, aby zagęścić nadzienie. Blaszkę o wymiarach 25cm x 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy na nią jedną część ciasta.
Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku równomiernie przez około 10-15 minut.
Podpieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą i wykładamy nadzienie jabłkowe.
Białka ubijamy na sztywną pianę i wykładamy delikatnie na nadzienie.
Następnie wyjmujemy drugą część ciasta kruchego z zamrażarki. Ścieramy na tarce na wierzch. Rozsypujemy na pianę w miarę równomiernie.
Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170-180 stopni około 40-45 minut. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone (patyczek nie powinien być oklejony ciastem tylko suchy).
Po wystudzeniu szarlotkę możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
O wszystkich zaletach mąki orkiszowej możesz przeczytać tutaj:
Świetny przepis, bardzo dobrze opisany krok po kroku. Uwielbiam szarlotki, a nigdy nie przyrządzałam ich z mąki orkiszowej. Muszę to wypróbować, bo na zdjęciach wygląda przepysznie. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam :)
UsuńBardzo dziękuję za ten przepis. Ze względu na problemy zdrowotne lekarz zalecił mi spożywanie wyłącznie pieczywa orkiszowego. Niestety, drożdżówki i ciasta też nie wchodzą w grę...Tak więc przepis na pewno wypróbuję ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń