Orkiszowa szarlotka - przepis!

Przepis na kruche ciasto z mąki orkiszowej z jabłkami

To ciasto jest przepyszne - co tu dużo mówić! Koniecznie trzeba wypróbować. A mąka orkiszowa idealnie wprost pasuje do szarlotki. 💖💛




Składniki:
- 200 g margaryny lub masła
- 3 żółtka
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie jabłkowe:
- 800 g jabłek
- cynamon
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki bułki tartej


Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, 3 żółtka, cukier, pokrojone w kostkę masło i resztę składników. Zagniatamy ciasto (jeżeli ciasto lepi się do rąk to dodajemy więcej mąki), a następnie dzielimy je na 2 części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.




Przygotowujemy nadzienie:

Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i cynamonem. Gotujemy około 20 minut. Pod koniec można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, aby zagęścić nadzienie. Blaszkę o wymiarach 25cm x 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy na nią jedną część ciasta. 

Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku równomiernie przez około 10-15 minut.

Podpieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą i wykładamy nadzienie jabłkowe.

Białka ubijamy na sztywną pianę i wykładamy delikatnie na nadzienie. 

Następnie wyjmujemy drugą część ciasta kruchego z zamrażarki. Ścieramy na tarce na wierzch. Rozsypujemy na pianę w miarę równomiernie.




Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170-180 stopni około 40-45 minut. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone (patyczek nie powinien być oklejony ciastem tylko suchy).
Po wystudzeniu szarlotkę możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego!



O wszystkich zaletach mąki orkiszowej możesz przeczytać tutaj:


Mąkę orkiszową kupisz tutaj: KLIK

Komentarze

  1. Świetny przepis, bardzo dobrze opisany krok po kroku. Uwielbiam szarlotki, a nigdy nie przyrządzałam ich z mąki orkiszowej. Muszę to wypróbować, bo na zdjęciach wygląda przepysznie. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za ten przepis. Ze względu na problemy zdrowotne lekarz zalecił mi spożywanie wyłącznie pieczywa orkiszowego. Niestety, drożdżówki i ciasta też nie wchodzą w grę...Tak więc przepis na pewno wypróbuję ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz