Ta zdrowa, kolorowa sałatka to propozycja na lekki obiad, kolację, lunch do pracy lub szybkie i pyszne danie na imprezy.
PRZEPIS NA PYSZNĄ I ZDROWĄ SAŁATKĘ Z KASZĄ ORKISZOWĄ, TUŃCZYKIEM I OGÓRKIEM KISZONYM
SKŁADNIKI:
- 100 g kaszy orkiszowej
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- pół puszki czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryka
- 1 duży pomidor
- 1/2 dużej cebuli
- 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych
- szczypiorek do dekoracji
- 3-4 duże łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Kaszę orkiszową gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj 15-20 minut. O zaletach kaszy orkiszowej przeczytasz tutaj: KLIK 💚 Ja bardzo często w swojej kuchni używam tej kaszy, a moja córka ją uwielbia:)
- Połowę puszki czerwonej fasoli odsączamy z wody. Paprykę, ogórki kiszone, pomidora i cebulkę kroimy w kosteczkę.
- Dodajemy do miski warzywa oraz kaszę i mieszamy.
- Odsączamy z wody tuńczyka i dodajemy do sałatki.
- Dodajemy 2-4 łyżki jogurtu greckiego, mieszamy. Doprawiamy sałatkę solą i pieprzem, ja dodaję "zioła zamiast soli". Sałatkę posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
- Gotowe. Smacznego! 💚
Komentarze
Prześlij komentarz