ERYTROL - zdrowa i niskokaloryczna alternatywa białego cukru

Erytrol

Erytrol to naturalny słodzik  występujący w owocach: malinach, gruszkach i winogronach, wodorostami, kukurydzy, niektórych grzybach, winie czy sosie sojowym. Pozyskuje się go w procesie fermentacji, podczas której pod wpływem drożdży glukoza zostaje zmieniona właśnie w erytrol. Słodzenie erytrolem ma mnóstwo zalet: nie powoduje próchnicy, biegunek, nie przyczynia się do otyłości, jest on bezpieczny dla cukrzyków, a smakiem i wyglądem przypomina biały cukier.



Właściwości zdrowotne  erytrolu

- Ma prawie zerowy IG, zawiera zaledwie 0,2 kcal w 1g. Może być stosowany razem z posiłkami białkowymi, ponieważ nie wywołuje reakcji insulinowej.

- Doskonały dla osób odchudzających się, ponieważ ma bardzo małą ilość kalorii.

 - Nie stanowi pożywki dla bakterii żyjących w jamie ustnej i dlatego nie powoduje próchnicy.
 Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym (mimo że jest ich mniej niż w ksylitolu) dodatkowo chroni zęby przed próchnicą.

- Nie podrażnia jelit.

- Ma zalety podobne do ksylitolu, jednak jest łagodniejszy dla żołądka (nie wywołuje efektu przeczyszczającego, tak jak np. ksylitol) ponieważ w odróżnieniu od innych alkoholi wielowodorotlenowych jest on wchłaniany w jelicie cienkim.  Spożycie erytrytolu nawet w jednorazowej ilości 50 g nie grozi biegunką jak to by miało miejsce w spożyciu większej ilości ksylitolu. 

- Nie jest tez praktycznie przyswajany przez organizm, zostaje z niego wydalony w niezmienionej postaci mniej więcej w ciągu doby po jego spożyciu. 

- Ma działanie antyoksydacyjne: spowalnia niszczycielskie działanie wolnych rodników opóźniając tym samym procesy starzenia oraz wzmacniając nasz system odpornościowy.

- Nie uzależnia. 

- Jest bezpieczny dla dzieci i nawet wskazany ze względu na cenne właściwości ( nie wywołuje próchnicy, jest bezpieczny dla małych brzuszków, nie przeczyszcza, smakuje i wygląda jak cukier). Jedyne obostrzenie dotyczy tych bardzo małych dzieci. Z powodu niewystarczająco rozwiniętego układu pokarmowego nie powinny go spożywać dzieci, które nie ukończyły 3 lat.

Jak stosować erytrol?


 Ponieważ erytrol nie jest tak bardzo słodki jak cukier (zawiera ok. 75% jego słodyczy), należy go stosować odpowiednio więcej, stosując ok. 130g erytrolu zamiast 100g cukru. 

Można go stosować do słodzenia zimnych i gorących napojów, wypieków, a także podczas gotowania.


Gdzie kupić erytrol?
Erytrol możesz kupić tu: KLIK


Przeczytaj jeszcze:
- SYROP KLONOWY - słodko i... bardzo zdrowo!

Komentarze