SYROP KLONOWY - słodko i... bardzo zdrowo!

Syrop klonowy - 8 ważnych zalet syropu klonowego!

Syrop klonowy może być świetnym zamiennikiem cukru. A do tego jest on zdrowszy niż przepuszczano, zawiera bardzo dużo związków o leczniczym działaniu. 
Jak wskazuje nazwa syrop klonowy uzyskiwany jest z pnia klonu. Dzięki odparowaniu wody uzyskiwana jest gęsta konsystencja bogata w sole mineralne ważne w prawidłowej pracy serca i układu nerwowego, takich jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Zawiera również witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Warto również podkreślić, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód. Ma na prawdę wiele zalet, warto więc je wszystkie poznać:

fot. KLIK
8 ważnych zalet syropu klonowego  

1. To produkt naturalny, pozbawiony wszelkich konserwantów i sztucznych barwników. 

2. Po otwarciu może być przechowywany dość długo, bo przez okres około 18 miesięcy. 

3. Syrop klonowy jest świetną propozycją dla osób lubiących słodkości i chcących jednocześnie dbających o szczupłą sylwetkę, gdyż jest mniej kaloryczny od popularnego miodu. 15 mililitrów syropu klonowego ma 50 kalorii, a tyle samo miodu – aż 64 kcal. 

4. Ma działanie oczyszczające na organizm.

5. Zawiera szereg witamin: A, B1, B2, B5, B6, biotynę, kwas foliowy i składników mineralnych: sód, potas, wapń, magnez, fosfor, cynk, żelazo, miedź. 

Na przykład 1/4 szklanki syropu klonowego stanowi około 37% dziennego spożycia ryboflawiny (witaminy B2) sugerowanego przez kanadyjskie ministerstwo zdrowia. W porównaniu do niego, taka sama ilość miodu zapewnia tylko 2% dziennego spożycia.

6. Ma działanie afrodyzjakalne, gdyż substancje w nim zawarte zwiększają wrażliwość na bodźce i pobudzają zmysły. 

7. Zawiera wiele związków o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym.

Zespół z Uniwersytetu Rhode Island zidentyfikował w syropie klonowym 54 związki chemiczne, a pięć z nich zostało wykrytych po raz pierwszy i występuje tylko w syropie klonowym.

Wiele z zawartych w syropie polifenoli to antyoksydanty, które mają udokumentowane właściwości prozdrowotne. Podobną ilość korzystnych związków można znaleźć m.in. w jagodach, herbacie, czerwonym winie czy siemieniu lnianym

Pod tym względem wśród pięciu nowoodkrytych związków na szczególną uwagę zasługuje polifenol nazwany Quebecol (na cześć kanadyjskiej prowincji Quebec), który powstaje podczas procesu wytwarzania syropu z soku klonowego.

8. Jak zauważono w badaniach, polifenole z syropu klonowego mogą wspomagać leczenie cukrzycy typu 2. Wstępne testy wykazały bowiem, że hamują one enzymy biorące udział w przemianie węglowodanowej.

"Przewiduje się, że do 2050 roku co trzecia osoba będzie dotknięta cukrzycą typu 2, dlatego coraz więcej ludzi poszukuje zdrowszych diet. Zidentyfikowanie potencjalnych właściwości przeciwcukrzycowych w syropie klonowym jest interesujące zarówno dla społeczności naukowej, jak i dla konsumentów" - mówi dr Seeram.(PAP)


Gdzie można kupić syrop klonowy?
Syrop klonowy kupisz tu: KLIK


Ciekawostki na temat syropu klonowego

- Jako pierwsi wyprodukowali go Indianie.

Potrzeba więc aż 40 litrów surowej substancji (soku klonowego), aby po odparowaniu wody otrzymać litr syropu!

- Można go normalnie dodawać do mleka, kawy i herbaty, jak również do drinków.

Kilka propozycji zastosowań syropu klonowego

fot. KLIK
fot. KLIK
KLIK

Źródła:
- Wikipedia
- kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Syrop-klonowy-zamiast-cukru-lub-slodzika,wid,16106246,wiadomosc.html?ticaid=1145d5&_ticrsn=3
- zdrowie-diety.pl/syrop-klonowy

Komentarze