Stewia - leczniczy, zdrowy i bezkaloryczny słodzik

Stewia 

Skupnia (Stevia), Stevia rebaudiana, naturalny i zdrowy słodzik

Stewia, to roślina nie zawierająca cukru, lecz 250-300 razy słodsza od normalnego cukru spożywczego. Warto ją poznać, ponieważ nie tylko nie zawiera żadnej wartości kalorycznej (puste kalorie) lecz także drzemie w niej olbrzymi potencjał leczniczy. 



Lubicie takie pyszne, słodziutkie gofry? Ja uwielbiam, ale ten smakołyk wcale nie musi mieć tak wiele pustych kalorii. Wystarczy zamienić cukier na stewię. Ciasta, ciasteczka, budynie, desery, kawa, herbata - stewię możemy dodawać do czego tylko chcemy. Nie obawiajmy się o temperaturę pieczenia lub gotowania. Stewia jest stabilna do temperatury 198-200 stopni C i można ją bez obaw stosować do wypieków, a także do gotowanych potraw!
Bardzo szkoda, że wciąż do żywności i napojów gazowanych dodają nam szkodliwy i rakotwórczy aspartam. W Japonii Stewia jest dodawana do żywności (gum, napojów, sosów) już od 30 lat, w Polsce niestety dopiero się zadomawia.
A oto inne zalety Stewii:

Zalety i właściwości Stewii :


- Ma prawie 0 kalorii. Za to jest bogata w minerały i mikroelementy takie jak: wapń, magnez, żelazo, chrom, mangan, selen, kobalt, cynk, potas. W skład jej wchodzi także szereg witamin z grupy B, witamina C, beta-karoten itp.

- Jak dowiedziono w przeprowadzonych badaniach Stewia zmniejsza poziom cholesterolu, co może zapobiegać chorobom serca

-  Działa przeciwpróchniczo i hamuje wzrost płytki nazębnej. Jej dezynfekujące i bakteriobójcze właściwości są wykorzystywane nawet w produkcji pasty do zębów.

- Jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię.

- Jest całkowicie bezpieczna i nietoksyczna! Stewia była testowana na zwierzętach i wypróbowywana przez ludzi przez wiele lat i nie odnotowano żadnych skutków ubocznych !

- Pomaga utrzymać prawidłowe trawienie dzięki swojemu działaniu regulującemu na trzustkę.

- Reguluje ciśnienie krwi. Przeprowadzono badania, w których zaobserwowano spadek ciśnienia tętniczego już po 7 dniach od stosowania Stewii. Nie zaobserwowano przy tym żadnych zmian w parametrach krwii i efektów ubocznych, jak w przypadku przyjmowania środków farmakologicznych. 

- Jest stabilna również w kwaśnych i zasadowych płynach. Jest rozpuszczalna w wodzie, a nawet w alkoholach.

- Łagodnie poprawia nastrój i działa antydepresyjnie.

- Pomaga w uzależnieniach od papierosów i alkoholu.

- Stosowana w kosmetyce. Maseczki i okłady ze sproszkowanych liści wygładzają zmarszczki - szczególnie wokół oczu.

- Idealna dla diabetyków, osób odchudzających się i propagujących zdrowy tryb życia.

stewia właściwości
Fot.: tumblr



Stewia - jak ją stosować?

Trzeba wiedzieć, że: 
Stewia zawiera 3 substancje nadające jej słodki smak i przeciętnie 300 razy słodsze od cukru spożywczego. Natomiast same suszone liście stewii są kilkanaście do 30-40 razy słodsze niż cukier. Owa ''słodkość'' zależy więc od ilości substancji nadających smak w liściach, ale także od tego skąd roślina pochodzi, jak była i kiedy hodowana itp.
Średnio do osłodzenia herbatki wystarczy nam niecała łyżeczka Stewii. Zastąpi to nam 2 łyżeczki cukru.


2 łyżeczki sproszkowanych liści = 1 szklanka cukru !

Czy wiesz, że:
W krajach skąd pochodzi Stewia liście jej są traktowane przez dzieci jak słodycze i zjadane bezpośrednio z ogródka.

stewia
Fot.: tumblr

Stewię możecie kupić tutaj: Stewia

Komentarze