KSYLITOL (cukier brzozowy) - naturalna i zdrowa słodycz

Ksylitol

Warto stosować zdrowe i naturalne zamienniki. Zamiast soli - sól himalajska bądź "zioła zamiast soli". A co zamiast białego cukru? A może np. cukier brzozowy czyli ksylitol?
Jest to naturalny słodzik, który stanowi zdrową alternatywę dla cukru. Nie szkodzi on, a wręcz służy naszemu zdrowiu! W przeciwieństwie do cukru ksylitol zawiera aż o 40 procent mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, dlatego poleca się go cukrzykom i osobom odchudzającym się. 
Jakie jeszcze właściwości ma ksylitol?

Ksylitol - co to jest takiego?

Ksylitol to naturalna substancja słodząca znajdująca się w twardym drewnie różnych drzew liściastych, np. brzozy (ksylitol nazywany jest także cukrem brzozowym), ale także we włóknistych warzywach i owocach (np. kolbach kukurydzy), grzybach. Ludzie i zwierzęta wytwarzają ksylitol naturalnie w procesie metabolizmu.

Ksylitol na pierwszy rzut oka niczym nie różni się od cukru – jest biały i równie słodki, nie pozostawia w ustach nieprzyjemnego posmaku. Jednak jego wnętrze to zupełnie inna bajka. Po pierwsze, w odróżnieniu od sześciowęglowego cukru i np. sorbitolu, który jest popularnym słodzikiem, ksylitol jest pięciowęglowy, co oznacza, że nie tylko nie jest toksyczny, ale wręcz ma właściwości bakteriobójcze i zapobiega rozwojowi bakterii. 

Ksylitol - właściwości zdrowotne




- Wzmacnia układ immunologiczny (poprawia odporność).

- Opóźnia procesy starzenia.

- Zapobiega osteoporozie (zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu, przez co sprzyja zagęszczaniu kości). Warto wiedzieć, że tradycyjny cukier wykazuje odwrotne działanie – "wypłukuje" z organizmu sole mineralne, w tym wapń.

- Chroni przed ciężkimi chorobami. 

- Ksylitol jest też o 40% mniej kaloryczny niż cukier, zawiera o 75% mniej węglowodanów, a dzięki temu, że jest przez nasz organizm trawiony „w rozważny sposób”, nie powoduje skoków insuliny. Polecany jest cukrzykom, osobom z zakłóconą tolerancją glukozy i insulinoodpornością oraz wszystkim walczącym z nadwagą.

- Zmniejsza on także łaknienie na słodycze.

- Zapobiega próchnicy i chorobom zębów. Potwierdzili to naukowcy, których wyniki badań zostały opublikowane w "Journal of American Dental Association". Cukier brzozowy szybko przywraca właściwe pH śliny, zmniejszając czas ekspozycji zębów na działanie szkodliwych kwasów. Ponadto hamuje rozmnażanie bakterii, które są odpowiedzialne za psucie się zębów. Tę tezę potwierdzają badacze z Harvard School of Dental Medicine (Wydział Stomatologii Uniwersytetu Harvarda), którzy stwierdzają, że "ksylitol wyraźnie zmniejsza liczbę przypadków stomatologicznych". 
Ksylitol dodaje się często do past do zębów!


Uwaga: Warto wiedzieć, że spożywanie ksylitolu nie jest szkodliwe, ale z nadmiarem jego należy uważać. Nadmiar ksylitolu w diecie może doprowadzić do nadmiernego gromadzenia się gazów w jelitach, lekkich biegunek lub skurczów. Na szczęście jest to działanie tymczasowe, a organizm bardzo szybko przyzwyczaja się do jego zwiększonych dawek w całodziennym pożywieniu.


A może chciałbyś przeczytać u mnie o innych naturalnych zamiennikach cukru?


Gdzie kupić ksylitol?
Ksylitol czyli cukier brzozowy kupisz tu KLIK


Źródła:
-poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ksylitol-dla-cukrzykow-i-nie-tylko-wlasciwosci-cukru-brzozowego_37378.html
ulicaekologiczna.pl/zdrowe-jedzenie-odzywianie/ksylitol-%E2%80%93-slodka-alternatywa-dla-zlego-cukru/

Komentarze