ORZECHY WŁOSKIE - najzdrowsze ze wszystkich orzechów?

Orzechy włoskie to smaczna i bardzo zdrowa przekąska. Mówi się o nich, że są najzdrowsze ze wszystkich orzechów! Spożycie ich niesie ze sobą cały szereg korzyści zdrowotnych, które wiążą się z występowaniem największej spośród wszystkich orzechów ilości antyoksydantów – są więc orzechy włoskie przydatne jako składnik diety dla zdrowego serca i układu krwionośnego. To zasługa nie tylko antyoksydantów. Chociaż same badania spożycia orzechów wskazują na to, że ich spożycie obniża ryzyko śmierci z uwagi na choroby układu krwionośnego i nie tylko.



orzechy włoskie właściwości


Właściwości lecznicze orzechów włoskich

- Są bogatym źródłem zdrowych tłuszczów. Te tłuszcze omega-3, a zwłaszcza alfa-linolenowe, oferują korzyści dla mózgu potwierdzone w licznych badaniach. W połączeniu z ich potencjałem w zapobieganiu nowotworom i ochroną serca, orzechy włoskie to bogate źródło odżywcze.

- Mają właściwości antynowotworowe. Jedno z badań wykazało, że orzechy włoskie mają silne właściwości profilaktyczne w przypadku raka piersi. Naukowcy wykorzystali myszy specjalnie „stworzone” jako należące do grupy podwyższonego ryzyka raka piersi i karmili jedną grupę dzienną dawką orzechów, podczas gdy druga nie otrzymywała orzechów. W porównaniu z tymi, które nie dostały orzechów, myszy karmione orzechami włoskimi miały dużo mniejsze ryzyko nowotworów piersi.

- Dzięki dużej ilości antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki przyczyniają się do dłuższego zachowania młodego wyglądu. Nasz organizm wolniej się starzeje i dłużej pozostajemy w dobrej formie.

- Obniżają ryzyko zachorowania na takie choroby zwyrodnieniowe, jak Alzheimer i otępienie. Jedno z badań wykazało, że szczury karmione orzechami przez okres 28 dni, poprawiły pamięć i zdolność uczenia się, w porównaniu z innymi szczurami.

- Ze względu na dużą ilość fosforu, który doskonale wpływa na pracę mózgu, orzechy polecane są dla uczących się. 

- Są także dobrym źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku. Witamina E, w którą obfitują, korzystnie wpływa na skórę, zaś B6 bierze udział w powstawaniu przeciwciał i czerwonych krwinek. 

- Orzechy polecane są również kobietom w ciąży, zawierają bowiem kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. 

- Orzechy włoskie są również bogatym źródłem wartościowego błonnika.

- Nie zawierają glutenu i białka mlecznego, czyli substancji, na które niektórzy mogą być uczuleni.

- Przeprowadzone badania wskazywały, że spożycie codzienne orzechów włoskich obniża poziom cholesterolu.

- Wcale nie zagrażają utrzymaniu szczupłej sylwetki! Co więcej - pomagają w jej utrzymaniu! Choć kaloryczne, są bardzo sycące.  Posiadają także dużą ilość wysokiego jakościowo białka oraz niski indeks glikemiczny, co sprawia, że po ich zjedzeniu będziemy dłużej pod ich działaniem. Gdy dodamy do tego dużą zawartość błonnika – mamy jedzenie dobre dla linii.

- Świetny afrodyzjak! Orzechy włoskie posiadają właściwości wspierające męskie zdolności rozrodcze. Spożycie regularne orzechów włoskich przyczynia się do polepszenia jakości nasienia.


Gdzie kupić orzechy włoskie?
Orzechy włoskie możesz kupić np. tutaj: KLIK


Zobacz jeszcze => 10 powodów dla których powinniśmy jeść ORZECHY LASKOWE!
Zobacz jeszcze => RODZYNKI - dlaczego warto je jeść?
Zobacz jeszcze => PESTKI DYNI - 10 ważnych właściwości leczniczych!
Zobacz jeszcze => Muesli - super zdrowy posiłek i bomba witaminowa - lecz uważaj jakie kupujesz !


Źródła:

- poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/orzechy-wloskie-duzo-kalorii-ale-samo-zdrowie-wlasciwosci-odzywcze_37185.html
- faktydlazdrowia.pl/orzechy-wloskie-korzysci-zdrowotne-dla-mozgu-serca-wlasciwosci-przeciwnowotworowe-wiecej/
naturalsociety.com/walnuts-brain-heart-anti-cancer-benefits/ 
naturalsociety.com/health-benefits-of-walnuts/
- portal.abczdrowie.pl/orzechy-wloskie-korzystne-dla-zdrowia

Komentarze