RODZYNKI - dlaczego warto je jeść?

Rodzynki - słodka i zdrowa przekąska

Suszone owoce winogron to bardzo znana i zdrowa przekąska. Rodzynki są bogatsze niż szpinak (w szczególności mrożony) w potas, wapń, fosfor, a zawierają tyle samo żelaza.  Te maleńkie suszone owoce stanowią także dobre źródło antocyjanów. Antocyjany są to bardzo silne związki, które chronią nas przed starzeniem, nowotworami oraz chorobami układu krążenia.


 W rodzynkach znajdziemy skarbnicę substancji mineralnych, a przede wszystkim: potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor oraz cenny bor, cynk i jod. 
 Z witamin znajdziemy przede wszystkim te z grupy B, nieco A, C oraz E.


Suszone zielone rodzynki






Właściwości lecznicze rodzynek

- Są dobrym źródłem błonnika, dlatego powinny się znaleźć w diecie osób odchudzających się oraz cierpiących na zaparcia. 
W rodzynkach i winogronach występuje w dużej ilości kwas winny. Kwas ten, w połączeniu z błonnikiem pokarmowym pozwala na stworzenie w jelicie grubym odpowiedniego środowiska dla rozwoju korzystnej flory bakteryjnej, co w efekcie może mieć duże znaczenie w zapobieganiu nowotworów jelita grubego.

- Są polecane szczególnie kobietom przechodzącym menopauzę. W czasie przekwitania 
spada produkcja estrogenów, co powoduje wypłukiwanie wapnia z kości i osteoporozę. Zawarte w rodzynkach wapń i bor spowalniają ten proces. 

- Zawierają także magnez i witaminy z grupy B, pomagają więc w utrzymaniu koncentracji.
Polecane są osobom przemęczonym psychicznie i fizycznie.

- Zawierają witaminy C i E, zwalczające wolne rodniki.

-  Dzięki zawartości cynku i żelaza poprawiają pracę serca, wygląd skóry oraz podnoszą odporność organizmu. 

- Ze względu na dużą ilość potasu są zbawienne dla serca, pomagają też obniżyć ciśnienie krwi.

Rodzynki są świetną i zdrową przekąską. Jak widać - o wiele lepszą niż bezwartościowe batony, chipsy i ciastka. 100g rodzynek to tylko 277 kalorii, a są takie słodkie, że już niewielka ich ilość zaspokaja głód na ''coś słodkiego'." :)

Jakie rodzynki kupować?

Kupione przez nas rodzynki powinny być miękkie i elastyczne. Jeżeli są suche i twarde to znaczy, że przeleżały w magazynach całe wieki. Rodzynki przyjeżdżają do nas z daleka: z Turcji, z Grecji, a nawet z Argentyny i dlatego żeby się nie zepsuły smaruje się je olejami mineralnymi  - pochodnymi ropy naftowej, których używa się do produkcji smarów silnikowych czy kremów. Oprócz tego rodzynki mogą być również konserwowane niebezpiecznym dwutlenkiem siarki, dlatego zawsze warto rodzynki umyć lub sparzyć przed ich zjedzeniem. W sklepach mamy rodzynki jaśniejsze, ciemniejsze, mniejsze i większe. Jakie wybrać? Z rodzynkami jest podobnie jak z winem – im ciemniejsze, tym zdrowsze. Ciemne rodzynki zawierają najwięcej przeciwutleniaczy oraz barwników, zwanych antocyjanami. 
Najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie rodzynków ekologicznych.

Rodzynki - zastosowanie

Rodzynki dodajemy do:

- Ciast i ciastek (sernik, piernik, mazurek, keks, ciasto drożdżowe).

- Lodów.

- Chleba, bułek.

- Mięs, bigosu.

- Surówek, sałatek.

- Grzanego wina.

- Muesli.


Gdzie można kupić dobre i ekologiczne rodzynki? Ja kupuję rodzynki tutaj => więc polecam: KLIK


Żródło:
wikipedia.org/wiki/Rodzynki
poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/bakalie-sa-zdrowe-wartosci-odzywcze-orzechow-rodzynek-suszonych-fig-mo_33608.html
poradyherrbaty.blogspot.com/2013/06/wasciwosci-rodzynek-zafunduj-sobie.html

Komentarze

  1. Rodzynki, daktyle i figi to moje ulubione suszone owoce - słodziutkie i idealne do wielu potraw :) a przy tym zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie cierpię żółtych rodzyenek, nie wiem co w nich jest, że są takie mdłe.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz