Orzeszki piniowe
Inne nazwy: piniole, orzechy pinii
Inne nazwy: piniole, orzechy pinii
Orzeszki piniowe to dokładnie nasiona sosny iglastej rosnącej w Hiszpanii, Grecji, Włoszech i na Cyprze - dlatego też ich smak wyraźnie kojarzy się z lasem i sosną. Są niewielkie, podłużne, mają delikatny słodko-kwaśny smak i wyraźny sosnowy aromat. Orzeszki piniowe mają liczne właściwości prozdrowotne, które cenione były już przed ludność starożytną. Sosnami, z których można było je pozyskać, obsadzano całe wybrzeża. Działo się tak, gdyż te niezwykłe, małe ziarenka zawierają ogromne ilości bezcennych substancji odżywczych. Jakich? Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne mają orzeszki piniowe i do czego się je stosuje.
Dlaczego warto jeść orzeszki piniowe?
- Przede wszystkim orzeszki piniowe są bogatym źródłem witaminy K (34,1 µg/100 g), której wiele orzechów nie posiada wcale lub w niewielkich ilościach (wyjątkiem są nerkowce, które posiadają tyle samo witaminy K co piniole).
Witamina K odpowiada za prawidłowy proces krzepnięcia krwi, a także zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe, hamuje rozwój nowotworów i uwapnia kości, co chroni przed osteoporozą.
- Spośród wszystkich orzechów to piniole zawierają najwięcej poprawiającego płodność cynku (6,45 mg/100 g), przez co są uważane za afrodyzjak.
Cynk jest szczególnie ważny w diecie mężczyzny, gdyż odgrywa ważną rolę w produkcji testosteronu, tworzeniu spermy i przedłużaniu żywotności plemników.
Nawet krótkotrwały niedobór tego mikroelementu zmniejsza poziom testosteronu i objętość męskiego nasienia.
- Są też bogatym źródłem potasu.
- Jedzone systematycznie mogą zapobiec rozwojowi wielu chorób - m.in. chorób serca, cukrzycy typu 2, kamieniom żółciowym.
- Sprzyjają także obniżeniu poziomu cholesterolu.
- Są też bogatym źródłem miedzi, magnezu, fosforu i cynku.
- Orzeszki piniowe zawierają też mnóstwo witamin: wspomnianą wyżej już witaminę K, witaminę E oraz witaminę A, B1 i C.
- Są źródłem jedno- i wielonienasyconych tłuszczów, które mają pozytywny wpływ na serce, układ krążenia, układ nerwowy oraz stan naszej skóry i włosów.
- Orzeszki piniowe zawierają kwas pinolenowy.
Jeśli próbujesz schudnąć, to orzeszki piniowe mogą Ci w tym pomóc. Badania wykazały, że kwas pinolenowy pomaga w kontrolowaniu masy ciała i hamuje apetyt.
- Systematyczne jedzenie pinioli może wydłużyć życie i obniżyć ryzyko wielu poważnych chorób - badania kliniczne dowodzą, że ryzyko śmierci z powodu zawału zmniejsza się o 19 %, a raka - o 11 %.
- Wykazują właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.
Za właściwości antyoksydacyjne orzeszków odpowiadają przede wszystkim, zawarte w nich przeciwutleniacze: α-tokoferol oraz polifenole.
Orzeszki piniowe możesz kupić tutaj: KLIK
Komentarze
Prześlij komentarz