Mąka orkiszowa zalety | Pomysł na pyszne i zdrowe orkiszowe placki jogurtowe z jagodami!

Mąka orkiszowa to świetny i zdrowy zamiennik klasycznej mąki pszennej. Jest bogatym źródłem roślinnego białka, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w niej także cenne witaminy i minerały. Świetnym pomysłem na szybkie, zdrowe i pyszne danie z mąki orkiszowej są jogurtowe placuszki z jagodami. Nie wymagają wyrastania, wystarczy tylko wmieszać wszystkie składniki i je usmażyć i już mamy na przykład pyszne i zdrowe śniadanie, deser lub podwieczorek z głowy!:)

Zalety mąki orkiszowej

  • Ma delikatny, przyjemny smak, który daje szerokie możliwości wykorzystania mąki orkiszowej w kuchni. Nadaje się niemal do wszystkiego: pieczenia, gotowania, zagęszczania, do dań wytrawnych oraz słodkich. Można ją wykorzystać wszędzie tam gdzie w przepisie jest podana mąka pszenna!
  • Wyjątkową substancją, którą zawiera mąka orkiszowa jest rodanit – związek o działaniu naturalnego antybiotyku, który znajduje się również we krwi, ślinie i mleku kobiecym. Rodanid stymuluje działanie układu odpornościowego, chroni dziecko karmione piersią przed infekcjami, wpływa na produkcję krwi i prawidłowy wzrost i rozwój młodego organizmu. 
  • Badania potwierdzają, że mąka orkiszowa ma wyższą wartość odżywczą od zwykłej mąki pszennej. Białko ziarna orkiszu cechuje się wyższą strawnością i lepszym składem aminokwasowym - większa zawartość aminokwasów ograniczających (lizyny, treoniny, leucyny i izoleucyny). 
  • Mąka orkiszowa wykazuje też większą zawartość tłuszczów nienasyconych (tj. kwas oleinowy i linolenowy). 
  • Dodatkowo orkisz dostarcza większej ilości witamin z grupy B i rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych, takich jak: żelazo, cynk, miedź, magnez, potas i selen.
  • Poprawia odporność.
  • Orkisz ma również znane i bardzo dobre działanie oczyszczające. Dieta orkiszowa wzmacnia i regeneruje narządy w organizmie oraz poprawia funkcjonowanie układów. 


Jogurtowe placuszki z mąki orkiszowej z jagodami



Składniki:

(Składniki na około 10 placuszków)
  • 0,75 szklanki mąki razowej orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (maślanki, kefiru)
  • 3 łyżki miodu
  • 1/8 szklanki oleju słonecznikowego
  • 0,5 szklanki jagód (jeśli zamrożone – wcześniej odmrozić na ręczniczku kuchennym)
  • Do podania: cukier puder, śmietana, owoce, miód

Przygotowanie:

  • W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek, sodę i sól. W drugim naczyniu łączymy składniki mokre: jajko, olej, miód i jogurt. 
  • Miksujemy składniki z drugiego naczynia.
  • Łączymy zawartość obu naczyń, najlepiej mikserem by nie było grudek.
  • Dodajemy jagody, ciasto mieszamy drewnianą łyżką.
  • Rozgrzewamy patelnię. Nabieramy pełną łyżkę ciasta i smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju na rumiany kolor. Placki smażą się bardzo szybko, pięknie wyrastają i są puchate.
  • Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, owocami, miodem, śmietaną.
  • Smacznego!

Mąkę orkiszową możesz kupić tutaj: KLIK

Zobacz jeszcze w jaki inny sposób możesz wprowadzić do diety orkisz:

Komentarze