Mąka orkiszowa to świetny i zdrowy zamiennik klasycznej mąki pszennej. Jest bogatym źródłem roślinnego białka, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w niej także cenne witaminy i minerały. Świetnym pomysłem na szybkie, zdrowe i pyszne danie z mąki orkiszowej są jogurtowe placuszki z jagodami. Nie wymagają wyrastania, wystarczy tylko wmieszać wszystkie składniki i je usmażyć i już mamy na przykład pyszne i zdrowe śniadanie, deser lub podwieczorek z głowy!:)
Zalety mąki orkiszowej
- Ma delikatny, przyjemny smak, który daje szerokie możliwości wykorzystania mąki orkiszowej w kuchni. Nadaje się niemal do wszystkiego: pieczenia, gotowania, zagęszczania, do dań wytrawnych oraz słodkich. Można ją wykorzystać wszędzie tam gdzie w przepisie jest podana mąka pszenna!
- Wyjątkową substancją, którą zawiera mąka orkiszowa jest rodanit – związek o działaniu naturalnego antybiotyku, który znajduje się również we krwi, ślinie i mleku kobiecym. Rodanid stymuluje działanie układu odpornościowego, chroni dziecko karmione piersią przed infekcjami, wpływa na produkcję krwi i prawidłowy wzrost i rozwój młodego organizmu.
- Badania potwierdzają, że mąka orkiszowa ma wyższą wartość odżywczą od zwykłej mąki pszennej. Białko ziarna orkiszu cechuje się wyższą strawnością i lepszym składem aminokwasowym - większa zawartość aminokwasów ograniczających (lizyny, treoniny, leucyny i izoleucyny).
- Mąka orkiszowa wykazuje też większą zawartość tłuszczów nienasyconych (tj. kwas oleinowy i linolenowy).
- Dodatkowo orkisz dostarcza większej ilości witamin z grupy B i rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnych, takich jak: żelazo, cynk, miedź, magnez, potas i selen.
- Poprawia odporność.
- Orkisz ma również znane i bardzo dobre działanie oczyszczające. Dieta orkiszowa wzmacnia i regeneruje narządy w organizmie oraz poprawia funkcjonowanie układów.
Jogurtowe placuszki z mąki orkiszowej z jagodami
Składniki:
(Składniki na około 10 placuszków)
- 0,75 szklanki mąki razowej orkiszowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (maślanki, kefiru)
- 3 łyżki miodu
- 1/8 szklanki oleju słonecznikowego
- 0,5 szklanki jagód (jeśli zamrożone – wcześniej odmrozić na ręczniczku kuchennym)
- Do podania: cukier puder, śmietana, owoce, miód
Przygotowanie:
- W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek, sodę i sól. W drugim naczyniu łączymy składniki mokre: jajko, olej, miód i jogurt.
- Miksujemy składniki z drugiego naczynia.
- Łączymy zawartość obu naczyń, najlepiej mikserem by nie było grudek.
- Dodajemy jagody, ciasto mieszamy drewnianą łyżką.
- Rozgrzewamy patelnię. Nabieramy pełną łyżkę ciasta i smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju na rumiany kolor. Placki smażą się bardzo szybko, pięknie wyrastają i są puchate.
- Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, owocami, miodem, śmietaną.
- Smacznego!
Mąkę orkiszową możesz kupić tutaj: KLIK
Zobacz jeszcze w jaki inny sposób możesz wprowadzić do diety orkisz:
Komentarze
Prześlij komentarz