KASZA KUKURYDZIANA - na odporność, zdrowe oczy i nie zawiera glutenu!

Kasza kukurydziana

Kasze to samo zdrowie! Pisałam już o kaszy gryczanej, kaszy jaglanej, kaszy mannej i kaszy jęczmiennej. Dziś przyszła pora na kaszę kukurydzianą!:)
Kasza ta jest otrzymywana z oczyszczonych i rozdrobnionych ziaren kukurydzy.
Ma ona sporo witamin: A, B i E, zawiera też związki mineralne (magnez, potas, fosfor, wapń) oraz mikroelementy (selen, kobalt).
Ponieważ nie zawiera glutenu i dosyć rzadko uczula, jest szczególnie polecana małym dzieciom, alergikom i chorym na celiakię. Ze względu na to, że wyróżnia ją nieco wyższa niż w przypadku innych kasz ilość węglowodanów, będzie też dobrym i bardzo zdrowym posiłkiem, w sytuacji, gdy np. zabraknie nam energii.

Kaszka kukurydziana nie jest szczególnie popularna w naszym kraju i bywa, że nie w każdym sklepie jest ją łatwo znaleźć. A szkoda, bo oprócz tego, że jest bardzo zdrowa to cenę ma także bardzo korzystną. Za 1 kg kaszy zapłacimy około 4 zł. 
Kasza kukurydziana nazywana jest również  polentą. Polenta występuje w trzech głównych odmianach - żółtej, białej oraz czarnej (polenta nera), najczęściej jednak, można spotkać się z odmianą żółtą. 
Włoska polenta, podobnie jak rumuńska mamałyga, jest prostą, ludową potrawą, sprawdzającą się tak w formie głównego dania, jak i podana jako dodatek do niego. Sposobów podania polenty jest we włoskiej kuchni kilkaset. Potrzeba trochę cierpliwości do zrobienia tego dania - potrzeba co najmniej 40 minut aby kasza się ugotowała, a dodatkowo należy cały czas uważać aby nie przywarła do dna i się nie przypaliła. Idealna polenta po tym czasie przestaje przylegać do ścianek naczynia i nabiera jednolitej, kremowej konsystencji. Wspaniale smakuje podana z sosem pomidorowym, bulionem, masłem, serem, cebulką i grzybkami.

Właściwości kaszy kukurydzianej


kasza kukurydziana właściwości



- Jest doskonałym źródłem witamin E, A i z grupy B, węglowodanów i białka.  Wapnia ma niemal tyle co mleko. 

- Kaszka ta wyróżnia się  najwyższą zawartością witaminy A spośród innych kasz (na podstawie danych ze strony internetowej Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa).
W naszym ciele witamina ta odpowiada przede wszystkim za piękny i zdrowy wygląd skóry (zapobiega m.in. jej twardnieniu i suchości). Chroni również nasz wzrok i prawidłowość widzenia, zwłaszcza po zmroku.

- Można ją wprowadzić do diety dziecka już od 5 miesiąca życia.

- Kaszkę kukurydzianą uważa się ponadto za bardzo bogate źródło selenu. Pierwiastek ten to przede wszystkim nasz sprzymierzeniec w walce z wolnymi rodnikami. Ponadto jest on istotny dla funkcjonowania chociażby układu odpornościowego czy tarczycy, a także pomaga, gdy cierpimy na zaburzenia nastroju czy nadmierną nerwowość. 

- Kukurydza przynależy w Teorii 5 Przemian do elementu Ziemi i dlatego posiada właściwości oczyszczające, nawilżające i regenerujące błony śluzowe żołądka i dwunastnicy.

- Nie zawiera glutenu i to właśnie konsumenci, u których występuje brak tolerancji na tę mieszaninę białek, najlepiej znają jej możliwości. Zalecana jest też w celiakii.

- Jest lekkostrawna. Można podawać ją np. przy chorobach przewodu pokarmowego, wątroby, czy dróg żółciowych.

- Posiada również stosunkowo przyzwoity IG na poziomie 58. 


Gdzie kupić kaszę kukurydzianą?
Kaszę kukurydzianą możesz kupić tutaj: KLIK


Źródła:
- kobieta.interia.pl/kuchnia/news-odkryj-kaszke-kukurydziana,nId,413061
- zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,15163769,Kaszka_kukurydziana___dla_wzroku_i_ukladu_odpornosciowego.html
- kuchnia-europejska.wieszjak.polki.pl/kuchnia-wloska/204495,Polenta-jak-przygotowac-i-z-czym-podawac.html

Komentarze

Prześlij komentarz