KASZA JĘCZMIENNA - bogactwo błonnika i minerałów

Kasza jęczmienna - bogactwo β-glukanu

Czym się wyróżnia kasza jęczmienna na tle innych kasz? Po pierwsze - zawartością błonnika. Kasza ta ma go wyjątkowo dużo, do tego jest on bardzo wartościowy. Ma ona także największą ilość witaminy K. Zawiera także dużą ilość witaminy PP oraz przeciwutleniaczyJęczmień to bogate źródło składników mineralnych i witamin z grupy B, dlatego polecany jest rekonwalescentom, przemęczonym i cierpiącym na nadmiar stresu. 

Kaszę jęczmienną, w zależności od stopnia rozdrobnienia dzielimy na:

- pęczak – całe, jedynie wypolerowane i pozbawione łuski ziarno,
- perłową (mazurska) – jest to pęczak pocięty na kawałki; (dzielimy ją na grubą, średnią i drobną),
- łamaną (wiejską) – podobnie jak kasza perłowa jest to rozdrobniony pęczak; różnica polega na tym, że kasza łamana nie jest polerowana i dlatego też zachowuje więcej cennych składników.

kasza jęczmienna właściwości



Kasza jęczmienna właściwości

- Zawiera ogromną ilość błonnika.  A na dodatek bardzo wartościowego!  Błonnik pomaga w obniżeniu we krwi ilości złego cholesterolu (LDL), a także wiążąc się z wodą - zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas i usprawnia przemianę materii.

- Zawiera β-glukan (rozpuszczalny w wodzie błonnik).  Jest to wyjątkowo wartościowy błonnik.

Badania wykazały, że codzienne spożywanie co najmniej 3 g β-glukanu jęczmienia może zmniejszyć stężenie złego cholesterolu od 19 do 24%, w porównaniu do osób, których dieta nie zawiera tego ziarna. Dzieje się to w wyniku zmniejszonego wchłaniania cholesterolu i tłuszczu ze zjedzonego posiłku oraz zwiększonego ich wydalania z kałem wraz z kwasami żółciowymi.
100g kaszy jęczmiennej (1 woreczek) dostarcza 4,3 – 5,3 β-glukanu.

Warto dodać, że wyizolowane z pożywenia β-glukany (suplementy diety) nie przejawiają tak silnego działania obniżającego stężenie cholesterolu, jak β-glukany z ziarna w swojej naturalnej formie.

- Spożywanie kaszy jęczmiennej zabezpiecza przed drastycznym wzrostem stężenia cukru we krwi. Dzieje się to dzięki β-glukanowi i arabinoksylanom, które korzystnie działają na metabolizm glukozy. Z tego powodu kaszą jęczmienną powinny zainteresować się osoby odchudzające się oraz chorujące na cukrzycę.

- Zawiera sterole i tokotrienosterole, które wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi, a także przeciwutleniacze (kwas felurowy, proantocyjanidyny i katechiny), które mają właściwości przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, spowalniające procesy starzenia, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, wzmacniające mięsień i naczynia krwionośne, działają także ochronnie na miąższ wątroby, nerki i serce.

- Poprawia odporność. Za zwiększenie odporności wpływa między innymi kasza jęczmienna. duża zawartość cynku i β-glukanów, które dzięki odżywianiu komórek jelita, poprawiają odporność całego organizmu. 

- Spowalnia proces starzeniaDuża ilość przeciwutleniaczy, znajdujących się w kaszy jęczmiennej, spowalnia procesy starzenia – nie tylko te zachodzące w skórze, powodujące zmarszczki, ale również całego układu krwionośnego czy nerwowego. Zmniejsza to ryzyko wielu chorób związanych z wiekiem.

- Ma bardzo korzystny wpływ na błonę śluzową jelita.  Kasza jęczmienna jest doskonałym pożywieniem dla osób z zespołem jelita wrażliwego, po operacji jelita lub cierpiących na nieżyt żołądkowo-jelitowy.

β-glukan, zawarty w kaszy jęczmiennej, poddany działaniu mikroflory jelitowej – fermentuje, tworząc krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (butyrylowy i propinowy). Związki te stanowią substancję odżywczą dla komórek nabłonkowych jelita grubego. Dzięki temu komórki jelita są lepiej odżywione i szybciej odbudowują się po operacjach.

- Jest wspaniałym źródłem niacyny, czyli witaminy PP, która ma duży wpływ na zdrowie naszej skóry i  pomaga zapobiegać anemii.

- Ma największą zawartość witaminy K (na podst. danych ze strony internetowej Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa). W naszym organizmie uczestniczy ona w procesach krzepnięcia krwi (zapobiega krwotokom), a także uszczelniania naczyń krwionośnych. 

Kasza jęczmienna (pęczak) jak gotować?


1 szklankę kaszy namoczyć na kilka godzin i ugotować z 3 szklankami wody i szczyptą soli. Po 15 minutach zmniejszyć gaz i dogotować około godziny lub po 15 min gotowania zawinąć garnek w gazety i koc i pozostawić na 2-3 godziny. Można podawać wymieszane z grzybami i cebulą uduszonymi na oleju. 


* Ponieważ jednak jęczmień jest zbożem zawierającym gluten, nie powinni go jeść alergicy, a także osoby chorujące na celiakię. 


Gdzie kupić kaszę jęczmienną?
Kaszę jęczmienną kupisz tutaj => KLIK


Źródła:
- ''Przywracać zdrowie żywieniem'', Ewa Dąbrowska, 2002
- zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,15163671,Kasza_jeczmienna___przyjaciolka_ukladu_krwionosnego.html
- lubiekasze.pl/wszystko-o-kaszy/kto-powinien-jesc-kasze
- gazetapowiatowa.pl/poradniki/zdrowie/kasza-jeczmienna-syci-koi-i-leczy/

Komentarze

  1. Kasza jęczmienna to moja ulubiona ze wszystkich kasz. Miło wiedzieć, że ma tak wiele cennych właściwości. Swoją drogą równie wartościowy jest ten artykuł. Bardzo cenię Twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz