Suszone daktyle - dlaczego warto je jeść? Jakie właściwości wykazują dla zdrowia?

Suszone daktyle to zdrowe, odżywcze owoce daktylowca. Nie przyciągają one naszego wzroku, bo nie wyglądają może zbyt apetycznie, ale są niezwykle wartościowe. Nie dość, że ułatwiają trawienie, działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo oraz przeciwzakrzepowo, to jeszcze wykazują właściwości antynowotworowe! prawdziwą skarbnicą cennych dla naszego organizmu witamin, minerałów i antyoksydantów.

Sprawdź, jakie jeszcze właściwości mają daktyle i jakie znalazły zastosowanie w kuchni.


Dlaczego warto jeść daktyle?

- Zarówno świeże daktyle, jak i suszone są nieocenionym źródłem cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Zawierają witaminę A , witaminę B3, B6, a także liczne pierwiastki mineralne, takie jak magnez, potas, żelazo, wapń, bor, cynk czy mangan. Dokładna zwartość poszczególnych składników odżywczych w daktylach jest różna w zależności od ich odmiany.

- Daktyle mają wysokie stężenie polifenoli. Polifenole to związki przeciwutleniające , które mogą chronić organizm przed stanami zapalnymi i nowotworami. W porównaniu do podobnych rodzajów owoców, takich jak figi i suszone śliwki, daktyle mają najwyższą zawartość przeciwutleniaczy. Zawierają  flawonoidy, karotenoidy i kwas fenolowy. 

- Wzmacniają układ odpornościowy.

- Chronią przed rozwojem chorób nowotworowych. Regularne spożywanie daktyli zwiększa ochronę przed rakiem okrężnicy, prostaty, piersi, endometrium, płuc i trzustki. 

- Poprawiają pamięć i koncentrację (dzięki zawartości magnezu i potasu).

- Chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Daktyle poprawiają profil lipidowy (cholesterolu), a dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.

- Regulują ciśnienie krwi (dzięki sporej zawartości potasu).

- Wykazują działanie przeciwzapalne.

- Zawierają naturalne salicylany, które działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo (podobnie jak aspiryna), lecz nie obciążają układu pokarmowego.

- Suszone daktyle dodatkowo są bogate w błonnik pokarmowy. (około 8, 7 g/100 g). Dzięki temu przyspieszają perystaltykę jelit, co jest pomocne przy zaparciach. Suszone owoce daktylowca świetnie sprawdzają się również jako składnik diety osób pragnących zrzucić kilka kilogramów. Pomimo iż są słodkie – błonnik bowiem pęcznieje w żołądku i powoduje dłuższe uczucie sytości, a same daktyle zawierają stosunkowo niewiele kalorii. 

- Suszone daktyle wykazują działanie alkalizujące (zobojętniające kwasy), powinny więc znaleźć w diecie osób, których organizm jest zakwaszony.  Po ich zjedzeniu pH soku żołądkowego będzie bardziej zasadowe, co w konsekwencji doprowadzi do zmniejszenia dolegliwości związanych z nadkwaśnością.

- Suszone owoce daktylowca są słodkie, a jednocześnie zdrowe - są świetnym źródłem energii po intensywnym wysiłku fizycznym, ponieważ mieszanka sacharozy, fruktozy i glukozy jest błyskawicznie wchłaniana przez organizm. 

Suszone daktyle są świetną i zdrową przekąską. 100 g suszonych daktyli, czyli cała paczka, dostarcza ok. 282 kcal. Jednak są one takie słodkie, że już niewielka ich ilość zaspokaja ochotę na ''coś słodkiego'." :) Garść daktyli: 30 g owoców to ok. 82 kcal.


Suszone daktyle - czy każdy może je jeść?

- Osoby chore na cukrzyce niestety muszą zrezygnować z tej przekąski - suszone daktyle mają wysoki indeks glikemiczny (IG=103).

- Nie powinny po nie sięgać także osoby mające nieżyt żołądka, kolkę żołądkową i wzdęcia.

- Daktyle, podobnie jak figi i rodzynki, zawierają białka mające w składzie tyraminę, która wywołuje bóle głowy. Zrezygnować więc z jedzenia daktyli powinny także osoby cierpiące na migrenę, gdyż mogą zaostrzać jej objawy.


Suszone daktyle - zastosowanie

- Suszone daktyle możemy jeść prosto z opakowania (podobnie jak rodzynki), ugotować z nich kompot lub dodać do muesli i różnych innych potraw.

- Są też bardzo lepkie, co czyni je przydatnymi do wypieków. Można również łączyć je z orzechami i nasionami, aby tworzyć zdrowe przekąski jak np. przeróżne ciastka, batony.

- Krojone lub całe daktyle są doskonałym dodatkiem do sałatek.

- Dostępny jest również syrop z daktyli, który można wykorzystać do wypieków, naleśników, owsianek, jaglanek i koktajli.



Suszone daktyle kupisz tutaj, zobacz ile rodzajów 😊 ➡ KLIK

Komentarze