Trybula ogrodowa - Anthriscus cerefolium (Linne) Hoffmann
Inne nazwy: trzebulka, czechrzyca, trybuła ogrodowa, trybułka
Trybuła to roślina, której listki na pierwszy rzut oka można pomylić z pietruszką,🌿 jednak ich lekko słodkawy, anyżowy zapach nie pozostawia wątpliwości, że mamy do czynienia z zupełnie czym innym. Trybuła to cenna roślina lecznicza, która mimo iż znana od wieków, zyskała na popularności dopiero w XIX w. Herbatka z trybuli poprawia trawienie i łagodzi wzdęcia, stymuluje też pracę wątroby i nerek. Docenić tą roślinę powinny także matki karmiące gdyż działa mlekopędnie. Jeśli chodzi o jej zastosowanie w kuchni, to świetnie sprawdzi się w wiosennych daniach. Co jeszcze warto wiedzieć o trybuli?
Co zawiera (ziele): olejek eteryczny (bogaty w metylochawikol, anetol, dimery anetolu o działaniu estrogennym), kumaryny, poliacetyleny, sitosterol, trójterpeny.
Trybula kwitnie na biało na przełomie maja i czerwca, a jej liście późnym latem przebarwiają się na purpurowo.
Trybula ogrodowa działanie lecznicze:
- Działa moczopędnie. Poprawia pracę nerek.
- Działa rozgrzewająco.
Uwagę na ten fakt zwrócili uczony Pliniusz pochodzący z I w. i XVII-wieczny zielarz Nicholas Culpeper, który tak oto ujął działanie lecznicze tytułowej rośliny:
„Trybula potrafić ogrzać i zadziałać wiele dobrego dla starego i zimnego żołądka…”
- Pobudza psychicznie.
- Wspomaga proces trawienia i działa rozkurczowo. Łagodzi wzdęcia, czkawkę i gazy. Zapobiega nadmiernej fermentacji jelitowej.
- Zapewnia codzienne wypróżnianie.
- Pobudza produkcję mleka, do jadłospisu powinny więc włączyć ją matki karmiące.
- Jest środkiem "czyszczącym krew".
- Działa wykrztuśnie. Wyciągi z liści trybuli pomagają również w dolegliwościach związanych z układem oddechowym, takich jak kaszel, objawy przeziębienia i grypy czy astma (w roli pomocniczej).
- Przeciwastmatycznie.
- Działa napotnie.
- Olejek z trybuli zawiera goryczki stymulujące pracę wątroby, dlatego też trybula polecana jest także przy chorobach wątroby.
- Działa żółciopędnie.
- Trybula stosowana jest także w nadciśnieniu – regularne picie naparu z trybuli obniża ciśnienie krwi.
- Wzmacnia ogólną odporność organizmu.
Ciekawostki
✅ Trybula smakuje najlepiej, kiedy łodyżki mają długość nie większą niż 10 cm. Ważne jest, aby usuwać pędy kwiatostanowe trybuli, w przeciwnym razie zostanie zahamowany rozwój liści, a sama roślina szybko wyda nasiona i obumrze.
✅ Łatwo ją pomylić z trującą rośliną – pietrasznikiem, dlatego nie powinno się zbierać trybuli, która dziko rośnie.
✅ Zjedzenie całej rośliny ponoć pomaga na pozbycie się czkawki - obecnie taki sposób jest stosowany przez wiele osób.
Trybula ogrodowa - jak ją stosować?
NAPAR
(Działa moczopędnie, poprawia trawienie, żółciopędnie, pobudza psychicznie, oczyszcza krew).
1 łyżkę ziela na 1 szklankę wrzącej wody. Napar można osłodzić miodem lub sokiem i pić przy przeziębieniu i dolegliwościach ze strony układu oddechowego. Niesłodzony napar polecany jest w leczeniu stanów skurczowych przewodu pokarmowego, wzdęć.
Pić po 100-150 ml 2-3 razy dziennie. Przy nieżytach układu oddechowego i jako środek diuretyczny, oczyszczający organizm – 50 ml naparu co 4-6 godzin.
Z ziela trybuli można także przyrządzić nalewkę (proporcja 1:3, przyjmowana w dawce 5ml), która działa korzystnie przy zadyszce, kołataniu serca i astmie.
Z ziela przyrządza się również sok (działa wzmacniająco) i macerat.
Uwaga: Wyciągi alkoholowe z ziela zwiększają wrażliwość skóry na promienie słoneczne. Na czas kuracji preparatami trybuli zaleca się zrezygnowanie z opalania się.
Trybula w kuchni 🍴
Trybula jest ceniona w kuchni ze względu na aromatyczny zapach i słodki, nieco korzenny smak przypominający anyżek zmieszany z pietruszką.
Trybula najlepiej komponuje się z delikatnymi potrawami takimi jak jajka, kurczak i ryba. Ze względu na to, że liście szybko więdną, należy dodawać je do dań bezpośrednio przed podaniem. Drobno posiekane świeże liście można wykorzystać jako dodatek do masła ziołowego, sosu beszamelowego, past z twarogu i żółtego sera. Są one podstawą zielonego sosu ravigote podawanego do ryby, pieczonej lub z wody, gotowanych warzyw i mięs.
Trybula świetnie sprawdzi się także jako dodatek do zup, sałatek, czy też surówek. W tych ostatnich szczególnie dobrze skomponuje się z marchewką, selerem, zielonym groszkiem czy pomidorami. Innym sposobem wykorzystania liści oraz kwiatów jest dodanie ich do nadzienia do mięs lub farszu do pierogów.
Wyjątkowo dobrze komponuje się z takimi ziołami, jak estragon, bazylia pospolita, tymianek, pietruszka, szczypiorek i cząber ogrodowy. Trybula wraz z estragonem tworzy świetną przyprawę do kurczaka.
Trybula ogrodowa, gdzie można ją kupić?
Możesz ją kupić w tym sklepie: 👉KLIK
Źródła:
Komentarze
Prześlij komentarz