Bazylia.

Bazylia - właściwości lecznicze aromatycznej przyprawy oraz przepis na leczniczą herbatkę

  Bazylię czci się na świecie jako święte zioło, szczególnie wśród Hindusów. Wywodzi się ona z obszarów afrykańskich i azjatyckich. Osiąga nawet 60 cm wysokości, delikatna, czysto zielona, ma nie tylko zastosowanie w kuchni, ale także w ziołolecznictwie
Apteczka domowa bez niej po prostu nie istnieje. Herbatka z bazylii działa na cały układ trawienny i nerwowy. Doktor nauk biologicznych z zakresu medycyny Henryk Różański poleca ją przy katarze, kaszlu, chrypce, zapaleniu gardła i oskrzeli, a także przeziębieniu, anginie i grypie.






Bazylia



NIE TYLKO DO PIZZY

  Bazylia znajduje się w typowych włoskich potrawach, takich jak : spaghetti, pizza, lasagne. Bazylia doskonale podkreśla również smak zup, sosów czy makaronów. Świetnie wyostrza ich smak i nadaje im bardzo świeżego akcentu, jednocześnie lekko zaostrzając apetyt.
  Roślina pasuje również do jajek faszerowanych, omletów, dań z pomidorów lub zielonej sałaty. Suszoną bazylią można natrzeć kurę, wieprzowinę i cielęcinę tuż przed pieczeniem. Świeżej bazylii z kolei dodaje się do potrawy tuż przed podaniem, nie gotuje się jej ani nie piecze 

LECZNICZY NAPAR Z BAZYLII

(Na katar, kaszel, chrypkę, zapalenie gardła i oskrzeli, przeziębienie, anginę, grypę,
niestrawność, wzdęcia, zatwardzenia i wszelkie inne kłopoty trawienne,  a także na uspokojenie, bezsenność )

Do zrobienia leczniczego naparu wystarczy 1 łyżka świeżego lub suchego ziela na szklankę wrzątku. Napar zaparzamy kilkanaście minut. Pijemy 3-4 razy dziennie bez skutków ubocznych.

Napar w bazylii stosowany jest jako zamiennik herbaty w czasie silnego przeziębienia. Jej działanie antybakteryjne pomaga bowiem oczyścić górne drogi oddechowe. Taka mikstura świetnie „zbija” gorączkę oraz przydaje się jako płukanka do wyleczenia infekcji gardła.
Bazylia odpowiada także za wyostrzenie zmysłów, poprawia pamięć, zmniejsza poziom cholesterolu (idealna w schorzeniach serca). Użytkowana jest nawet jako antydepresant.

CIEKAWOSTKI
 
- Podobno urosła przy grobie Chrystusa, odpędzała demony, zachęcała do zmiany stanu cywilnego. Można powiedzieć, że bazylia jest zielem miłości. Potężnym afrodyzjakiem.

- Bazylia dodana do potrawy poprawia trawienie, unikniemy dzięki niej wzdęć i pozbędziemy się niestrawności. 
.
- Z suszonej bazylii można także przygotować kompres na ból głowy.  Wystarczy zalać ją wrzącą wodą, a po jej ostudzeniu namoczyć w mieszance gazę i przyłożyć do czoła. 

- Liście bazylii wmasowane w miejsce ukąszenia przynoszą ulgę swędzącej skórze i zmniejszają zapalenie, a zapach bazylii odstrasza owady.

KUCHNIA PACHNĄCA BAZYLIĄ

Chciałabym Wam dać  bardzo smaczną i zdrową propozycję
 na śniadanie lub kolację :
 
                                           TWAROŻEK Z BAZYLIĄ

bazylia właściwości


Składniki:

 - 250 g twarogu półtłustego
- 4-5 łyżek gęstej śmietany 12%
- jedna mała cebulka
- szczypta suszonej bazylii
- pieprz


Ser rozdrabniamy i mieszamy ze  śmietaną,  dodajemy  pokrojoną
w drobną kosteczkę cebulę. Pamiętajmy aby bazylię rozgnieść najpierw
w palcach, żeby wydobyć z niej maksimum aromatu. Doprawiamy solą i pieprzem.


Smacznego :)


Przeczytaj  jeszcze => 12 domowych i naturalnych sposobów na niestrawność, zgagę i ból brzucha

                                                
 Suszoną bazylię  możecie kupić w tym sklepie: KLIK

Komentarze

  1. A MI NAJBARDZIEJ BAZYLIA SMAKUJE W SAŁATKACH :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mi również, no i w pizzy oczywiście ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bazylia to afrodyzjak, czyli mi najbardziej smakuje w pizzy smaczenego :)) pizza pizza pizza zaraz sobie upiekę i posypię suszoną bazylią

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz