"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." Hipokrates (460-370 p.n.e.) Niech Was nie zmyli tytuł bloga. Strona ta jest nie tylko o przyprawach,ale również o ziołach, roślinach, owocach i wszystkich naturalnych i zdrowych produktach ,które mogą przynieść nam zdrowie i zadowolenie z życia. Ten blog jest o zdrowym, naturalnym i smacznym odżywianiu.

poniedziałek, 4 maja 2015

ACEROLA - bogactwo naturalnej witaminy C!

Acerola - na odporność i wzmocnienie

Czym właściwie jest acerola? Jak pisze dr Różański:"poprawna nazwa botaniczna Acerola brzmi Malpighia glabra L. Należy do rodziny malpigiowatych – Malpighiaceae. Polskie nazwy rosliny to wiśnia z Barbados i łonozlita. Czasem jest też używane spolszczenie – malpigia. Acerola występuje w Ameryce Środkowej. ma postać drzewka lub krzewu, do 5 m wys.. Wydaje czerwone, kwaśne owoce – pestkowce (ok. 2 cm średnicy) zasobne w witaminę C".

Owoce aceroli znane są z wyjątkowo dużej ilości witaminy C (1400-2500 mg)!
W stosunku do popularnej cytryny Acerola zawiera aż 30 razy więcej kwasu askorbinowego! Ponadto zawiera ona 10 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka oraz 50 razy więcej niż maliny. Uważa się, że witamina ta pochodząca z wiśni Aceroli (świeżych, sproszkowanych, w formie ekstraktu) wchłania się lepiej niż syntetyczna i jest łagodna dla śluzówki żołądka. Zawartość tej witaminy jest zależna od stopnia dojrzałości wiśni – najwięcej posiadają niedojrzałe, po około 15 dniach kwitnienia oraz od nasłonecznienia. Krzewy rosnące w cieniu dają owoce o mniejszej ilości witaminy C.
Co również ważne Acerola zawiera flawonoidy, które hamują rozkład witaminy C i zwiększają jej przyswajanie. To wszystko sprawia, że Acerola bije na głowę zwykłe tabletki z witaminą C! 




Rekordzistka acerola i jej wszystkie zalety

- Oprócz ogromnego źródła witaminy C Acerola zawiera mikroelementy (wapń, żelazo, fosfor, magnez), białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy  A – karoten ( 4300-12500 jednostek międzynarodowych wit. A/100 g), witaminę B1, PP, B2 oraz bioflawonoidy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. 

- Cennym składnikiem jest także kwas jabłkowy (L-malic acid). Kora acerola zawiera znaczne ilości tanin (20-25%).

- Acerola wzmacnia układ odpornościowy (wzmaga produkcję przeciwciał).

- Działa odtruwająco, tonizująco.

- Moczopędnie.

- Poprawia stan naczyń krwionośnych, czyniąc je odporne na pękanie, wzmacnia też mięśnie. 

- Działa przeciwzapalnie.

- Chroni przed miażdżycą.

- Zwiększa wchłanianie dobroczynnego żelaza.

- Pomaga eliminować zmęczenie

- Pomaga utrzymać dobry stan dziąseł.

- Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego


Świeże owoce Aceroli dość szybko się psują, toteż ich transport nie jest zalecany. Dlatego Acerolę poddaje się suszeniu. Jest ona też sprzedawana w postaci proszku.
Jeden gram sproszkowanej aceroli to aż trzykrotna dzienna dawka witaminy C! 


Suszone owoce Aceroli kupisz tu: KLIK




Źródła:
- rozanski.li/?p=272
- leczniczeziola.pl/45/acerola
- feel-sexy.blog.pl/2014/11/04/acerola-zwana-jako-malpigia-granatolistna-malpighia-glabra-l/
- zdrowie-diety.pl/acerola

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obejrzyj jeszcze