Acerola - na odporność i wzmocnienie
Czym właściwie jest acerola? Jak pisze dr Różański:"poprawna nazwa botaniczna Acerola brzmi Malpighia glabra L. Należy do rodziny malpigiowatych – Malpighiaceae. Polskie nazwy rosliny to wiśnia z Barbados i łonozlita. Czasem jest też używane spolszczenie – malpigia. Acerola występuje w Ameryce Środkowej. ma postać drzewka lub krzewu, do 5 m wys.. Wydaje czerwone, kwaśne owoce – pestkowce (ok. 2 cm średnicy) zasobne w witaminę C".
Owoce aceroli znane są z wyjątkowo dużej ilości witaminy C (1400-2500 mg)!
W stosunku do popularnej cytryny Acerola zawiera aż 30 razy więcej kwasu askorbinowego! Ponadto zawiera ona 10 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka oraz 50 razy więcej niż maliny. Uważa się, że witamina ta pochodząca z wiśni Aceroli (świeżych, sproszkowanych, w formie ekstraktu) wchłania się lepiej niż syntetyczna i jest łagodna dla śluzówki żołądka. Zawartość tej witaminy jest zależna od stopnia dojrzałości wiśni – najwięcej posiadają niedojrzałe, po około 15 dniach kwitnienia oraz od nasłonecznienia. Krzewy rosnące w cieniu dają owoce o mniejszej ilości witaminy C.
Co również ważne Acerola zawiera flawonoidy, które hamują rozkład witaminy C i zwiększają jej przyswajanie. To wszystko sprawia, że Acerola bije na głowę zwykłe tabletki z witaminą C!
Rekordzistka acerola i jej wszystkie zalety
- Oprócz ogromnego źródła witaminy C Acerola zawiera mikroelementy (wapń, żelazo, fosfor, magnez), białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy A – karoten ( 4300-12500 jednostek międzynarodowych wit. A/100 g), witaminę B1, PP, B2 oraz bioflawonoidy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.
- Cennym składnikiem jest także kwas jabłkowy (L-malic acid). Kora acerola zawiera znaczne ilości tanin (20-25%).
- Acerola wzmacnia układ odpornościowy (wzmaga produkcję przeciwciał).
- Działa odtruwająco, tonizująco.
- Moczopędnie.
- Poprawia stan naczyń krwionośnych, czyniąc je odporne na pękanie, wzmacnia też mięśnie.
- Działa przeciwzapalnie.
- Chroni przed miażdżycą.
- Zwiększa wchłanianie dobroczynnego żelaza.
- Pomaga eliminować zmęczenie
- Pomaga utrzymać dobry stan dziąseł.
- Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
Świeże owoce Aceroli dość szybko się psują, toteż ich transport nie jest zalecany. Dlatego Acerolę poddaje się suszeniu. Jest ona też sprzedawana w postaci proszku.
Jeden gram sproszkowanej aceroli to aż trzykrotna dzienna dawka witaminy C!
Suszone owoce Aceroli kupisz tu: KLIK
Przeczytaj jeszcze: WITAMINA C - Najważniejsza z witamin Dlaczego jest tak ważna? Gdzie ją szukać? Czy tabletka wystarczy?
Źródła:
- rozanski.li/?p=272
- rozanski.li/?p=272
- leczniczeziola.pl/45/acerola
- feel-sexy.blog.pl/2014/11/04/acerola-zwana-jako-malpigia-granatolistna-malpighia-glabra-l/
- zdrowie-diety.pl/acerola
- zdrowie-diety.pl/acerola
Komentarze
Prześlij komentarz