"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." Hipokrates (460-370 p.n.e.) Niech Was nie zmyli tytuł bloga. Strona ta jest nie tylko o przyprawach,ale również o ziołach, roślinach, owocach i wszystkich naturalnych i zdrowych produktach ,które mogą przynieść nam zdrowie i zadowolenie z życia. Ten blog jest o zdrowym, naturalnym i smacznym odżywianiu.

środa, 24 września 2014

WITAMINA C - Najważniejsza z witamin Dlaczego jest tak ważna? Gdzie ją szukać? Czy tabletka wystarczy?

Witamina C - bez niej nie ma zdrowia!

Inne nazwy: (kwas L-askorbowy, kwas askorbinowy, witamina przeciwgnilcowa) 

Zaczęła się już jesień, a wraz z nią zwiększona zachorowalność na różne infekcje i przeziębienia. Dlatego tak ważne jest uwzględnienie w diecie witaminy C - mówi się nawet, że jest ona najważniejszą wśród witamin! Witamina ta ma ogromne znaczenie dla zdrowia człowieka. Ten artykuł będzie więc poświęcony właśnie jej:


Jesień okresem przezięnień


Dlaczego witamina C jest tak ważna?

Spośród 4000 gatunków ssaków nasz jest jednym z nielicznych, których zdrowie uzależnione jest od przyjmowania wraz z pożywieniem kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Przeprowadzono już dostatecznie wiele badań – stosując sprawdzone metody podwójnie ślepej próby klinicznej, z udziałem grupy kontrolnej zażywającej placebo – by upewnić się, witamina rzeczywiście posiada wiele cennych właściwości leczniczych.
Braki witaminy C to tylko jedna spośród wielu objawów choroby szkorbut, trapiącej marynarzy. Ich skutkami jest na przykład: wyczerpanie, bezwład, zapadnięte oczy, blada cera, anemia, depresja i osłabienie. Osoba cierpiąca z powodu tego stanu mogą doświadczać bólów stawów i mięśni, mdłości, omdleń lub zawrotów głowy. 


Ile wynosi zalecana dawka witaminy C?

Rekomendowane spożycie witaminy C dla dorosłego człowieka wynosi od 45 do 90 mg na dobę. (źródło: Wikipedia).

Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia dorosły człowiek powinien spożyć ok. 70 mg witaminy C na dobę.(źródło: kobieta.onet.pl/zdrowie)

Dodam tu jeszcze, że mówimy o profilaktyce. A przykładowo - przy przeziębieniach niektórzy lekarze, jak dr Clark (biochemik) polecają dla osób dorosłych podanie dawki uderzeniowej 10 gram witaminy C dla wspomożenia neutralizacji mykotoksyn. Zdaniem dr Clark, leukocyty nadal potrzebować będą ok. 5 godzin, aby odzyskać zdolności obronne.
Według doktorów Cathcarta, Paulinga i Camerona, witamina C rolę antybiotyków pełnić może skutecznie i bez skutków ubocznych, prawdopodobnie przez stymulowanie procesów fagocytozy.

Witamina C wpływa również bezpośrednio na przeciwciała, czyli białka utworzone w białych krwinkach typu B, których zadanie polega na rozpoznawaniu i niszczeniu określonych bakterii.

Pamiętajmy również, że także palacze powinni przyjmować zwiększoną dawkę witaminy C. Wynika to z faktu, że ogromne ilości witaminy C są potrzebne, by zneutralizować skutki działania nikotyny i innych trucizn towarzyszących każdemu papierosowi. Przyjmuje się, iż jeden papieros wymaga przyjęcia dodatkowej dawki około 25 mg witaminy C.

Kobiety ciężarne i karmiące także powinny przyjmować więcej wit. C - 80-100mg. 

Są to dawki chroniące jedynie przed szkorbutem. Ustanowione przez te same instytucje, które ustanowiły minimalne dzienne spożycia trucizn takich jak konserwanty, słodziki, barwniki czy pozostałości pestycydów. Mało wiarygodne. Zasady są proste: im więcej zdarza ci się chorować tym więcej spożywaj witaminy C ! Im więcej wchłaniasz toksyn(jedzenie, powietrze, woda) tym więcej jedz produktów z tą witaminą ! U zdrowego człowieka zapotrzebowanie może wynosić 4-10g na dobę, a u chorego nawet kilkadziesiąt razy tyle! Dużo większe dawki potrzebne są w celu detoksykacji z metali ciężkich. Największe zaś dawki służyć mogą nawet leczeniu raka. Pierwszą osobą, która wprowadziła taką metodę był Dr. Pauling, który leczył opracowaną przez siebie terapią witaminową wiele schorzeń.


Ponadto - jeśli regularnie ćwiczysz lub ciężko pracujesz fizycznie to także powinieneś zwiększyć dzienną dawkę kwasu askorbinowego. Nawet do 300 mg, ponieważ intensywny wysiłek fizyczny powoduje obniżenie poziomu witaminy C w organizmie.

Jakie są objawy niedoboru witaminy C?

Niskie stężenie kwasu askorbinowego może być przyczyną wielu poważnych schorzeń, 
a m.in.:

- obniżenia odporności (częstsze i dłuższe przeziębienia)

- braku apetytu

- szybkiego męczenia się, apatii

- bólów mięśni i stawów

- zaburzeń neurologicznych

- krwawienia dziąseł

- pojawienia się wybroczyn i siniaków na ciele

- zaburzeń w produkcji kolagenu, co przekłada się na wolniejsze gojenie się ran

- schorzeń żołądka i zapalenia błony śluzowej

U dzieci natomiast wystąpić może choroba Moellera-Barlowa wywołująca niedokrwistość i deformację kości.

Jakie dokładne właściwości ma witamina C?

- Zwiększa metabolizm lipidów.

- Ułatwia ona przyswajanie żelaza w przewodzie pokarmowym. Przy anemii warto pamiętać żeby łączyć produkty bogate w żelazo z tymi bogatymi w witaminę C.

- Jest niezbędna w wytwarzaniu kolagenu, który stanowi o prawidłowej budowie chrząstek, kości, zębiny. Kolagen odpowiada także za elastyczność skóry, witamina znajduje się więc w wielu kremach. Wchodzi on także w skład innych tkanek łącznych - czyli dodatkowo kości i stawów.

Jest antyutleniaczem – likwiduje więc stany zapalne, uczestniczy w procesie naprawy komórek jednocześnie zapobiegając ich starzeniu się. Odgrywa ważną rolę w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca i chorób nowotworowych. 

- Przyspiesza gojenie się ran, złamań, sińców, zapobiega krwawieniom z dziąseł. 

- Obniża ciśnienie krwi.

- Hamuje rozwój zaćmy.

- Według słów doktor Gladys Block, specjalisty epidemiologa z Wydziału Zapobiegania Rakowi tegoż Instytutu, witamina C dowiodła swej wartości jako czynnik zapobiegający rakowi płuc, krtani, jamy ustnej, przełyku, żołądka , okrężnicy, odbytnicy, trzustki, pęcherza moczowego, szyjki macicy, śluzówki macicy, sutka oraz złośliwego guza mózgu u dzieci.

- Reguluje stężenie glukozy we krwi.

- Obniża poziom LDL (złego cholesterolu) podwyższając poziom HDL.

- Wpływa na płodność u mężczyzn.

Odpowiednia dieta czy wystarczy tabletka?

Witaminie C w tabletkach mówimy stanowczo NIE! A dlaczego?

W preparatach witaminowych dostępnych w aptekach, witamina C występuje z reguły w formie syntetycznej. Takie tradycyjnie stosowane formy witaminy C jak kwas askorbinowy lub askorbinian wapnia powoli i w niewielkim niestety stopniu wchłaniają się z przewodu pokarmowego, poza tym krótko pozostają w organizmie i są z niego szybko wydalane.

Dowiedziono w licznych badaniach, że witamina C pozyskiwana z naturalnych źródeł jest kilkakrotnie bardziej aktywna niż syntetyczna, a także zdecydowanie lepiej się wchłania i dłużej utrzymuje swoje stężenie terapeutyczne w organizmie. I jeśli miałabym coś polecać, to właśnie takie naturalne źródła witaminy C. 
Po co mamy dawać zarabiać firmom farmaceutycznym kupując ich wspaniale wyglądające tabletki lub kapsułki musujące? Takie firmy w dodatku przypisują swojej syntetycznej witaminie w tabletce zdolność leczenia wszelkich dolegliwości: od przeziębień na raku kończąc.
Tylko odpowiednio zbilansowana dieta zapewni nam zdrowe i długie życie. A nie chemia w tabletkach. Doskonałym i najlepszym z możliwych źródłem witaminy C są warzywa i owoce:


Najlepsze źródła witaminy C
Źródło: własne



Rekordzistka - Acerola - celowo nie została uwzględniona w moim zestawieniu ze swym najwyższym wynikiem.

To właśnie natura stworzyła całe kompleksy związków chemicznych znajdujące się w jej wspaniałych darach – owoce, warzywa, zioła, orzechy, nasiona… Wszystkie pokarmy naturalne zawierają w najlepszych dla nas proporcjach oprócz witamin także związki mineralne, enzymy i niezbędne kwasy tłuszczowe. W takiej formie możemy być pewni że organizm je wykorzysta, a w formie tabletki? Razem z tabletką dostajemy gratis także przykładowo: cukier, słodziki (w tym toksyczny aspartam), laktozę, skrobię, gumę arabską, barwniki, substancje emulgujące i któż wie co jeszcze. 
Mimo wszystko wybór należy zawsze do nas ;)

Dziką różę kupicie tu: KLIK
Suszone owoce czarnej porzeczki KLIK
Suszoną papaję KLIK
Jagody Goji KLIK
Nasiona Chia (Szałwia Hiszpańska) KLIK
Suszone owoce rokitnika KLIK

Jeśli potrzebujecie większą ilość KWASU L-ASKORBINOWEGO o właściwościach leczniczych (WIT.C) czyli E-300 to możecie kupić go tu:  KLIK

Źródła:
http://pl.wikipedia.org
http://pracownia4.wordpress.com/2009/01/16/tajemnice-witaminy-c/http://www.doz.pl/zdrowie/h1210-Witamina_C__kwas_askorbowyhttp://kuchnia.wp.pl/gid,16110675,kat,1037881,title,10-roslin-ktore-maja-najwiecej-witaminy-C,galeria.html?ticaid=11380f&_ticrsn=5

1 komentarz :

  1. Jerzy Zięba napisał w swojej książce, powołując się na źródło, że te rekomendowane dawki pochodzą z badania 7 (siedmiu) zdrowych, młodych mężczyzn, a w badaniu nie było grupy kontrolnej! s.80
    Ponadto "Ilość witaminy C podanej doustnie, jaka może być tolerowana bez występowania biegunki, jest ponad 10 razy większa w przypadku organizmu chorującego, niż kiedy ta sama osoba jest zdrowa." s. 81

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obejrzyj jeszcze