"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." Hipokrates (460-370 p.n.e.) Niech Was nie zmyli tytuł bloga. Strona ta jest nie tylko o przyprawach,ale również o ziołach, roślinach, owocach i wszystkich naturalnych i zdrowych produktach ,które mogą przynieść nam zdrowie i zadowolenie z życia. Ten blog jest o zdrowym, naturalnym i smacznym odżywianiu.

czwartek, 16 października 2014

ASKORBINIAN SODU, WITAMINA C - lek o potężnej mocy, panaceum na mnóstwo chorób, co takiego potrafi?

Askorbinian sodu - zabójca raka!

Ciągle pojawiają się nowe wyniki badań potwierdzające właściwości antynowotworowe witaminy C. Coraz więcej mówi się o ASKORBINIANIE SODU i coraz większą zyskuje on popularność. Jak działa witamina C, w jakiej formie i w jakich dawkach zaleca się ją przyjmować - o tym jest dzisiejszy artykuł.

 Witamina C ma niezwykłą moc! Niedobór jej powoduje spadek liczby limfocytów T, na których opiera się działanie układu immunologicznego. A przecież tworzą one pierwszą linię obrony w walce z wirusami i bakteriami atakującymi nasz organizm. Witamina C posiada także właściwości obronne w stosunku do wielu substancji toksycznych np.  ołowiu, dwusiarczku węgla i innych.

1 g czyli 1000 mg witaminy C jest w stanie związać:

- 20,7 mcg ołowiu

- 20 mcg rtęci

- 11,2 mcg kadmu

- 7,5 mcg arsenu

- 5,9 mcg niklu

fot. Tumblr

Witamina C na raka!

Witamina C jest w stanie wykorzystać różnice pomiędzy komórkami nowotworowymi i zdrowymi. Zabija ona komórki rakowe, a wspomaga zdrowe (TUTAJ przeczytasz więcej o badaniach na ten temat). W wypadku guzów działa ona jak prooksydant, produkując nadtlenek wodoru, który atakuje komórki rakowe. W stosunku do zdrowych komórek działa jak ochronny antyoksydant.

Taka podwójna natura jest czynnikiem kluczowym w kuracji, gdyż standardowa chemoterapia czy naświetlanie uszkadzają zdrowe komórki na równi z nowotworowymi.

Polecam wszystkim zainteresowanym - koniecznie zobaczcie poniższy film, jest to wykład dotyczące skutecznych metod leczenia i zapobiegania chorobom za pomocą witaminy C:




Witamina C chroni organizm

Dowodów na zbawienne działanie witaminy C na organizm człowieka jest coraz więcej. Mówi się, że jest to najbardziej przebadana witamina ze wszystkich. I bardzo dobrze, bo owe badania mogą w przyszłości pomóc wielu chorym, nie tylko na nowotwory...

"Robotnicy, których narażono na dużą dawkę promieniowania w elektrowni atomowej Fukushima, po otrzymaniu kuracji złożonej z witaminy C i innych pierwiastków antyoksydacyjnych, mają znacznie ograniczony poziom ryzyka zachorowania na raka. 16 mężczyzn w wieku od 32 do 59 lat, pracowało 5-6 tygodni w strefie skażonej promieniowaniem, przy zbieraniu skażonej wody, pomiarach poziomu promieniowania, obsługiwali maszyny ciężkie i usuwali gruzowisko. Pobrano od nich próbki krwi, aby zbadać ogólną liczbę krwinek i biochemię krwi, poziomy plazmy z wolnym DNA oraz 47 ekspresji genowych spokrewnionych z rakiem.

Czterej robotnicy, którzy przyjmowali dożylnie witaminę C (25,000 mg ) w postaci terapii zanim weszli na teren katastrofy, a potem, gdy tam pracowali, kontynuowali ją zażywając dodatkowo antyoksydanty, nie mieli znaczących zmian ani w zakresie wolnego DNA ani ogólnego ryzyka zachorowania na raka.

Trzej robotnicy, którzy nie mieli zapobiegawczych dożylnych dawek witaminy C, mieli podwyższone ogólne zagrożenie rakiem. Po 2 miesiącach interwencji medycznej poprzez wstrzykiwanie witaminy C oraz doustnego żywienia suplementami antyoksydacyjnymi, wolne DNA wróciło do normalnego poziomu a wynik badań ryzyka zachorowania na raka został znacząco zmniejszony".

Źródło: http://orthomolecular.org/resources/omns/v08n06.shtml

Dba o serce

Witamina C dba także o nasze serce. Chroni przed zawałem. Jak to się dzieje? 
Zapobiega ona stanom zapalnym ścian naczyń krwionośnych i uniemożliwia tworzenie się zakrzepów. Większe spożycie witaminy C pośrednio zapobiega również odkładaniu się płytki miażdżycowej w tętnicach. Pozostają one dzięki temu szersze i bardziej giętkie, a więc, nawet jeśli pewnego dnia powstanie w nich mały zakrzep, nie wywoła on tak poważnych konsekwencji.

Człowiek jest jednym z nielicznych ssaków zagrożonych zawałami serca i udarami mózgu ponieważ jako jeden z nielicznych nie jest zdolny do syntezy witaminy C. Choroby sercowo - naczyniowe są w tej chwili we Francji drugą – po raku – najczęstszą przyczyną zgonów (28%). W Polsce, podobnie jak w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Wielkiej Brytanii, choroby te są główną przyczyną zgonów!

Czyli mamy kolejny bardzo ważny powód aby zadbać o właściwą ilość substancji przeciwdziałających podrażnieniom lub utlenianiu czyli...witaminy C w naszej diecie.

Witamina C – czy nie zakwasza i w jakiej formie ją dawkować?

To pytanie jest bardzo ważne. Są opinie, że ze względu na kwasowy charakter i niskie pH, witamina C  jako kwas askorbinowy może powodować podrażnienie, zgagę, krwawienie jelit, a także niszczyć szkliwo zębów.
Podaję kilka cytatów, które nie trudno znaleźć w internecie:

Kwas askorbinowy - Syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C. Stosowany jako przeciwutleniacz, stabilizator barwy i składnik wzbogacający. Ze względów technologicznych coraz częściej stosowany w przemyśle! spożywczym. Przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu. Hamuje niepożądane tworzenie się nitrozoamin podczas intensywnego ogrzewania (np. smażenia) wędlin z mięsa peklowanego. Uważany za nieszkodliwy".

"Przyjmowanie syntetycznej witaminy C może powodować zwiększenie krzepliwości krwi, powstawanie skrzepów i ostatecznie prowadzić do zatorów i zawałów. Częste przyjmowanie dużych ilości kwasu askorbinowego sprzyja powstawania kamieni w nerkach i pęcherzu moczowym z soli kwasu szczawiowego i moczowego. Syntetyczna witamina C może podrażniać błonę śluzową żołądka oraz jelit i wywoływać dolegliwości żołądkowe – nudności, wymioty, biegunkę. Osoby przyjmujące kwas askorbinowy często cierpią na zapalenie oraz wrzody żołądka i dwunastnicy. Na tę witaminę powinni szczególnie uważać cukrzycy, ponieważ duże ilości witaminy C hamują wydzielanie insuliny, która obniża poziom cukru we krwi. Może również zaburzać koordynację odruchów nerwowych i wzrokowych oraz powodować osłabienie siły mięśniowej".

Poniższe cytaty pozostawiam do własnej analizy. Istnieją również teorie mówiące o tym, że tak naprawdę jak dotąd nie odnotowano żadnego przypadku powstania kamieni w nerkach na skutek spożywania dużych dawek witaminy C. 

Jaka więc jest najbezbieczniejsza forma witaminy C?

 ASKORBINIAN SODU - łagodny dla żołądka i zębów

Zalecane wysokie dawki kwasu askorbinowego mogą być, jak już pisałam niebezpieczne i szkodliwe dla zdrowia wielu osób, nie tylko mających wrażliwy żołądek..
Kwas L-askorbinowy jest kwasem, chociaż słabym (pH=4,2), ale jest.
Witamina ta rozpuszczona w wodzie jest kwaskowa w smaku, ale mniej niż kwas cytrynowy, który zawarty jest w cytrynach czy limonkach.
Dlatego też większość osób poleca buforowaną witaminę C (posiadającą mniej kwasowy odczyn), w postaci związków z innymi pierwiastkami (L-askorbiniany wapnia, sodu, magnezu, cynku, chromu itd.).

"Od zawsze odrobina sody kuchennej była domowym sposobem na zgagę. Witaminę C można zbuforować domowym sposobem przy pomocy sody kuchennej (wodorowęglan sodu, NaHCO3). Na każdą miarkę witaminy należy dać połowę miarki sody. Odczekać aż zakończy się reakcja chemiczna (uwolni się dwutlenek węgla), płyn będzie musował jakiś czas. Powstanie związek witaminy C  czyli L-askorbinian sodu. Soda kuchenna znakomicie neutralizuje kwasowy odczyn kwasu L-askorbinowego. Należy jednak pamiętać, że wraz z jej spożyciem spożywamy także sód. Dlatego buforowanie sodą aczkolwiek jest najprostszym i najszybszym sposobem, to jednak nie jest pozbawiony wad".

Askorbinian sodu możemy również kupić i jest to dużo prostsze rozwiązanie.


Zapotrzebowanie na witaminę C jest odbiciem naszego stanu zdrowia. Im bardziej jesteśmy chorzy lub nawet na pierwszy rzut oka zdrowi jak ryba lecz przykładowo mamy tkanki zanieczyszczone toksycznymi metalami, których w dzisiejszym powietrzu mamy sporo, tym więcej witaminy C potrzebujemy. Jeżeli zdecydujemy się na wysokie dawki witaminy C to rozważmy przyjmowanie jej w łagodnej formie askorbinianu sodu.

Niektórzy są zdania, że nasz organizm jest sam w stanie aktywnie regulować kwasowość w organizmie wydalając albo nadmiar kwasów albo nadmiar pierwiastków zasadotwórczych wraz z moczem jednak żyjemy w czasach gdy o zakwaszenie organizmu nie trudno, więc lepiej zapobiegać niż potem mieć kolejne problemy...

Witamina C czy to w formie kwasu L-askorbinowego, czy w formie askorbinianu sodu nigdy nie zastąpi nam świeżych warzyw i owoców bogatych w tę witaminę. Najlepszą formą jej przyjmowania będzie zawsze postać naturalna ( TU pisałam więcej o naturalnej witaminie C). Jednak, aby dostarczyć organizmowi zalecane wysokie dawki witaminy C musielibyśmy jeść wyjątkowo dużo określonych ściśle owoców i warzyw w dodatku codziennie. Nie jest to takie łatwe.  Wg Dr R. Cathcarta, który spędził całe swoje życie badając witaminę C i aktywnie lecząc nią swoich pacjentów, zdrowy człowiek może potrzebować jej około 4-10 g na dobę (4.000-10.000 mg), a człowiek chory nawet kilkadziesiąt razy tyle. Opinie co do dawek witaminy C są różne, ponieważ zależy to właśnie od zapotrzebowania, stanu zdrowia itd. Ale pomyślmy, jeśli wiemy, że np. słynna dzika róża bądź rokitnik zawierają około 300 - 450 mg wit. C w 100g - to jak wiele musielibyśmy ich codziennie zjeść aby zapewnić choremu organizmowi dawkę wynoszącą chociaż 2.000 mg witaminy C?


Jeśli zamierzasz przyjmować witaminę C w wysokich dawkach, pamiętaj, że zawsze warto skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem kuracji!


Askorbinian sodu - gdzie kupić?
ASKORBINIAN SODU czyli E-301 kupisz w tym sklepie: KLIK

Ile askorbinianu dziennie powinno się zażywać?
A więc ja napiszę teraz z własnego doświadczenia (a także kilku moich znajomych, którzy też askorbinian używają) - na początek zalecam mniej niż 1/2 łyżeczki. Proszek rozpuszczamy w ciepłej wodzie i pijemy. Jeśli organizm się przyzwyczai - będzie można powoli dawkę zwiększać (ale to też wszystko zależy od waszego zapotrzebowania, a te są różne, jak już pisałam). 
Jeśli pierwszy raz masz do czynienia z askorbinianem - nie przesadzaj z ilością. Możesz mieć po zbyt dużej dawce rewolucje żołądkowe - tzn. biegunkę :) Ja aktualnie zażywam około 1 łyżeczkę askorbinianu sodu 2 razy dziennie i czuję się dobrze z taką dawką.  
Zdrowia życzę.


Materiały pomocne w stworzeniu artykułu:

Odsyłacze:

1.Yanagisawa A. Efekt działania witaminy C i dodatków antyoksydacyjnych na wywołaną promieniowaniem ekspresję genową u pracowników elektrowni atomowej Fukushima. Strona http://www.doctoryourself.com/Radiation_VitC.pptx.pdf

2. . Venkat R. Narra, Roger W. Howell, Kandula S. R. Sastry and Dandamudi V. Rao. J Nucl Med,1993. Vol. 34 No. 4, p 637-640. http://jnm.snmjournals.org/content/34/4/637.long

3. . Korkina L, i inni. Terapia antyoksydantami u dzieci dotkniętych napromieniowaniem wskutek wypadku w elektrowni atomowej Czernobyl. Biochem Soc Trans,1993. 21:314S. PMID: 8224459 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=8224459


Inne źródła:

- http://www.akademiawitalnosci.pl/witamina-c-czy-nie-zakwasza-i-jak-ja-dawkowac/

- http://www.pocztazdrowia.pl/dlaczego-zwierzeta-nie-dostaja-zawalow-serca/

- http://orthomolecular.org/resources/omns/v08n06.shtml

- http://pracownia4.wordpress.com/2013/01/28/witamina-c-w-walce-z-rakiem/


A te artykuły gorąco polecam!:

Przeczytaj! 
Dlaczego akceptuje się „gorącą chemo” w leczeniu raka – a nie podawaną dożylnie wit. C?
http://www.anh-usa.org/hot-chemo-acceptable-cancer-treatment/

- Naukowcy odkrywają korzyści dużych dawek wit. C u pacjentek z rakiem.
http://healthimpactnews.com/2014/researchers-establish-benefits-of-high-dose-vitamin-c-for-ovarian-cancer-patients/

- http://www.pepsieliot.com/czy-naprawde-macie-pojecie-co-moze-witamina-c/

- http://www.pepsieliot.com/wielkie-dawki-witaminy-c-wszystko-wylecza/

16 komentarzy :

  1. Gratuluję tematu - znam literaturę Zięby. Moja cała rodzinka stosuje askorbinian sodu z Rafexu, szkoda tylko że na jego etykiecie jest informacja pochodzenie Chiny. Może masz inne namiary na dystrybutora? Pozdrawiam i zapraszam do siebie http://zyciecudem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zobacz na allegro. Ostatnio pojawiło sie wiele nowych pozycji. Tylko nic nie jest napisane o kraju pochodzenia...mi równiez przeszkadzają te chiny.

      Usuń
    2. Rozmiawiałem z Rafexem, skład 80% wit C, 20% sód (Na).
      Dla mnie odpada.
      Na ebay.pl jest do kupienia z wysyłką z UK. Koszt to ok 160 zeta z przesyłką za kg.
      Drogo, ale mam nadzieję że starczy na 3 miesiące dla rodziny ;)
      Pozdrawiam

      Usuń
    3. Chinska witamina c należy do najlepszych jest produkowana z naturalnych skladnikow- nie wszystko co z Chin jest zlej jakości..... pozdrawiam

      Usuń
  2. Również stosuję z tej firmy i polecam bo działa świetnie, więc innego nie szukam:)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jaka byłaby dobra dawka dla dziecka, córka ma 6 lat i 17 kilo wagi, obecnie męczy ją uporczywy kaszel, więc chciałbym spróbować i zacząć podawać jej przez kilka dni właśnie zamówiony Askorbinian sodu?

    OdpowiedzUsuń
  4. A co z metalami ciężkimi w askorbinianie? Bo E301 jest to askorbinian spożywczy. Z tego co wiem nie wolno zażywać go dużo- w przypadku chęci walki z chorobą dużymi dawkami wit C nie wolno używać E301, musi to być askorbinian sodu farmaceutyczny, który niestety nie tak łatwo zdobyć..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nie tak łatwo zdobyć? Właśnie kupiłem 3 kilo w pojemnikach po pół kilo ten z sodą, problem jest by go nabyć z fosforem bo ponoć niszczy raka taki jest silny, gość na Allegro mi opowiadał, że nawet on jako chemik szukał po całej europie i nie ma, ale ten z sodą jest dostępny. Jerzy Zięba opowiada o witaminie C właśnie jako Askorbinian sodu poleca, w jego książce też jest to opisane.

      Usuń
    2. Tak, ale Jerzy Zięba ma na myśli askorbinian sodu FARMACEUTYCZNY. Żeby taki kupić potrzebny jest papierek o działalności "medycznej" i chyba jakieś certyfikaty.Jeśli kupiłeś Farmaceutyczny - poproszę o linka. Taki na allegro- E301- jest to askorbinian sodu SPOŻYWCZY. Jego skład to 99,6% askorbinianu i 0,4% metali ciężkich

      Usuń
    3. A raka niszczy nie tylko wersja z fosforem.. Najskuteczniejsza jest ponoć liposomalna forma. Ma byc lepsza niż dożylnie askorbinian,

      Usuń
  5. W filmie "Ukryte terapie cz. 3" (https://youtu.be/B7Y5X7_Ak-s?t=14m20s) Jerzy Zięba wspomina, że kupuje kwas askorbinowy w sklepie, który zaopatruje firmy w odczynniki chemiczne. Mógłbym prosić o podanie źródła, gdzie mówi, że chodzi mu o askorbinian sodu farmaceutyczny?

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że świadomość Polaków tak bardzo poszła w górę ;) Świetny artykuł

    OdpowiedzUsuń
  7. mam pytanie. kupiłam askorbinian sodu. chciałam kwas askorbinowy, ale stało się tak, że kupiłam askorbinian sodu. jak to przyjmować? może są jakieś sprawdzone przepisy, które znacie? dla mnie smak napoju o składzie woda, askorbinian sodu, ksylitol lub miód jest obrzydliwy. dziecku dodałam do herbaty z sokiem, którą zwykle wypija żądając dokładka, a z askorbinianem nie chce wypić. będę wdzięczna za wskazówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na sucho na tyl jezyka i szybko popic woda , wlasnie mnie dopadla okropna grypa bolaly mnie wszystkie kosci mialem dreszcze bylem mega zmeczony. Od godziny 11 do 21 przyjolem okolo 30 gram askorbinianu tym sposobem + swiezo wycisniety sok z cytryny i grejfruta 1:1 litr soku litr wody i zero jedzenia ! I juz jest dobrze pomimo rewelacji zoladkowych jest super bo gnaty juz nie bola i czuje sie silniejszy

      Usuń
  8. Ja robię naturalną Witaminę C z cytryny, a mianowicie obieram cytrynę z żółtej skórki tak żeby została biała, cząstkuję cytrynę na kawałki, wrzucam do kubka o szerokim dnie, miksuję blenderem razem z pestkami, dodaję dwie łyżki tej oliwy: http://www.oliwazesparty.pl/index.php?p5,oliwa-extra-virgin-golden-kalamata-1-l-produkt-regionalny mieszam i jem codziennie rano po śniadaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 100g cytryny to tylko (są różne źródła) 30-50 mg witaminy C (kwasu askorbinowego) więc zjadając 1kg cytryn masz w najlepszym razie dawkę 0,5g a co mówić o 4-10g dziennie dla zdrowego człowieka.
      No ale tak łatwiej chłonąć olej :) .

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obejrzyj jeszcze