Kawa mrożona - czemu by nie?
Mrożona kawa jest świetnym pomysłem dla osób lubiących kawę. Robi się coraz cieplej, a my mamy mniejszą ochotę na ciepłe napoje, trudno jednak odmówić sobie małej czarnej kawy w ciągu dnia. Doskonałym rozwiązaniem może być własnoręcznie przyrządzona kawa mrożona! Jest ona bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jak przyrządzić mrożoną kawę? Taka kawa na pewno pomoże nam się ochłodzić i obudzić.A o zaletach picia kawy pisałam tu: KLIK
Dla tych co jednak nie mogą pić kawy (w tym dla dzieci) polecam wersję z kawą zbożową. (Również jest pyszna, zdrowa, nie zawiera kofeiny, ma natomiast mnóstwo cennych składników).
O kawie zbożowej przeczytacie tu: KLIK
Kawa mrożona z brązowym cukrem i bitą śmietaną
(2 porcje):
- 250 ml mocnej kawy zaparzonej swoim ulubionym sposobem (kawa rozpuszczalna, kawa zbożowa, espresso itp)
- 100 ml zimnego mleka
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- około 6 kostek lodu (warto też zrobić sobie kawowe kostki lodu, ponieważ jeśli damy ich dużo – mogą rozwodnić nam smak napoju, ale jeśli nie macie takich kostek to zwykłe też dadzą radę, tylko nie można z nimi przesadzać)
- opcjonalnie - 1 gałka lodów waniliowych lub śmietankowych oraz bita śmietana do dekoracji i gorzka czekolada
Przygotowanie:
Dwie duże, wysokie szklanki wkładamy do zamrażarki aby się schłodziły. Zaparzamy kawę, wlewamy do kubka i studzimy w zimnej wodzie. Wkładamy lód do pojemnika blendera, dodajemy cukier, mleko, ostudzoną kawę i opcjonalnie lody. Miksujemy przez kilka sekund. Następnie wyjmujemy zimne szklanki z zamrażarki, wlewamy kawę (najlepiej z wysoka aby powstała dodatkowa piana), wkładamy dodatkowe kostki lodu i posypujemy dodatkowym brązowym cukrem. Naszą kawę możemy też udekorować bitą śmietaną i gorzką czekoladą. Najlepiej jest podawać ją od razu po przelaniu do szklanek, wówczas jest najwięcej piany, z czasem jej ilość maleje.
Inspiracje...
fot.KLIK |
fot. KLIK |
Fot. KLIK |
Jest i moja kawa :) |
Szeroki wybór kaw znajdziecie tu: KAWY - HURTOWNIA SKLEP
Komentarze
Prześlij komentarz