"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." Hipokrates (460-370 p.n.e.) Niech Was nie zmyli tytuł bloga. Strona ta jest nie tylko o przyprawach,ale również o ziołach, roślinach, owocach i wszystkich naturalnych i zdrowych produktach ,które mogą przynieść nam zdrowie i zadowolenie z życia. Ten blog jest o zdrowym, naturalnym i smacznym odżywianiu.

piątek, 13 lutego 2015

8 porad jak skutecznie i naturalnie WZMOCNIĆ SERCE!

Jak wzmocnić serce?

Osiem najlepszych porad, jak wzmocnić serce



1. Zmień swoją dietę.

Wyklucz z niej tłuszcze zwierzęce i wzbogać ją nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, zwłaszcza omega 6 (ryby morskie, oliwa z oliwek); zwiększ też ilość spożywanych warzyw, owoców i pełnego ziarna (czytaj niżej: "Włącz do diety..."); ogranicz sól kuchenną, a najlepiej zastąp ją ziołami lub solą himalajską, która zawiera minimalną ilość sodu, ma za to mnóstwo substancji mineralnych.

2. Dbaj o utrzymanie prawidłowej wagi.

Nadwaga stanowi duże obciążenie dla pracy serca! Pokarmy białkowe powinny dostarczać 15% kalorii, węglowodany 50%, a tłuszcze najwyżej 35% dziennego pożywienia.

3. Uprawiaj sport i dbaj o sprawność fizyczną.

Aktywność fizyczna zmniejsza aż o połowę ryzyko ataku serca. Uprawianie sportu, wykonywanie umiarkowanych ćwiczeń fizycznych sprawia, iż podnosi się we krwi poziom dobrego cholesterolu HDL, a jednocześnie obniża szkodliwa frakcja LDL. Conajmniej 3 razy w tygodniu poświęć pół godziny na pływanie, aerobik, bieganie czy jazdę na rowerze.
Jeśli to niemożliwe, spaceruj codziennie, pokonując dystans 3 km.

4. Kontroluj poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi.

Są to bardzo częste czynniki ryzyka zawału serca.

5. Nie pal.

Czy wiesz, że 80% zawałów serca przed 50. rokiem życia nieodłącznie wiąże się z paleniem papierosów?

6. Ogranicz stresy.

Pod wpływem stresu dochodzi do wzrostu ciśnienia, przyspieszenia tętna i nadmiernego obciążenia serca. Zmniejsza się wtedy dopływ krwi do tętnic wieńcowych, co przy równoczesnym wzroście zapotrzebowania mięśnia sercowego na tlen, zwiększa ryzyko wystąpienia ataku serca.

7. Stosuj naturalne produkty wspomagające serce:

- CZOSNEK 
Obniża on ciśnienie krwi, wspomaga krążenie, obniża poziom całkowitego cholesterolu i trójglicerydów. Wykazuje tym samym działanie przeciwmiażdżycowe.

- GŁÓG
Głóg stoi na czele listy ziół chroniących serce i normalizujących ciśnienie tętnicze krwi. Jego zbawienne działanie polega na wnikaniu substancji leczniczych (głównie flawonoidów) do naczyń wieńcowych serca. Substancje te sprawiają, że serce, dzięki lepszemu obiegowi w nim krwi jest lepiej dotlenione i sprawniej pozbywa się szkodliwych metabolitów. Staje się mocniejsze, zwiększa się siła jego pojedynczego skurczu, a zmniejsza nieco ilość skurczów na minutę. Nasze serce zatem ekonomiczniej pracuje, dobrze wypoczywa i nie jest przeciążone. Jest to szczególnie ważne dla ludzi starszych, z postępującą miażdżycą naczyń wieńcowych, a także ludzi całkiem młodych, którym grozi zawał lub którzy go przebyli.

- SERDECZNIK
Serdecznik jest ziołem,które wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko zakrzepów. Zaleca się go właśnie osobom, które mają problemy z kołataniem serca, arytmią lub nadciśnieniem.
Dodatkowo chroni on serce i układ krążenia.

- JEMIOŁA
Używa się ją jako środek obniżający ciśnienie tętnicze, wspomagający leczenie chorób serca, poprawiający krążenie krwi i przemianę materii.

- MIŁORZĄB DWUKLAPOWY
Preparaty z miłorzębu poprawiają pracę serca, które jest lepiej dotlenione.



Włącz do diety:

- JAGODY ACAI
Jagody acai są jedynymi z owoców posiadającymi najwyższe stężenie przeciwutleniaczy na świecie. Posiadają 100 razy wyższy poziom antyoksydantów w porównaniu do zielonej herbaty, zawierają 30 razy więcej antycyjanidyn niż czerwone wino. 
Jagody Acai obniżają poziom złego cholesterolu.
Hamują tworzenie się złogów cholesterolu, dzięki oczyszczającemu działaniu polifenoli.

- PRODUKTY ZE ZWIĘKSZONĄ ILOŚCIĄ WITAMINY C
Witamina C dba o nasze serce. Chroni przed zawałem. 
Zapobiega stanom zapalnym ścian naczyń krwionośnych i uniemożliwia tworzenie się zakrzepów. Większe spożycie witaminy C pośrednio zapobiega również odkładaniu się płytki miażdżycowej w tętnicach. Pozostają one dzięki temu szersze i bardziej giętkie, a więc, nawet jeśli pewnego dnia powstanie w nich mały zakrzep, nie wywoła on tak poważnych konsekwencji.
Człowiek jest jednym z nielicznych ssaków zagrożonych zawałami serca i udarami mózgu ponieważ jako jeden z nielicznych nie jest zdolny do syntezy witaminy C. Choroby sercowo - naczyniowe są w tej chwili we Francji drugą – po raku – najczęstszą przyczyną zgonów (28%). W Polsce, podobnie jak w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Wielkiej Brytanii, choroby te są główną przyczyną zgonów!

- KASZA GRYCZANA
To bogactwo bardzo cennych przeciwutleniaczy. Dlatego właśnie gryka jest wykorzystywana w leczeniu stanów zapalnych, chorób układu krążenia, takich jak: kruchość naczyń włosowatych, a także miażdżyca. Substancje bioaktywne zawarte w gryce takie jak np. rutyna, wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, redukują ryzyko występowania miażdżycy oraz utrzymują w niej niski poziom cukru. 


- SIEMIĘ LNIANE
Siemię lniane wykazuje wielokierunkowe działanie w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i naczyń krwionośnych. Z jednej stronu, dzięki zawartości kwasów omega-3 i lignanów, zmniejsza stan zapalny w organizmie, przez co może chronić tętnice przed rozwojem zmian miażdżycowych. Dodatkowo, silne właściwości antyoksydacyjne lignanów chronią komórki przed utlenianiem i tym samym starzeniem się, co również ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Z kolei, wysoka zawartość błonnika, skutecznie obniża stężenie złego cholesterolu (LDL) we krwi. Niektóre badania dowodzą nawet, że siemię lniane może także obniżać ciśnienie tętnicze. Można więc powiedzieć, że nasiona te zwalczają wszystkie czynniki rozwoju chorób serca (od zmniejszania stanu zapalnego i spowalniania procesu utleniani komórek, przez obniżanie stężenia złego cholesterolu, kończąc na obniżaniu ciśnienia krwi).

- RYŻ BRĄZOWY
Obniża poziom cholesterolu. Chroni przed miażdżycą.

- PESTKI DYNI
Przeciwdziałają one miażdżycy i obniżają poziom cholesterolu. A to dzięki wysokiej zawartości fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

8. Bądź pozytywnie nastawiony do świata i ludzi.

Często się uśmiechaj, znajdź też czas dla bliskich i przyjaciół. Pamiętaj, że optymiści są zdrowsi i żyją dłużej.


Zobacz jeszcze => Jakie zioła NA CHOLESTEROL?

Gdzie można kupić wymienione w artykule zioła lecznicze?
Wszystkie zioła kupisz tu: KLIK

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obejrzyj jeszcze