"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." Hipokrates (460-370 p.n.e.) Niech Was nie zmyli tytuł bloga. Strona ta jest nie tylko o przyprawach,ale również o ziołach, roślinach, owocach i wszystkich naturalnych i zdrowych produktach ,które mogą przynieść nam zdrowie i zadowolenie z życia. Ten blog jest o zdrowym, naturalnym i smacznym odżywianiu.

wtorek, 9 grudnia 2014

PIEPRZ CAYENNE - na odchudzanie, odporność i...wrzody

Pieprz cayenne

Inne nazwy: pieprz kajeński, papryka cayenne, pieprz turecki, pieprz gwinejski,

Któż nie używa pieprzu? Wiadomo, że jest on bardzo zdrowy. No, ale pieprz cayenne? Okazuje się, że nawet Wikipedia chwali właściwości zdrowotne pieprzu cayenne. Wychodzi na to, iż pieprz ten powinien się znaleźć nie tylko w kuchni pośród pojemników z przyprawami, lecz także w domowej apteczce, ponieważ wywiera niebagatelny wpływ na nasze zdrowie:

"Papryka cayenne zawiera kapsaicynę – alkaloid mający właściwości przeciwbólowe oraz antyoksydacyjne. Oprócz swoich właściwości kulinarnych pieprz kajeński jest stosowany w medycynie naturalnej do leczenia takich przypadłości, jak dolegliwości gastryczne (np. bóle brzucha), choroby układu krążenia, bóle reumatyczne, bóle gardła (płukania). Wykorzystywana jest w suplementach wspomagających odchudzanie.

Oprócz tego pieprz kajeński dodatkowo wspomaga pracę:

- układu odpornościowego - zawiera wysoką zawartość beta-karotenu, pro-witaminy A. Dwie łyżeczki pieprzu pokrywają 47% dziennego zapotrzebowania na witaminę A!
- układu krążenia - obniża poziom cholesterolu, chroni przed zawałem i udarem. Zapobiega zaleganiu płytek krwi w tętnicach i powstawaniu zakrzepów.
- układ pokarmowego - leczy wrzody przewodu pokarmowego, stymulując do szybszego krążenia krwi w żołądku. Wykazuje również działania bakteriobójcze, zapobiega również niektórym rodzajom zatrucia pokarmowego. Pomaga w procesie trawienia i likwiduje wzdęcia".
Źródło: Wikipedia

Pieprz cayenne to rodzaj przyprawy należącej do rodziny Capsicum – papryk o bardzo ostrym smaku, które są powszechnie znane jako papryczki chili.( O chili pisałam tutaj => KLIK ).

Nazwa przyprawy pochodzi od stolicy Gujany Francuskiej. Która nosi nazwę Cayenne.

pieprz cayenne


Pieprz cayenne właściwości odchudzające

Jako, że pieprz cayenne należy do rodziny papryczek chili, to i tak jak i one posiada sprawdzone właściwości odchudzające. Warto jest dodawać go do posiłków. Bo w ten sposób przyspieszymy proces odchudzania. 

Przyspiesza metabolizm. Przez co spalanie kalorii jest szybsze. I szybciej spalana jest tkanka tłuszczowa. 
Kapsaicyna w cayenne należy do substancji tzw. thermogenic, które pozwalają nam spalić nadmiar z jedzenia, szczególnie kiedy zjadamy tłusty posiłek. Z tego powodu, różne suplementy na stratę wagi, często zawierają kapsaicynę.

- Poza tym pieprz cayenne  zwiększa termogenezę. Czyli wytwarzanie ciepła. 

- Hamuje apetyt na słodycze i tłuste potrawy. Zostało to nawet potwierdzone badaniami naukowymi: 
" W badaniu wykorzystano pieprz cayenne, należący do jednej z najczęściej spożywanych przypraw. Dwadzieścia pięć osób z nadwagą, z czego 13 lubiących ostre potrawy wzięło udział w trwającym 6 tygodni eksperymencie. Ilość stosowanego pieprzu ustalono na 0,3 grama dla grupy osób, które nie stosowały do tej pory tej przyprawy i aż 1,8 grama dla lubiących ostre jedzenie. Okazało się, że osoby stosujące w czasie badania pieprz cayenne w mniejszych ilościach rzadziej odczuwały głód, oraz straciły apetyt na tłuste, słone i słodkie potrawy. Może to przyczynić się w tej grupie do szybszej utraty wagi." 
Źródło: KLIK

- Pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn.

- Obniża on także poziom złego cholesterolu i trójglicerydów.

- Świeży pieprz kajeński wspomaga proces trawienia, likwiduje wzdęcia oraz leczy wrzody przewodu pokarmowego, ponieważ wzmaga krążenie krwi w żołądku i jelitach, a także pobudza wydzielanie soków trawiennych. 

Jeśli interesujecie się drogocennym wpływem przypraw na przemianę materii i spalanie kalorii to zachęcam Was do przeczytania =>  Dieta 3D Chili - dlaczego jest tak popularna i na czym się opiera ? 

Ale UWAGA! To nie wszystko. Pieprz cayenne posiada przecież jeszcze inne właściwości lecznicze:

Właściwości lecznicze pieprzu cayenne

- Pobudza krążenie krwi. W społecznościach gdzie spożywa się znacznych ilości ostrej papryki obserwuje się mniej ataków serca, udarów i zatorów. 

- Rozgrzewa. Także zastosowany zewnętrznie.

- Korzystnie wpływa na układ pokarmowy – ostre papryki mają nieuzasadnioną reputację mogących szkodzić w wypadku wrzodów żołądka. W rzeczywistości jest odwrotnie: stymulują komórki wyściełające żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych, wykazują działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego.

- Zapobieganie oraz ulga w przeziębieniach – nie tylko poprzez redukcję bólu ale także dzięki wspomaganiu wydalania śluzu i likwidowaniu opuchlizny błon śluzowych (efektywny środek przynoszący ulgę przy „zatkanym nosie”). 

- Pieprz kajeński może zapobiec przeziębieniu jeśli zastosujemy go przy jego pierwszych objawach w formie herbatki jako środek napotny. 

- Zwiększa odporność na infekcje.  Powoduje wzrost liczby limfocytów T.

- Saponiny i pochodne kapsaicyny są zabójcze dla wielu niekorzystnych bakterii i drożdżaków przewodu pokarmowego (wg Dr Różańskiego hamują E.coli, Salmonellę, Sighellę i Candida). 

- Działa przeciwbólowo. Łagodzi bóle artretyczne, pooperacyjne oraz takie bóle łączone z chorobami, jak rwa kulszowa, zapalenie nerwu trójdzielnego, zapalenie nerwów obwodowych, półpasiec, opryszczki, łuszczyca i inne bolesne skórne problemy oraz  rak.
Łagodzi ból po amputacji sutka lub innych zabiegach chirurgicznych, ból zęba, ból głowy, stany zapalenia ucha, 
Pieprz cayenne zastosowany miejscowo na skórę działa przeciwbólowo gdyż niszczy występującą w komórkach nerwowych tzw. substancję P, która przewodzi impulsy bólowe do mózgu. 

- Może zwiększać ciśnienie krwi.

- U wielu mężczyzn i kobiet zwiększa popęd płciowy i pogłębia odczuwanie bodźców seksualnych.

- Ma właściwości antyrakowe – uczeni z uniwersytetu w Nottingham potwierdzili, że kapsaicyna zabija mitochondria, które są odpowiedzialne za podział i rozrost komórek rakowych.

1 g świeżej papryki o zawartości ok. 0,5-1% kapsaicyny dostarcza naturalnie w diecie 5-10 mg kapsaicyny.

UWAGA: 
- Mimo wielu zalet i właściwości leczniczych pieprzu cayenne powinniśmy jednak uważać z jego ilością, ponieważ już mała szczypta potrafi zamienić smak potrawy na bardzo ostry.:)
- Przyprawę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku, chroniącym ją przed światłem.
- Ostrej papryki nie należy podawać małym dzieciom (poniżej 12 roku), bowiem może spowodować u nich zatrucie oraz gwałtowną alergię pokarmową. Dzieci nie posiadają jeszcze dostatecznie rozwiniętych mechanizmów i szlaków biochemicznych tolerujących i właściwie przetwarzających kapsaicynę.

A pieprz cayenne kupisz tutaj: KLIK

Źródła:
- Wikipedia, Monika Majewska: Pieprz cayenne (pol.). 2013. [dostęp 2013-27-05].
- dietawarzywnoowocowa.pl
- magicznyogrod.pl
- poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/pieprz-cayenne-wlasciwosci-lecznicze-i-odchudzajace-pieprzu-kajenskiego_41550.html
- odchudzanieplus.pl/pieprz-cayenne-na-odchudzanie/

1 komentarz :

  1. Co to znaczy 'zwiększa ciśnienie krwi' ?
    Dodam, że ja piję codziennie z rana oraz przed sportem na 300ml ciepłej wody łyżeczka pieprzu cayenne + łyżeczka kurkumy + łyżeczka imbiru + łyżka stołowa miodu + sok z jednej cytryny
    Ja aukurat nie chudnę od pieprzu cayenne ani nie hamuje mi apetytu na słodycze, nic się nie zmienia w tym aspekcie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obejrzyj jeszcze