Chili.

CHILI   (Capsicum)


chili


  
Uznawana jest za królową wśród ostrych przypraw. 
  Ten czerwony proszek o diabelsko pikantnym smaku niejednego intryguje swoją nazwą. Chili pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Po odkryciu Nowego Świata przez hiszpańskich i portugalskich konkwistadorów trafiła do Europy, a następnie do Indii. Nazwę chili nadali przyprawie właśnie owi konkwistadorzy, którzy mylnie wierzyli, że ognista przyprawa pochodzi z Chile.

Papryczka chili, zaraz po soli, jest najbardziej popularną przyprawą na świecie.

Dodaje się ją do dań mięsnych, warzywnych, sosów, a nawet drinków i czekolady.





                                                   Ciekawostki :

- Poza atrakcyjnością smakową, papryczka chili może poszczycić się wspaniałym związkiem chemicznym - kapsaicyną, która według badań - niszczy komórki nowotworowe, działając na ich mitochondria. Alkaloid ten działa podobnie jak witamina A, C czy E, tj. unieszkodliwia cząsteczki uszkadzające komórki, które podejrzewa się o przyczynianie do powstawanie chorób serca .

- Piekielna sybstancja zawarta w papryczkach chili poprawia w tajemniczy sposób nastrój. Dzieje się tak, dlatego, że w odpowiedzi na ból, nawet tak nieznaczny, organizm produkuje endorfiny - hormony, które mają za zadanie uśmierzyć ból, a przy okazji powodują poprawę humoru :) .

- Przyspiesza przemianę materii i może przyczyniać się do spalania większej ilości kaloriiObniża poziom cholesterolu.

Jeśli chcecie poczytać więcej o drogocennym wpływie tej przyprawy na przemianę materii i odchudzanie, a także dowiedzieć się wszystkiego o ostatnim hicie internetu - Diecie 3D Chili zajrzyjcie tu: DIETA 3D CHILI

- W porze zimowej dodana do potraw skutecznie rozgrzewa nasz organizm, a także zaostrza apetyt.

- Piekącego smaku chili nie można ukoić wodą, gdyż kapsaicyna zawarta w niej jest alkaloidem, który nie rozpuszcza się w wodzie. Gdy szukamy ratunku po zjedzeniu ostrego dania, lepiej popijmy je czystą wódką, mlekiem lub przegryźmy czymś tłustym, gdyż kapsaicyna jest rozpuszczalna jedynie w tłuszczach i alkoholach.

- Piekąca substancja z papryczek chili znalazła już rozmaite liczne zastosowania poza kuchnią smakosza. Wykorzystywana jest na przykład jako obronny aerozol ("gaz pieprzowy") czy gaz łzawiący .


                                     Przepisy z przyprawą chili :



PIKANTNA ZUPA Z CHILI


Składniki:

0,5kg mięsa mielonego , 4 duże cebule , 1 łyżeczka papryki chili w proszku ,

4 łyżki koncentratu pomidorowego ,

1 łyżka przyprawy typu 'warzywko' , pieprz czarny ,

0,5 litra bulionu , 2 puszki czerwonej fasolki , 2 puszki pomidorów ,
sól, oliwa z oliwek



  • Cebule pokroić w plastry i usmażyć na oliwie z oliwek.
  • Dodać mięso mielone i usmażyć mieszając tak, by nie było grudek.
  • Dodać papryke chili, 'warzywko', sól i pieprz.
  • Mięso i cebulę zalać bulionem.
  • Dodać koncentrat, rozdrobnione pomidory bez skórki razem z zalewą i dusić, aż zupa zgęstnieje.
  • Na końcu dodać fasolkę i delikatnie mieszać.
  • Przyprawiać do smaku solą, pieprzem i chili.
  • Podawać na gorąco. Smacznego :)


Przyprawę chili możecie kupić tutaj: CHILI


Komentarze