DEREŃ JADALNY - bogactwo witamin, właściwości lecznicze i zastosowanie derenia

Dereń jadalny - herbatka z derenia na odporność, nerki i wzmocnienie

Dereń jadalny jest rośliną, której właściwości lecznicze są doceniane do wieków. 
Owoce derenia są intensywnie czerwone i miękkie, przypominające nieco żurawinę.
Można je jeść na surowo. Co ciekawe - właściwości lecznicze dereń ma również podobne do żurawiny. Współczesna fitoterapia zaleca dereń w leczeniu anemii, chorób nerek i zaburzeń przemiany materii, a także dla poprawienia ogólnej kondycji organizmu osobom wycieńczonym. Dereń jadalny to bogactwo witamin i mikroelementów! Szczególnie witaminy C - (średnio 100-200 mg w 100g), a także dużo A i P.

dereń jadalny

Właściwości lecznicze derenia

-  Czerwone odmiany derenia są bogatym źródłem antocyjanów (przeciwutleniaczy z grupy związków flawonowych i barwników), których zawartość może wynieść ponad 900 mg/100g, przy czym w skórce jest ich 4,5-krotnie więcej niż w miąższu.

- Poprawia znacznie odporność organizmu, jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, (która także wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia przypływ krwi, obniża ciśnienie, działa przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo i przeciwnowotworowo).

- Owoce derenia są bogatym źródłem żelaza - dlatego też polecane są one osobom chorującym na anemię, a także kobietom, które zmagają się ze zbyt obfitymi miesiączkami.

- Działa przeciwzapalnie i ściągająco, dlatego też stosowany jest w dolegliwościach żołądkowych. Właściwości te zapewniają mu duże ilości kwasów organicznych, fitoncydów i innych aktywnych  związków. Poza tym, dzięki zawartości garbników, wykazuje właściwości zapierające i jest stosowany w formie wywaru lub świeżego soku przy biegunkach i kolkach żołądkowych
Już Hipokrates zalecał spożywanie derenia przy chorobach żołądka. 

- Ponadto poprawia on przemianę materii, dlatego polecany jest zawłaszcza osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością.

Owoce derenia stosowane są także przy chorobach nerek jako środek moczopędny.

- Działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo (antocyjany).

- Ma działanie antyseptyczne, pomaga zwłaszcza w utrzymaniu higieny ustnej. Obłupana z kory gałązka kwitnącego derenia, pogryziona na końcu jest skutecznym środkiem do czyszczenia zębów.

Zastosowanie lecznicze derenia jadalnego

Owoce derenia jadalnego można zbierać od końca lipca do października. Sezon minął, jeśli jeszcze nie zrobiliście żadnych przetworów z tej rośliny - mogę zaproponować Wam suszone owoce derenia - można je kupić i również wykorzystać z powodzeniem w celach leczniczych: 

- Herbatka z derenia – na wzmocnienie, niestrawność i odporność organizmu

Herbata z derenia wzmocni organizm, wspomoże pracę przewodu pokarmowego oraz zwiększy odporność organizmu. Zalecana jest szczególnie podczas przeziębienia.

Czubatą łyżeczkę suszu z owoców zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut do naciągnięcia. Taką herbatkę możemy pić nawet kilka razy dziennie.  Ma właściwości wzmacniające organizm, reguluje pracę przewodu pokarmowego, zwiększa odporność na przeziębienia oraz stany zapalne.

Gdzie kupić suszone owoce derenia jadalnego?
Owoce derenia jadalnego możesz kupić na przykład tutaj => KLIK




Źródła:
-  pl.wikipedia.org/wiki/Dere%C5%84_jadalny
-  poradnikzdrowie.pl 
-  naturaity.pl
-  diety.wieszjak.polki.pl/produkty/226111,Deren.html#

Komentarze