Czosnek
Szybko minęły Święta, jeszcze tylko Sylwester i przed nami zima... Bez względu na to czy będzie tym razem długa i mroźna, czy krótka i łaskawa powinniśmy wspomagać nasz organizm i naszą odporność. Chciałabym Wam przypomnieć o tak cudownej i leczniczej przyprawie, jaką możemy używać i nie tylko wzmocnić naszą odporność, ale też poprawić smak potraw.Czosnek jest stosowany we wszystkich kuchniach świata. Szczególnie chciałabym zwrócić Waszą uwagę na bardzo ciekawą przyprawę jaką jest:
CZOSNEK NIEDŹWIEDZI
( żródło: Wikipedia ).
Ponadto, z informacji jakie uzyskałam, czosnek niedźwiedzi jest najbogatszą w siarkę rośliną w Europie ( siarka pomaga w odtruwaniu naszego organizmu z różnych paskudztw typu metale ciężkie, pestycydy). Poza tym zawiera 20 razy więcej adenozyny od zwykłego czosnku. Jest to substancja posiadająca właściwości witamin A, C, E i selenu jednocześnie! Czosnek ten pomaga więc uchronić nas przed groźnymi chorobami i nowotworami, wspomaga krążenie krwi ( to bardzo ważne dla osób np. mających migreny, szumy w uszach). Ale to dalej nie wszystko..Czosnek niedźwiedzi posiada aż o 30% więcej żelaza od zwykłego czosnku ! Poza tym jest ono bardzo wysoko przyswajalne. Obniża również cholesterol.
Jako przyprawa czosnek ten możemy używać podobnie jak inne gatunki czosnku. Ze względu na swój aromat i zapach cieszy się on bardzo dużym uznaniem w wielu krajach.
Czosnek niedźwiedzi ( Rafex ) |
Możecie go kupić tutaj: Czosnek niedźwiedzi
Natomiast jeśli jesteście miłośnikami tradycyjnego czosnku chciałabym polecić Wam m.in.:
CZOSNEK MIELONY
Czosnek mielony ( Rafex) |
Taki rodzaj czosnku możecie kupić m.in. tutaj : Czosnek mielony
Jeśli nie możecie już patrzeć na świąteczne dania, bądź wszystko już zjedliście
i widać w lodówce światło , a brakuje Wam pomysłu na szybki i smaczny
obiad chciałabym Wam zaproponować Spaghetti z czosnkiem :)
SZYBKIE SPAGHETTI Z CZOSNKIEM I CEBULĄ
Składniki:
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
2-3 ząbki czosnku
makaron spaghetti
oliwa z oliwek
sól
świeża natka pietruszki
1 cebula
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odcedzamy. Przelewamy zimną wodą po odcedzeniu. Bierzemy patelnię i smażymy na niej naszą pokrojoną wcześniej cebulę i czosnek. Uważamy aby czosnek się nam nie przypalił bo nada daniu nieprzyjemny smak.
Gdy już zeszkli się nam cebula dodajemy do niej nasz ugotowany makaron oraz czosnek niedźwiedzi. Solimy odrobinę i smażymy jeszcze kilka minut do uzyskania pięknego zapachu, możemy czasami dolać do wszystkiego odrobinę wody aby nasz makaron nie przywierał :) Nasze spaghetti możemy posypać natką pietruszki.
Smacznego :)
Na koniec przypominam Wam że takie przyprawy jak czosnek niedźwiedzi, mielony,
a także czosnek granulowany możecie kupić tutaj : Czosnek - przyprawy
Pozdrawiam :)
Bardzo fajny pomysł na przekazywanie informacji o danych przyprawach. Zawsze można dowiedzieć się czegoś pożytecznego i poznać parę trików :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:) Będzie jeszcze dużo ciekawych i przydatnych rzeczy ;) Pozdrawiam :)
Usuńno,no,no-czosnek zmora i nie zmora!
OdpowiedzUsuńMoja mama bierze i je go na kanapkach.. :D
Ja nie lubiłam szpinaku, ale od niedawna się go uczę.. Tzn nie przeszkadza mi już jao dodatek do szpinaku czy mięsa, choć sosu dalej nie zjem ;D
Też tak mam np z kawą zbożową albo...rosołem. Kiedyś nie mogłam patrzeć, a teraz się jakoś przekonałam i lubię:)
Usuń