Czosnek

Czosnek

 Szybko minęły Święta, jeszcze tylko Sylwester i przed nami zima... Bez względu na to czy będzie tym razem długa i mroźna, czy krótka i łaskawa powinniśmy wspomagać nasz organizm i naszą odporność. Chciałabym Wam przypomnieć o tak cudownej i leczniczej przyprawie, jaką możemy używać i nie tylko wzmocnić naszą odporność, ale też poprawić smak potraw.



 



  Czosnek jest stosowany we wszystkich kuchniach świata. Szczególnie chciałabym zwrócić Waszą uwagę na bardzo ciekawą przyprawę jaką jest:

CZOSNEK NIEDŹWIEDZI


Ma on: podobne własności lecznicze, jak czosnek pospolity i inne gatunki czosnków. Ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Jego silne działanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, przy tym dodatkowo oprócz zabijania bakterii czosnek pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach.
( żródło: Wikipedia ). 

 Ponadto, z informacji jakie uzyskałam, czosnek niedźwiedzi jest najbogatszą w siarkę rośliną w Europie ( siarka pomaga w odtruwaniu naszego organizmu z różnych paskudztw typu metale ciężkie, pestycydy). Poza tym zawiera 20 razy więcej adenozyny od zwykłego czosnku. Jest to substancja posiadająca właściwości witamin A, C, E i selenu jednocześnie! Czosnek ten pomaga więc uchronić nas przed groźnymi chorobami i nowotworami, wspomaga krążenie krwi ( to bardzo ważne dla osób np. mających migreny, szumy w uszach). Ale to dalej nie wszystko..Czosnek niedźwiedzi posiada aż o 30% więcej żelaza od zwykłego czosnku ! Poza tym jest ono bardzo wysoko przyswajalne. Obniża również cholesterol.

  Jako przyprawa czosnek ten możemy używać podobnie jak inne gatunki czosnku. Ze względu na swój aromat i zapach cieszy się on bardzo dużym uznaniem w wielu krajach.


czosnek niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi  ( Rafex )

 Możecie go kupić tutaj: Czosnek niedźwiedzi 

 Natomiast jeśli jesteście miłośnikami tradycyjnego czosnku chciałabym polecić Wam m.in.:

 CZOSNEK MIELONY


  Aromat i zapach tej przyprawy znany wszystkim. Pamiętajmy, że oprócz cennych walorów smakowych i zapachowych czosnek mielony posiada istotne wartości lecznicze. Używany jest do leczenia wszelkiego rodzaju przeziębień, zapalenia gardła, kataru. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgorączkowo i wzmacniająco. Nadaje wyjątkowy charakter każdemu daniu.



Czosnek mielony ( Rafex)

   Taki rodzaj czosnku możecie kupić m.in. tutaj : Czosnek mielony


 Jeśli nie możecie już patrzeć na świąteczne dania, bądź wszystko już zjedliście 
i widać w lodówce światło , a brakuje Wam pomysłu na szybki i smaczny 
obiad chciałabym Wam zaproponować Spaghetti z czosnkiem :)

 SZYBKIE SPAGHETTI Z CZOSNKIEM I CEBULĄ

Składniki:  

1 łyżka czosnku niedźwiedziego
2-3 ząbki czosnku
makaron spaghetti
oliwa z oliwek
sól
świeża natka pietruszki
1 cebula



 Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odcedzamy. Przelewamy zimną wodą po odcedzeniu. Bierzemy patelnię i  smażymy na niej naszą pokrojoną wcześniej cebulę i czosnek.  Uważamy aby czosnek się nam nie przypalił bo nada daniu nieprzyjemny smak.
Gdy już zeszkli się nam cebula dodajemy do niej nasz ugotowany makaron oraz czosnek niedźwiedzi. Solimy odrobinę i smażymy jeszcze kilka minut do uzyskania pięknego zapachu, możemy czasami dolać do wszystkiego odrobinę wody aby nasz makaron nie przywierał :)  Nasze spaghetti możemy posypać natką pietruszki. 
Smacznego :)
    
  Na koniec przypominam Wam że takie przyprawy jak czosnek niedźwiedzi, mielony, 
a także czosnek granulowany możecie kupić tutaj :  Czosnek - przyprawy
  Pozdrawiam :)







Komentarze

  1. Bardzo fajny pomysł na przekazywanie informacji o danych przyprawach. Zawsze można dowiedzieć się czegoś pożytecznego i poznać parę trików :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:) Będzie jeszcze dużo ciekawych i przydatnych rzeczy ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. no,no,no-czosnek zmora i nie zmora!
    Moja mama bierze i je go na kanapkach.. :D
    Ja nie lubiłam szpinaku, ale od niedawna się go uczę.. Tzn nie przeszkadza mi już jao dodatek do szpinaku czy mięsa, choć sosu dalej nie zjem ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak mam np z kawą zbożową albo...rosołem. Kiedyś nie mogłam patrzeć, a teraz się jakoś przekonałam i lubię:)

      Usuń

Prześlij komentarz