Owsiane placuszki jogurtowe
Owsiane placki jogurtowe, szybkie do przygotowania, idealne na zdrowe, pożywne śniadanie lub podwieczorek.
Są poprostu przepyszne! - o niebo lepsze od tych zrobionych z klasysznej mąki pszennej. W dodatku dużo zdrowsze.
Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na placuszki owsiane, które znikają zanim zdążą na dobre wystygnąć.💓
Składniki:
- 1 jajko
- 200 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
- 1 duże jabłko
- 3/4 szklanki mąki owsianej
- 1-2 łyżki cukru waniliowego lub zwykłego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- tłuszcz do smażenia (olej, smalec)
- do podania: syrop, masło orzechowe, ulubione owoce, bakalie, miód, dżem
Przygotowanie:
- Jogurt lub maślankę należy wymieszać z sodą, odstawić na kilka minut.
- Jajko ubić z cukrem, dodać cukier i sól. Wlać jogurt, wsypać mąkę owsianą, wszystko wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany - jeżeli wyjdzie nam za rzadkie - należy dodać trochę mąki.
- Obrać jabłko, pokroić na drobne cząstki i dodać do ciasta.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Ciasto nakłądać łyżką na patelnię. Smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu.
- Placuszki można podawać z ulubionymi dodatkami - syropem truskawkowym, owocami, z dżemem lub cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Zobacz jeszcze:
Jeżeli zastanawiacie się gdzie można kupić świetnej jakości mąkę owsianą to polecam tutaj KLIK
Komentarze
Prześlij komentarz