Zdrowe i pyszne naleśniki z mąki owsianej z musem jabłkowym!

Kto nie lubi naleśników? Niektórzy jedzą je na śniadanie, niektórzy na kolację, a inni tyko na deser. W wielu krajach jest to jedno z najważniejszych dań, szczególnie uwielbiane przez dzieci. A z kolei moja córka nie wiedzieć czemu nigdy nie przepadała za naleśnikami... Robiłam je więc sporadycznie, bo z jej talerza znikało zaledwie pół naleśniczka - tak dokładnie są i takie przypadki na tym świecie 😄 Ale pewnego razu postanowiłam wypróbować przepis na naleśniki w nieco innej wersji: mąkę pszenną zamieniłam na owsianą. I pierwszy raz z talerza zniknęło wszystko! A moja córka już na drugi dzień prosiła o "tamte pyszne naleśniczki".  Nie dość, że jej bardzo smakowały (mi zresztą także), to są też zdrowsze bo mąka owsiana zawiera dużo więcej składników odżywczych, błonnika i białka niż zwykła biała mąka.😋😍 Zapraszam Was do skorzystania z łatwego i szybkiego przepisu na pyszne naleśniki z mąki owsianej z musem jabłkowym. 💚





Mąka owsiana zalety:

  • Zawiera bardzo dużo błonnika, przez to świetnie obniża frakcję LDL cholesterolu. Pomaga też w walce z zaparciami.
50-100 g błonnika owsianego bogatego w substancję kleistą o nazwie betaglukan spożyte dziennie wraz z niskotłuszczową dietą obniża poziom cholesterolu o 5-10%.
  • Jest wyjątkowo bogata w witaminy z grupy B oraz minerały.

  • Białko obecne w owsie jest równie pełnowartościowe z punktu widzenia ludzkiego metabolizmu co białko sojowe!
  • W składzie mąki owsianej znajdziemy cenne tłuszcze, w tym kwasy linolowy oraz oleinowy.
  • No i nie zawiera glutenu, a jeśli już to są to minimalne ilości.


Naleśniki owsiane z musem jabłkowym


Składniki:

NA CIASTO:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody gazowanej
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • olej do smażenia
MUS JABŁKOWY
  • 2 jabłka
  • mielony cynamon
  • brązowy cukier do smaku

Przygotowanie:

Ubijam jajko na puszystą masę, dodaję cukier, mąkę, szczyptę soli, mleko i wodę. Mieszam do uzyskania gładkiego ciasta, które ma mieć konsystencję śmietany (należy pamiętać, że mąka owsiana sprawia, że ciasto gęstnieje, więc należy odczekać około 5-10 minut, jeśli wyszło nam zbyt gęste, dolać do niego trochę wody i wymieszać).

Na patelni rozgrzewam trochę oleju i wylewam łyżką ciasto, nie za grubo, patelnię poruszam w każdą stronę by ciasto rozlało się po całej patelni. Smażę z obydwóch stron na złoty kolor.

Mus jabłkowy: 
Obieram jabłka i kroję je w małe kawałki. Do garnka wlewam około pół szklanki wody, zagotowuję ją. Następnie wrzucam jabłka, prażę je pod przykryciem ok 10 min, kilka razy mieszam. Dodaję cynamon. Do musu można dodać około 2 łyżki masła dla smaku oraz np. brązowy cukier, lecz nie jest to konieczne.

Na każdego naleśnika nakładam mus i zawijam. Naleśniki doskonale smakują także z dżemem owocowym, serem oraz owocami.

Smacznego:)


Jeżeli zastanawiacie się gdzie można kupić świetnej jakości mąkę owsianą to polecam tutaj KLIK


Źródło infografiki - 1
Zdjęcia - własne

Komentarze