Zaparcia - jak pomóc?
Zaparcie to bardzo nieprzyjemny stan. Często oprócz niemiłego uczucia ciężkości towarzyszą mu takie objawy jak bóle i zawroty głowy, bóle podczas wypróżniania, brak apetytu i mdłości. Jeśli podczas kilka dni nie udaje się nam wypróżnić, zalegające w jelitach treści zaczynają przenikać przez ścianki przewodu pokarmowego z powrotem do organizmu i zatruwać go.
Co może pomóc na zaparcia?
- OSTROPEST PLAMISTY - Jego ziarna to źródło błonnika, a także sylimaryny, czyli naturalnej substancji wybitnie regenerującej miąższ wątrobowy (na bazie ostropestu produkowanych jest wiele popularnych leków na wątrobę). Tymczasem sprawniejsza wątroba to mniej toksyn w organizmie m.in. we krwi, a czystsza krew to silniejsze naczynia krwionośne, mniej podatne na deformacje wywołane silnym parciem, czyli żylaki i hemoroidy często idące w parze z zaparciami. Także dodawanie nasion ostropestu do potraw ma wielowymiarowy pozytywny wpływ na leczenie zatwardzeń i dolegliwości towarzyszących.
- TYMIANEK - 1 łyżeczkę ziela tymianku zalać filiżanką gorącej wody, odstawić pod przykryciem do naciągnięcia. Po 10 minutach odcedzić. Pić świeżo zaparzoną herbatkę kilka razy dziennie.
- KEFIR, MAŚLANKA - W zapobieganiu zaparciom pomocne są mleczne napoje fermentowane: maślanka, kefir, jogurt naturalny, zsiadłe mleko. Zawierają one bakterie kwasu mlekowego, które poprawiają tempo pracy jelit.
- HERBATKA Z WIDŁAKA - Na przewlekłe zaparcia Maria Treben poleca herbatkę z widłaka: płaską łyżeczkę ziela zalać szklanką wrzątku i odstawić na 5-7 minut do naciągnięcia. Pić szklankę na czczo, pół godziny przed śniadaniem.
Uwaga: Osoby ze skłonnością do biegunek powinny zachować szczególną ostrożność w przyjmowaniu tego ziela, ponieważ w ich przypadku mogą nastąpić skurcze jelit.
- SUSZONE ŚLIWKI - Sprawdzonym domowym sposobem na zaparcia są suszone śliwki. Zawierają one 7 razy więcej błonnika niż śliwki surowe (aż 10 g w 100 g), dzięki czemu skuteczniej regulują perystaltykę jelit. Aby się o tym przekonać, wystarczy zjeść rano kilka suszonych śliwek namoczonych przez noc w przegotowanej wodzie. Można także wypić kompot z rozgotowanych lub rozmoczonych śliwek suszonych.
- BŁONNIK WITALNY - Jest on mieszanką dwóch rodzajów roślin, które wspierają perystaltykę jelit. Są to: babka płesznik oraz babka jajowata. Jest to błonnik o naturalnym pochodzeniu. Wędruje on przez cały przewód pokarmowy, w czasie tej drogi wchłania wodę i zwiększa objętość masy kałowej , dzięki temu przyspiesza eliminację niestrawionych resztek pokarmowych. Likwiduje to zaparcia i ułatwia regularne wypróżnianie się. Poza tym ułatwia usuwanie niebezpiecznych związków z organizmu.
- BŁONNIK W POKARMACH - Dietetycy zalecają, by w ciągu dnia dostarczać organizmowi 30–40 g błonnika. Najlepszym jego źródłem w pokarmach są otręby pszenne (w 100 g są aż 42,4 g błonnika). Otręby można spożywać nawet 2–3 razy dziennie, dodając je do sałatek i koktajli. Ziemniaki zastąp kaszą gryczaną lub razowym makaronem, a zamiast białego ryżu sięgnij po brązowy ryż. Dużo błonnika zawierają również warzywa i owoce (surowe lub suszone). Najbogatsze źródła to: karczochy, zielona sałata, kwaszona kapusta, buraki, pomidory, a z owoców – suszone: śliwki, figi, rodzynki, daktyle i morele oraz świeże: jeżyny, maliny, porzeczki, jabłka.
- WODA Z CYTRYNĄ - Na zaparcia powinna zadziałać także wypita na czczo szklanka gorącej wody. Można dodać do niej miodu lub odrobiny soku z cytryny.
- KRWAWNIK POSPOLITY - 2 łyżeczki ziela krwawnika pospolitego zalać szklanką wrzątku, odstawić na 15 minut pod przykryciem. Pić raz dziennie po filiżance przez 3-6 tygodni.
Krwawnik podobnie jak bylica piołun, imbir, mniszek zawiera gorycze, czyli substancje pobudzające wydzielanie żółci, a co za tym idzie, regulujące procesy trawienia.
- PRAWOŚLAZ LEKARSKI- Sproszkowany korzeń prawoślazu, zmieszany przed zażyciem z wodą, po spęcznieniu w jelitach wzmaga łagodnie ruchy perystaltyczne jelit i ułatwia wypróżnienie. W zaparciach u dzieci dobre efekty dają lewatywy zawierające odwar prawoślazu.
Gdzie kupić takie zioła, jak ostrepest plamisty, błonnik witalny, prawoślaz lekarski, mniszek lub imbir?
Zioła te kupisz tu: KLIK
Źródła:
- "Uzdrawiające mieszanki ziołowe" Wydawnictwo JOT, Jolanta Orłowska
- domoweleczenie.blogspot.com/2009/08/zaparcia.html
- mjakmama24.pl/ciaza-i-porod/ciaza/dolegliwosci/zaparcia-w-ciazy-10-sposobow-na-zaparcia-w-ciazy,236_4644.html
- poradnikzdrowie.pl/galeria-artykulu/domowe-sposoby-na-zaparcia-szybko-zlikwiduj-problem_39913/2326/49995.html
od dawna borykam sie z zaparciami, dopiero wizyta w aptece i zakup czopkow eva/qu przyniosl mi dlugo oczekiwana ulge, czopki te dzialaja juz po 15 min od aplikacji wiec bardzo szybko
OdpowiedzUsuńNa przewlekłe zaparcia pomaga zmiana diety. Ale taka całościowa - jak najwięcej produktów nieprzetworzonych, naturalnych, warzyw i owoców bogatych w błonnik, ograniczenie spożycia mięsa i pszenicy. Polecam, mi pomogło. Pozdrawiam, Gustavo Woltmann
OdpowiedzUsuń.
OdpowiedzUsuńA wiecie o tym, że częste zaparcia mogą prowadzić do powstawania żylaków odbytu, czyli hemoroidów? Powinno być to dla Was ostrzeżeniem i informacją, że z takimi problemami trzeba udać się do lekarza, ponieważ hemoroidy to absolutnie nic dobrego. Szczegółów na ich temat możecie szukać sobie na stronie https://apteline.pl/artykuly/leki-na-hemoroidy-na-recepte-bez-recepty Polecam przeczytać.
OdpowiedzUsuń