8 niesamowitych korzyści wynikających z jedzenia winogron!

Winogrona to słodkie owoce skupione w gronach, których właściwości zdrowotne zostały docenione 5 tysięcy lat p.n.e. Nazywano je „owocem bogów” – jako że są naturalną skarbnicą substancji oczyszczających i regenerujących organizm.


8 niesamowitych korzyści wynikających z jedzenia winogron

1. Stanowią prawdziwe bogactwo polifenoli - cennych związków, które pomagają zapobiegać chorobom przewlekłym. Najwyższe stężenie przeciwutleniaczy znajduje się w skórce i nasionach.

Należą do nich kwasy fenolowe (kwas kumarynowy, kwas cynamonowy), barwniki antocyjanowe (malwidyna), związki flawonoidowe (kwercetyna, kempferol, galokatechina, epigalokatechina) oraz taniny.  Polifenole charakteryzuje działanie antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Usuwają z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu.

Cennym składnikiem winogron jest resweratrol. Obecny jest w skórce owoców, szczególnie ciemnych. Ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, rozszerzające naczynia krwionośne. Udowodniono, że resweratrol podawany w wysokich dawkach hamuje namnażanie komórek nowotworowych. Co ciekawe, naukowcy z Michigan wykazali, że właśnie ten składnik wspomaga redukcję masy ciała i przyspiesza rozpad tkanki tłuszczowej, oraz poprawia wrażliwość tkanek na insulinę.

2. Zawarte w nich flawonoidy, a w szczególności procyjanidyny, są odpowiedzialne za wspieranie pracy układu sercowo-naczyniowego. 

Badania wykazały, że sok z czerwonych winogron ma wpływ na zmniejszenie lepkości krwi, co jest bardzo istotną cechą z punktu widzenia profilaktyki chorób układu krążenia.

3. Wpływają na wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu HDL, jednocześnie hamując utlenianie tego "złego", LDL. Wolne rodniki powodując zmiany w lipoproteinach LDL przyczynia się do zwiększenia ich odkładania w ścianach naczyń krwionośnych, promując tworzenia się blaszki miażdżycowej.

4. Mogą chronić przed niektórymi rodzajami raka. Resweratrol, jeden ze związków występujących w tym owocu, został dobrze przebadany pod kątem zapobiegania i leczenia raka. Wykazano, że chroni przed rakiem, zmniejszając stan zapalny, działając jako przeciwutleniacz i blokując wzrost i rozprzestrzeniania się komórek rakowych w organizmie.

Badania wykazały, iż resweratrol zwalcza komórki raka trzustki i nerek, poprzez zaburzanie funkcjonowania komórek rakowych i to na poziomie mitochondrialnym. Zwiększa on wrażliwość na proteiny, które budują błony komórek rakowych, powodując ich obumieranie.

5. Związki roślinne znajdujące się w winogronach mogą chronić przed powszechnymi chorobami oczu. Dodatkowo winogrona zawierają przeciwutleniacze: luteinę i zeaksantynę. Kilka badań wykazało, że związki te pomagają chronić oczy przed uszkodzeniem przez niebieskie światło.

6. Mogą spowolnić proces starzenia się i wpływać na długość życia. Wykazano, że resweratrol w winogronach aktywuje geny związane z wolniejszym starzeniem się i dłuższą żywotnością.

7. Wspomagają utratę masy ciała.

Badania wykazały, że resweratrol zawarty w czerwonych winogronach wspomaga redukcję masy ciała. Jednak należy zachować umiar, gdyż winogrona to dość kaloryczne owoce, zawierające łatwo przyswajalne cukry. 100 g tych owoców to ok. 65 kcal.

8. Można je zjadać w postaci suszonej (jako tzw. rodzynki). Zawierają witaminy i minerały (są bogatsze niż szpinak  w potas, wapń i fosfor), antocyjany i przeciwutleniacze.



Winogrona czerwone, świeże BIO możesz kupić tutaj: KLIK


Źródła:
1. Bieżanowska- Kopeć, A. Kopeć, T. Leszczyńska; Prozdrowotne właściwości resweratrolu; Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011
2. https://pl.wikipedia.org/wiki/Rodzynki
3. https://pl.wikipedia.org/wiki/Winoro%C5%9Bl_w%C5%82a%C5%9Bciwa

Komentarze