Pączki sosny - łac. Gemmae Pini
Co zawierają: koniferol, koniferynę, kwas sapinowy, kwas pinitaninowy, kwas ceropinowy, flawanony (pinocembryna), żywicę, garbniki, witaminę C i olejek eteryczny. Olejek sosnowy bogaty jest w alfa- i beta-pinen, beta-felandren, kamfen, karen, borneol, kamforę, octan bornylu, terpinen i limonen. Gorzka substancja w pączkach i pędach to pinipikryna.
Sosna ze względu na bogactwo związków leczniczych jest prawie w całości wykorzystywana w ziołolecznictwie. Najbardziej cenioną i popularną częścią tej rośliny są wiosenne pączki - bowiem zawierają najwięcej olejku lotnego.To wyjątkowa część tego drzewa, posiadająca niezwykle cenione przez zielarzy właściwości.
Sosna ze względu na bogactwo związków leczniczych jest prawie w całości wykorzystywana w ziołolecznictwie. Najbardziej cenioną i popularną częścią tej rośliny są wiosenne pączki - bowiem zawierają najwięcej olejku lotnego.To wyjątkowa część tego drzewa, posiadająca niezwykle cenione przez zielarzy właściwości.
Herbatka z wiosennych pączków sosny pomoże przy infekcjach układu oddechowego i poprawi odporność. Jak ją zrobić dowiesz się w dzisiejszym w artykule.
Jakie właściwości zdrowotne posiadają pączki sosnowe?
- Mają pozytywny wpływ na układ oddechowy.
Substancje czynne zawate w pączkach sosny pomagają w rozrzedzaniu i usuwaniu zalegającej wydzieliny z układu oddechowego. Rozszerzają drogi oddechowe i ułatwiają oddychanie. Odkażają drogi oddechowe i niszczą drobnoustroje. Dlatego stosuje się pączki sosny w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych. Można je także stosować w leczeniu zapalenia zatok.
- Poprawiają odporność.
- Pobudzają krążenie krwi. Wcierane w skórę poprawiają miejscowo ukrwienie.
- Działają rozgrzewająco. Zwiększają wydzielanie moczu i potu. Pomagają zmniejszyć gorączkę.
- Działają żółciopędnie oraz rozkurczowo na układ żółciowy.
- Działają przeciwbólowo.
Jak stosować pączki sosnowe?
HERBATKA Z PĄCZKÓW SOSNY
Pączki sosny przed parzeniem warto skropić spirytusem, gdyż większość aktywnych substancji sosny nie rozpuszcza się w wodzie (lecz w alhoholu lub w oleju). Można też pączki zalać wrzącym mlekiem, nie wodą.
2-3 g rozdrobnionych pączków sosny należy zwilżyć spirytusem. Zalać szklanką wrzącej wody lub mleka. Parzyć zawsze pod przykryciem, około 10 minut. Herbatkę wypijać odrazu po przygotowaniu, bowiem parująca woda zabiera z leku cenne substancje aromatyczne. Można dodać do niej propolis, domowy sok: np. malinowy, z owoców bzu czarnego czy dzikiej róży.
Pić napar 3-4 razy dziennie po 1 szklance.
NALEWKA ZE ŚWIEŻYCH LUB SUCHYCH PĄCZKÓW SOSNY
(Przy przeziębieniu, stanach zapalnych układu oddechowego)
Rozdrobnione pączki sosny zwilżamy spirytusem. Później zalewamy alkoholem słabszym - ciepłą wódką (nie wrzącą). Macerujemy przynajmniej 1 tydzień, przecedzamy. Zażywamy kilka razy dziennie po 1/2 łyżeczki. Możemy dodawać do mleka.
Proporcje: 1 część surowca na 3-5 części alkoholu.
Nalewkę można wcierać w bolące stawy i mięśnie - działa przeciwbólowo, rozgrzewająco
KĄPIEL SOSNOWA NA ODPRĘŻENIE, BÓLE REUMATYCZNE
Garść igliwia lub kilkanaście młodych pączków zalać 2-3 l wody i gotować na mały ogniu. Odstawić na 15 minut, przecedzić. Temperatura kąpieli powinna mieć ok. 37C. Kąpiel działa relaksująco i uspokajająco, zmniejsza bóle reumatyczne.
W aptekach i sklepach zielarskich kupić możemy również olejek sosnowy. Już kiedyś o nim pisałam na blogu:
- Ciąża i karmienie piersią.
- Astma, krztusiec: Z uwagi na silne właściwości odkrztuszające, przetwory z pączków sosny mogą spowodować u osób cierpiących na wspomniane dolegliwości nasilenie objawów chorobowych. W pozostałych przypadkach chorób i infekcji górnych dróg oddechowych są jak najbardziej zalecane.
Komentarze
Prześlij komentarz