Igły świerka
Herbata świerkowa jest napojem przygotowanym z igieł świerku, który oprócz walorów smakowych posiada właściwości zdrowotne. Można ją pić przez cały rok, a szczególnie zimą, kiedy w igliwiu jest najwięcej wartościowych składników. W tym celu możemy wykorzystać świerkowe drzewka, które pełnią w naszych domach rolę świątecznej choinki!
Taka herbatka pysznie smakuje i pobudza układ odpornościowy do walki z zimowymi wirusami.
Warto po nią sięgać w różnych okolicznościach, zwłaszcza wtedy, gdy w związku z infekcją dróg oddechowych dokucza nam kaszel czy pojawia się gęsta wydzielina.
Jakie działanie lecznicze ma herbarka z choinki świerkowej?
Ponieważ napój ze świerkowych igieł pobudza działanie soków żołądkowych, przyspiesza uwalnianie żółci, a i wpływa kojąco na śluzówkę, sprawdza się także przy stanach zapalnych układu pokarmowego.
Jak zrobić choinkową herbatkę?
HERBATKA Z ŚWIEŻYCH IGIEŁ ŚWIERKU
Dwie łyżeczki rozdrobnionych igieł świerku zalać dwoma kubkami wody (ewentualnie jedną łyżeczkę igliwia zalać jednym kubkiem wody), a następnie gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 5 minut.
Tak przyrządzony wywar z igieł świerku trzeba odstawić na kwadrans, po czym przecedzić przez sito. Aby napój był smaczny, można do niego dodać plaster cytryny lub łyżeczkę miodu. Herbatę świerkową można pić 3 razy dziennie (po pół kubka).
✅ Igliwie świerkowe można ususzyć, by móc je w dowolnym momencie wykorzystać do wykonania herbatki.
HERBATKA Z SUSZONEGO IGLIWIA ŚWIERKOWEGO
Sposób drugi: wystarczy do kubka włożyć małą garść świeżych lub łyżkę suszonych igieł, zalać je gorącą wodą i parzyć pod przykryciem na 10 minut. Napar wystarczy przecedzić przez sitko. I gotowe.
Suszone igły świerku możesz kupić w sklepie, zobacz tutaj: KLIK
Zobacz jeszcze:
Komentarze
Prześlij komentarz