Herbatka z świerkowej choinki - nie wyrzucaj swojego drzewka po świętach!

Igły świerka

Herbata świerkowa jest napojem przygotowanym z igieł świerku, który oprócz walorów smakowych posiada właściwości zdrowotne. Można ją pić przez cały rok, a szczególnie zimą, kiedy w igliwiu jest najwięcej wartościowych składników. W tym celu możemy wykorzystać świerkowe drzewka, które pełnią w naszych domach rolę świątecznej choinki!

Taka herbatka pysznie smakuje i pobudza układ odpornościowy do walki z zimowymi wirusami. 

Warto po nią sięgać w różnych okolicznościach, zwłaszcza wtedy, gdy w związku z infekcją dróg oddechowych dokucza nam kaszel czy pojawia się gęsta wydzielina.

Jakie działanie lecznicze ma herbarka z choinki świerkowej?



Ponieważ napój ze świerkowych igieł pobudza działanie soków żołądkowych, przyspiesza uwalnianie żółci, a i wpływa kojąco na śluzówkę, sprawdza się także przy stanach zapalnych układu pokarmowego.


Jak zrobić choinkową herbatkę?

HERBATKA Z ŚWIEŻYCH IGIEŁ ŚWIERKU

Dwie łyżeczki rozdrobnionych igieł świerku zalać dwoma kubkami wody (ewentualnie jedną łyżeczkę igliwia zalać jednym kubkiem wody), a następnie gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 5 minut.

Tak przyrządzony wywar z igieł świerku trzeba odstawić na kwadrans, po czym przecedzić przez sito. Aby napój był smaczny, można do niego dodać plaster cytryny lub łyżeczkę miodu. Herbatę świerkową można pić 3 razy dziennie (po pół kubka).

✅ Igliwie świerkowe można ususzyć, by móc je w dowolnym momencie wykorzystać do wykonania herbatki. 

HERBATKA Z SUSZONEGO IGLIWIA ŚWIERKOWEGO

Sposób drugi: wystarczy do kubka włożyć małą garść świeżych lub łyżkę suszonych igieł, zalać je gorącą wodą i parzyć pod przykryciem na 10 minut. Napar wystarczy przecedzić przez sitko. I gotowe.


Suszone igły świerku możesz kupić w sklepie, zobacz tutaj: KLIK


Zobacz jeszcze:



Komentarze