Mielona papryka słodka (czerwona) - właściwości i zastosowanie

Papryka słodka - jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych i zmielonych owoców papryki rocznej, rośliny uprawianej w tropikalnych rejonach Ameryki Środkowej i Południowej oraz w Europie Południowej. Papryka słodka jest jedną z moich ulubionych przypraw. Ale nie tylko ja jestem jej ogromną wielbicielką, jest ona jedną z najpopularniejszych przypraw na całym świecie. Sprawia, że potrawy smakują wyjątkowo smacznie, dodaje im głębi smakowej, a jednocześnie nie jest obciążająca dla organizmu. Paprykę słodką można również docenić za wartość odżywczą. Nie tylko poprawia smak i kolor potraw, ale jest też bardzo zdrowa!



Skąd bierze się kształt papryki?

Ogólnie, dzielimy paprykę na chilli, która jest ostra w smaku, ze względu na wysoką zawartość kapsaicyny i paprykę słodką, która zawiera jej bardzo mało. Podczas, gdy papryka słodka zwykle przybiera bardziej okrągły i pękaty kształt, kształt papryki chilli jest zazwyczaj dłuższy oraz węższy. Różne rodzaje papryki mają też różne smaki – od łagodnych po ostre. Ale wszystkie rodzaje papryki mają ze sobą coś wspólnego  a mianowicie – są zdrowe, bogate w witaminy oraz mają niską zawartość kalorii.

Czerwone złoto Węgrów

Trudno wyobrazić sobie węgierską kuchnię bez papryki. Trafiła ona na Węgrzech najprawdopodobniej za pośrednictwem Turków. Kiedyś nazywano ją nawet tureckim pieprzem i czerwonym pieprzem. Dzisiaj nazywana jest tam „czerwonym złotem”, przynosi tam bowiem bardzo  duże dochody z eksportu. Nic dziwnego – słowo papryka pochodzi od węgierskiego paprika (co oznaczało pieprz).

Popularną paprykę w proszku jako pierwsi zastosowali bracia Palffy w XIX i wprowadzili na rynek pod nazwą Rózsa paprika. Bracia Palffy wpadli w zeszłym stuleciu na pomysł, żeby z papryki usunąć żeberka i tym samym pozbawić ją ostrości. W ten sposób powstała łagodnie ostra edesnemes paprika, szegedyńska uszlachetniona słodka papryka, która z czasem stała się sławna na cały świat. 




Właściwości odżywcze i zalety papryki 

- Papryka słodka w formie sproszkowanej zawiera około 40 mg żelaza w 100 g produktu. Jest także bogata w cynk i miedź. Pamiętać trzeba, że zawartość konkretnych pierwiastków będzie się różniła w zależności od producenta przyprawy, a nawet pory roku w jakiej pozyskano to warzywo.

- Jest też źródłem cennych antyoksydantów. Oczywiście wiadomo, że najwięcej tych cennych składników znajdziemy w świeżej papryce, ale jej sproszkowana forma mimo wszystko zawiera znaczną część tych bardzo cennych składników (np. witamina C, A). (1) W badaniach naukowych dowiedziono, że antyoksydanty w papryce mają zdolność do znacznego obniżania poziomu cholesterolu LDL, który jest niekorzystny dla serca, jednocześnie zwiększając cholesterol HDL, czyli ten dobry dla zdrowia.

Już 1 łyżka stołowa papryki zapewnia 100 proc. zalecanej dziennej dawki witaminy A zarówno dla kobiet, jak i dla mężczyzn. Witamina A, jest kluczowa dla procesów widzenia i odporności. Odpowiada też za stan skóry, włosów i paznokci, wpływa też na płodność. 

Należy jednak pamiętać, że aby w pełni czerpać ze zdrowotnych zalet papryki, od beta-karotenu do luteiny, należy spożywać przyprawę w połączeniu ze zdrowym tłuszczem, takim jak np. oliwa z oliwek.

- Poprawia trawienie - z tego względu, warto dodawać ją do potraw ciężkostrawnych.

- Poprawia apetyt. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego.

- Przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi.

- Działa jak afrodyzjak.

- Wykazuje też działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze.

Zastosowanie słodkiej papryki

Czerwona papryka pasuje jako dodatek do większości potraw, jest to jedna z najbardziej popularnych przypraw w kuchni polskiej.

Możemy ją dodawać do:

- Potraw mięsnych, rybnych.
- Ryżu.
- Fasoli.
- Zup
- Sosów.
- Gulaszy.
- Sałatek.
- Serów.
- Dań potraw włoskich, węgierskich (np. bogracz - gulasz węgierski), meksykańskich.

Jest składnikiem wielu powszechnie stosowanych mieszanek przyprawowych.

 Jest używana również jako barwnik spożywczy.

Suszona papryka szybko traci aromat, dlatego należy ją przechowywać w szczelnym pojemniku i trzymać z dala od światła.


Polecam paprykę słodką z tego sklepu: KLIK

Źródła:

Komentarze