Popcorn - cała prawda - wspiera zdrowie czy mu szkodzi i powoduje RAKA?

Popcorn

Popcorn jest jedną z najbardziej lubianych i najchętniej spożywanych przekąsek. Króluje przede wszystkim w kinach, ale często też sięgamy po niego w domu, np. oglądając ulubiony film. Jednak czy jest on zdrowy, czy może wręcz przeciwnie?


Popcorn to prażone ziarna kukurydzy, które pod wpływem wysokiej temperatury puchną i z czasem wyrzucają na zewnątrz ziarna białkowo-skrobiową masę. Historia popcornu sięga tysięcy lat przed naszą erą, ale pierwsze udokumentowane wzmianki pochodzą z 1820 roku. Popcorn spopularyzował Charles Cretos - właściciel cukierni, który wynalazł maszynę do produkcji tej przekąski.

Czy popcorn jest niezdrowy?

Popcorn ma jako przekąska raczej słabą opinię wśród osób dbających o zdrowe odżywianie. Ten dostępny w kinach jest zwykle napakowany tłuszczem, solą, a przez to bardzo kaloryczny i niezbyt zdrowy – ale jednak wcale tak być nie musi!

Jeśli jednak dobrze przygotujemy popcorn – będzie to przekąska nie tylko zdrowa ale i przyjazna dla sylwetki – zawartość błonnika sprawi, że uczucie sytości będzie trwało dłużej.

A więc czy np. czy taki typowy popcorn w woreczku zrobiony w domu, w mikrofali, będzie zdrowy?

❗ Okazuje się, że nie!

Przygotowanie popcornu w woreczku w kuchence mikrofalowej zmienia zdrową przekąskę w szkodliwą! 

W czym tkwi problem? Otóż w opakowaniu takiego popcornu. W jego produkcji wykorzystuje się śmiertelnie niebezpieczny dla życia związek o nazwie kwas perfluorooktanowy (PFOA). Kiedy wkładamy popcorn w takim opakowaniu do mikrofali, w procesie obróbki ziaren kukurydzy substancje chemiczne zawarte w opakowaniu ulegają rozkładowi.

PFOA są nazywane przez naukowców "wiecznymi chemikaliami", ponieważ mogą przez wiele lat kumulować się w środowisku oraz w organizmie człowieka. Ten szkodliwy związek ma działanie rakotwórcze, szczególnie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka wątroby, nerek, pęcherza moczowego i prostaty. Osłabia układ immunologiczny, a w niektórych przypadkach może powodować bezpłodność. 

Obecność kolejnej toksycznej dla ludzi substancji - dwuacetylu (diacetylu) z kolei może powodować uszkodzenia płuc. Odpowiada on za maślany aromat popcornu. Kiedy ogrzewamy, a później otwieramy worek z popcornem, substancja chemiczna zaczyna parować, a my wdychamy ją narażając siebie na problemy z płucami, w tym chorobami płuc.

Zastanówmy się trochę nad samym składem. Co potrzeba do zrobienia popcornu? W zasadzie wystarczy sama kukurydza. Jednakże popcorn, który jest przygotowany do zrobienia w mikrofalówce oprócz oczywiście kukurydzy najprawdopodobniej modyfikowanej genetycznie, zawiera również inne dodatki. Popcorn gotowy do włożenia do mikrofali zawiera olej palmowy, aromaty i często też niektóre E.

Powszechnym konserwantem stosowanym w popcornie mikrofalowym jest galusan propylu (E310), który w badaniach na zwierzętach związany jest z guzami – w tym rzadkimi guzami mózgu.

Opinia publiczna staje się coraz bardziej świadoma innego powszechnego zagrożenia zawartego w popcornie (i innych produktach spożywczych):

Jest nim uwodorniony lub częściowo uwodorniony olej, znany również jako tłuszcz trans. Mnóstwo badań ujawniło wyraźny związek tłuszczy trans z chorobami serca i innymi problemami zdrowotnymi.


Jak zrobić zdrowy popcorn?

Jeśli jesteś fanem popcornu, nie martw się – nadal możesz cieszyć się ulubioną przekąską bez ryzyka dla zdrowia! Porzuć torby z mikrofalówkowym popcornem i stwórz własną zdrową wersję w domu. Bez dodatków tłuszczu palmowego, aromatów masła i tony soli. 

✅ Będą Ci potrzebne tylko: pół szklanki ziaren popcornu (kukurydzy), 3 łyżki oleju kokosowego i pół łyżeczki soli himalajskiej.


POPCORN W GARNKU

Sposób przygotowania:

- Roztop 3 łyżki oleju kokosowego w dużym garnku.

- Umieść jedno ziarenko kukurydzy w garnku, gdy pęknie dodaj pozostałe.

- Gotuj kukurydzę na średnim ogniu przez około trzy minuty lub do momentu, gdy pęknięcia będą pojedyncze.

- Usuń popcorn z ognia i umieść go w misce.

- Dopraw solą, włącz wybrany film i ciesz się bezpiecznym i aromatycznym smakiem popcornu! 

Możesz też do niego dodawać różne przyprawy aby stworzyć popcorn smakowy. W celu nadania mu pikantności użyj np. czarnego pieprzu lub papryki. Jeśli wolisz słodszą wersję, dodaj cynamon lub naturalne masło orzechowe.

Domowej roboty popcorn jest idealnym wyborem. Po prostu kupuj ekologiczny popcorn, przygotuj go w odpowiedni sposób i ciesz się jego smakiem. 💚







Ziarna kukurydzy do zrobienia popcornu kupisz KLIK


Komentarze