Migdały
Migdały to nasiona migdałowca, uznawane są za najszlachetniejsze z orzechów, dlatego posiadają tytuł "króla orzechów". Według ostatnich badań tylko kilka migdałów dziennie pozwala obniżyć poziom cholesterolu, poprawić kondycję serca a nawet obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Migdały są doskonałym źródłem cennych składników odżywczych! Bardzo lubię je jeść, dlatego też cieszę się bardzo, że mają tak dużo zalet:
12 zdrowotnych zalet migdałów!
1. To bogactwo wapnia! Tylko 28g migdałów (około 23 sztuk) to aż 70 mg wapnia.
Tak więc jeśli zależy nam na mocnych kościach i zębach - pamiętajmy o migdałach!
2. Mają najwięcej witaminy B2 (1.138 mg/100 g), witaminy E (25.63/100 g) i błonnika (12,5 g/100g) spośród wszystkich orzechów!
3. Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca (m.in. miażdżycy). Potwierdzono to przeprowadzonymi badaniami. Wszystko za sprawą zawartych w migdałach dobroczynnych substancji, takich jak m. in. witamina E, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz flawonoidy.
4. Zawierają dużo potasu potas (aż 733 mg/100 g), który przyczynia się do właściwej regulacji ciśnienia tętniczego.
5. Wpływają bardzo korzystnie na układ nerwowy. Poprawiają pamięć i koncentrację dzięki dużej zawartości witaminy B2, której niedobory powodują zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego. Poza tym obniżają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
6. Zapobiegają cukrzycy, gdyż zwiększają insulinooporność (wrażliwość organizmu na działanie insuliny) i obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL u osób ze stanem przedcukrzycowym, a tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
7. Przedłużają młodość i opóźniają tworzenie się zmarszczek.
W 100 g migdałów znajduje się ok. 240 mg witaminy E, która wzmacnia układ krwionośny oraz chroni skórę przed pojawieniem się zmarszczek.
8. Są polecane szczególnie kobietom w ciąży. Kobiety w ciąży powinny spożywać migdały ze względu na bogactwo składników odżywczych, w tym zawartość żelaza, tak niezbędnego w ciąży oraz kwasu foliowego, który jest niezbędny do rozwoju dziecka. Migdały to także dobry sposób na nudności w ciąży i występującej często w drugim i trzecim trymestrze zgagi. Migdały zobojętniają kwasy żołądkowe, a tym samym łagodzą dokuczliwe uczucie pieczenia.
9. Poprawiają odporność.
10. Są też polecane jako lek wykrztuśny w chorobach oskrzeli, a także przy chrypkach i suchym kaszlu.
11. Pomagają w odchudzaniu! Przyspieszają przemianę materii, zmniejszają poczucie głodu, i zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w tkankach.
12. Wzmacniają włosy i paznokcie, gdyż są skarbnicą witamin z grupy B, której niedobór przyczynia się do łamliwości paznokci. Witaminy z grupy B stymulują również wzrost paznokci i włosów.
A poza tym są skarbnicą witaminy E, zwanej "witaminą młodości", która chroni przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się skóry.
Przechowywanie migdałów
Po otwarciu paczki najlepiej przesypać migdały do szczelnie zamykanego pojemnika i umieścić je w ciemnej i suchej szafce (a najlepiej w lodówce). Zapobiegnie to utlenieniu cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli ogólnie mówiąc zapobiegnie to ich zjełczeniu.
Gdzie można kupić migdały?
Migdały możesz kupić tu: KLIK
Źródła:
- www.zagadkazdrowia.pl/superfoods/orzechy/migdaly-dieta-alergia-wlasciwosci-lecznicze
- www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/migdaly-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-migdalow_36593.html
- www.poradynazdrowie.pl/migdaly.html
Tak więc jeśli zależy nam na mocnych kościach i zębach - pamiętajmy o migdałach!
2. Mają najwięcej witaminy B2 (1.138 mg/100 g), witaminy E (25.63/100 g) i błonnika (12,5 g/100g) spośród wszystkich orzechów!
3. Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca (m.in. miażdżycy). Potwierdzono to przeprowadzonymi badaniami. Wszystko za sprawą zawartych w migdałach dobroczynnych substancji, takich jak m. in. witamina E, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz flawonoidy.
4. Zawierają dużo potasu potas (aż 733 mg/100 g), który przyczynia się do właściwej regulacji ciśnienia tętniczego.
5. Wpływają bardzo korzystnie na układ nerwowy. Poprawiają pamięć i koncentrację dzięki dużej zawartości witaminy B2, której niedobory powodują zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego. Poza tym obniżają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
6. Zapobiegają cukrzycy, gdyż zwiększają insulinooporność (wrażliwość organizmu na działanie insuliny) i obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL u osób ze stanem przedcukrzycowym, a tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
7. Przedłużają młodość i opóźniają tworzenie się zmarszczek.
W 100 g migdałów znajduje się ok. 240 mg witaminy E, która wzmacnia układ krwionośny oraz chroni skórę przed pojawieniem się zmarszczek.
8. Są polecane szczególnie kobietom w ciąży. Kobiety w ciąży powinny spożywać migdały ze względu na bogactwo składników odżywczych, w tym zawartość żelaza, tak niezbędnego w ciąży oraz kwasu foliowego, który jest niezbędny do rozwoju dziecka. Migdały to także dobry sposób na nudności w ciąży i występującej często w drugim i trzecim trymestrze zgagi. Migdały zobojętniają kwasy żołądkowe, a tym samym łagodzą dokuczliwe uczucie pieczenia.
9. Poprawiają odporność.
10. Są też polecane jako lek wykrztuśny w chorobach oskrzeli, a także przy chrypkach i suchym kaszlu.
11. Pomagają w odchudzaniu! Przyspieszają przemianę materii, zmniejszają poczucie głodu, i zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w tkankach.
12. Wzmacniają włosy i paznokcie, gdyż są skarbnicą witamin z grupy B, której niedobór przyczynia się do łamliwości paznokci. Witaminy z grupy B stymulują również wzrost paznokci i włosów.
A poza tym są skarbnicą witaminy E, zwanej "witaminą młodości", która chroni przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się skóry.
Przechowywanie migdałów
Po otwarciu paczki najlepiej przesypać migdały do szczelnie zamykanego pojemnika i umieścić je w ciemnej i suchej szafce (a najlepiej w lodówce). Zapobiegnie to utlenieniu cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli ogólnie mówiąc zapobiegnie to ich zjełczeniu.
Gdzie można kupić migdały?
Migdały możesz kupić tu: KLIK
Źródła:
- www.zagadkazdrowia.pl/superfoods/orzechy/migdaly-dieta-alergia-wlasciwosci-lecznicze
- www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/migdaly-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-migdalow_36593.html
- www.poradynazdrowie.pl/migdaly.html
Wartościowe informacje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam :)
UsuńA migdałów czy innych orzechów nie należy moczyć na noc, bo posiadają kwas filiowy czy jakoś tak to się nazywa ?
OdpowiedzUsuńMigdały są zdrowe, ale ja nie lubie ich smaku. Podobne właściwości mają nasionka konopi. Najlepiej niełuskane bio. np. konopiafarmacja czy podobny sklep
OdpowiedzUsuń