Kwiat jaśminu
Kwiat jaśminu, zwany kwiatem nocy posiada wyjątkowy, słodki zapach pozytywnie wpływający na układ nerwowy. Z kwiatów jaśminu przyrządza się lecznicze napary, a także stanowią one dodatek do innych herbat: czarnej, białej lub zielonej. Wspaniale smakuje zielona herbata jaśminowa: dodatek jaśminu w tej herbacie jest dużo bardziej wyczuwalny niż w mocnej czarnej herbacie, a jej smak jest przyjemny i słodki.
Korzyści z picia jaśminowej herbaty jest bardzo dużo. Według podań chińskich mędrców, kto pije herbatę jaśminową, zachowuje swą aktywność umysłową przez bardzo długi czas.
Jaśmin relaksuje i uspokaja. Zawiera on także cenne związki korzystnie wpływające na organizm oraz przeciwutleniacze. Polecam jaśminową herbatkę wszystkim zwolennikom herbat dbających o zdrowie!
Właściwości lecznicze jaśminu
- Z kwiatów jaśminu wyrabia się afrodyzjaki. Używa się je często jako składników wielu napojów miłosnych. Olejki eteryczne o najskuteczniejszym działaniu powstają z kwiatów o śnieżno-białych płatkach zapylanych przez ćmy. Taki właśnie jest jaśmin.
- Kwiaty jaśminowca zawierają farnezol, który to działa spazmolitycznie i uspokajająco.
Herbata jaśminowa relaksuje, zmniejsza napięcie i uspokaja nasz umysł. Łagodzi i przywraca poczucie stabilności emocjonalnej w sytuacji, gdy jesteśmy nadmiernie pobudzeni i wprowadza nas w stan równowagi i harmonii.
- Usuwa zmęczenie.
- Łagodzi ból głowy.
- Napar z kwiatów jaśminu działa przeciwzapalnie i antyseptycznie na skórę i błony śluzowe (przemywanie, płukanki, okłady). Surowiec częściowo działa podobnie do kwiatu lipy.
- Flawonoidy, w które bogate są kwiaty jaśminu maja aktywność antyagregacyjną, przeciwzapalną, przeciwzakrzepową i antybakteryjną.
- Jaśmin wspomaga też leczenie chorób infekcyjnych z wysoką gorączką.
- Łagodzi on także skutki porażeń słonecznych, zapaleń spojówek i skóry.
- Dzięki zawartości antyoksydantów, herbata jaśminowa ma również działanie przeciwstarzeniowe.
Jaśmin - zastosowanie
Herbata jaśminowa parzenie:
NAPAR Z KWIATÓW JAŚMINU
Napar przyrządzamy z 2 łyżek suszonych kwiatów jaśminu na szklankę mleka lub wody i pijemy 2-3 szklanki naparu dziennie. Zaparzanie nie powinno przekroczyć 4 minut. W innym wypadku herbata może stracić swą miękkość, jedwabistość i delikatny aromat.
Naparem płuczemy również jamę ustną i gardło przy stanach zapalnych. Stosujemy także do okładów i przemywania skóry trądzikowej, z wypryskami i stanami zapalnymi pochodzenia bakteryjnego.
ZIELONA HERBATA JAŚMINOWA
Zieloną herbatę jaśminową powinniśmy parzyć w temperaturze około 80 stopni przez około 3 minuty.
CZARNA HERBATA JAŚMINOWA
Czarną herbatę jaśminową powinniśmy parzyć od 2 do 3 min. Wodę możemy zalać temperaturą 100 stopni Celsjusza.
Gdzie kupić suszony kwiat jaśminu?
Kwiat jaśminu kupisz tu: KLIK
Gdzie kupić białą, czarną, zieloną i nie tylko herbatę jaśminową?
Możesz je kupić tu: KLIK
Źródła:
- http://rozanski.li/?p=693
- http://portal.abczdrowie.pl/naturalne-afrodyzjaki
- http://oherbacie.pl/herbata-jasminowa/
Komentarze
Prześlij komentarz