"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." Hipokrates (460-370 p.n.e.) Niech Was nie zmyli tytuł bloga. Strona ta jest nie tylko o przyprawach,ale również o ziołach, roślinach, owocach i wszystkich naturalnych i zdrowych produktach ,które mogą przynieść nam zdrowie i zadowolenie z życia. Ten blog jest o zdrowym, naturalnym i smacznym odżywianiu.

sobota, 25 października 2014

FASOLA MUNG - fasola oczyszczająca organizm!

Fasola Mung - dobra przy dietach oczyszczających i nie tylko

Inne nazwy - złota fasola

Mówi się, że fasola mung - zwana także złotą fasolą jest jedną z najwartościowszych odmian fasoli. Dlaczego? Otóż fasola ta, jako jedyna roślina strączkowa ma właściwości mocno oczyszczające. Fasolka mung posiada zdolność usuwania wszelkich toksyn z organizmu. Wykorzystywana jest więc szczególnie w dietach odchudzających i oczyszczających organizm, a także w leczeniu wielu chorób, np. zatruć pokarmowych. Poza tym fasola ta jest lekkostrawna i bardzo zdrowa - stanowi pokaźne źródło białka i witamin!:

Fasola mung


Fasola mung



Wartości odżywcze w 100 gramach nasion:

kalorie - 347 kcal 
białka - 23.86 g 
tłuszcze - 1.15 g
cukry - 6.6 g
wapń Ca - 132 mg 
żelazo Fe - 6.74 mg 
magnez Mg - 189 mg
fosfor P - 367 mg 
potas K - 1246 mg
sód Na - 15 mg
cynk Zn - 2.68 mg 
miedź Cu - 0.941 mg 
mangan Mn - 1.035 mg, 
selen Se - 8.2 µg
witamina C - 4.8 mg
tiamina B1 - 0.621 mg 
ryboflawina B2 - 0.233 mg
niacyna B3 - 2.251 mg
kwas pantotenowy - 1.91 mg
witamina B6 - 0.382 mg
kwas foliowy - 625 µg
witamina K - 9 µg

Źródło: ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/4801?qlookup=16080&format=Full&max=25&man=&lfacet=&new=1 06.02.2014 22:44

Właściwości fasoli mung 

- Bardzo istotną informacją jest to, że fasola mung wpływa korzystnie na wątrobę i woreczek żółciowy.

- Jest lekkostrawna i może być spożywana często!

- Wspaniale wpływa na serce oraz na problemy z krążeniem, w tym z nadciśnieniem. Łagodzi objawy przemęczenia i stresu.

- Ma działanie moczopędne przez co redukuje poziom wody w organizmie.

- Stosowana jest w leczeniu obrzęków – szczególnie kończyn dolnych.

- Polecana w leczeniu wysokiego ciśnienia i kwasicy.

- Obniża cholesterol.

- Ma działanie schładzające. Ochładzające działanie fasoli mung można zmniejszyć dodając trochę ogrzewających przypraw 20 minut przed końcem gotowania ( pieprz, koper, kminek, suszony imbir).Wychładzające działanie fasoli przydaje się doskonale np.w gorące dni, a także w chwilach, kiedy cierpimy na przegrzanie, np. z powodu gorączki. 

- Dzięki swym oczyszczającym właściwościom doskonale wspomaga ODCHUDZANIE.
Jak już wspominałam fasolę mung stosuje się w wielu dietach oczyszczających. 
(zupa oczyszczająca z fasolą mung, potrawka z fasolą mung, sałatka, leczo).
Bardzo polecane są również kiełki z fasoli mung. Ja jestem wielkim miłośnikiem kiełków, ale kiełki z fasoli mung mi zbytnio nie smakują, wolę ją w naturalnej postaci. ;)

Jak jeść fasolę mung?

Fasolę mung przed gotowaniem oczywiście przemywamy i moczymy - najlepiej całą noc.
Po tym całym zabiegu znów ją przepłukujemy i gotujemy.
Doprowadzamy do wrzenia. Kiedy na wierzchu pojawi się piana, usuwamy ją, zmniejszamy ogień i gotujemy 30-40 min., od czasu do czasu mieszając.
Pamiętajmy o dodatku przypraw (w zależności od tego do czego chcemy użyć fasolę, ale świetnie pasują do niej: liść laurowy, kurkuma, kmin rzymski i imbir.

Szczególnie smaczne i polecane są zupy z dodatkiem tej fasoli.
Takie zupy to samo zdrowie! Nie tylko sycą, ale także oczyszczają i wzbogacają organizm w cenne witaminy, białko i minerały! 


Fasolę mung kupisz w tym sklepie: KLIK

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obejrzyj jeszcze