"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." Hipokrates (460-370 p.n.e.) Niech Was nie zmyli tytuł bloga. Strona ta jest nie tylko o przyprawach,ale również o ziołach, roślinach, owocach i wszystkich naturalnych i zdrowych produktach ,które mogą przynieść nam zdrowie i zadowolenie z życia. Ten blog jest o zdrowym, naturalnym i smacznym odżywianiu.

piątek, 26 września 2014

JARZĘBINA - bogactwo nie tylko witaminy C !

"Czerwona , jarzębina , szumiała gdy ujrzałem cię

pod czerwoną , jarzębiną stałaś ty obok mnie..."

Bardzo lubimy piękne, czerwone owoce jarzębiny. Najpiękniej wyglądają one właśnie jesienią, gdy nabierają szkarłatnoczerwonej barwy. Kuliste i mięsiste jagody są w smaku gorzkie i cierpkie. Utrzymują się na drzewie jeszcze dość długo po opadnięciu liści.
Przyrządzamy z nich herbatki, dżemy, galaretki, nalewki. Ale zalety jarzębiny to nie tylko zachwycający wygląd jej kulistych owoców, ale także bardzo bogate właściwości lecznicze. Owoce jarzębiny pobudzają odporność organizmu, a także mają dobroczynny wpływ na układ moczowy (są moczopędne przy zmniejszonym wydalaniu moczu w chorobach nerek) i układ pokarmowy. Działają również przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwmiażdżycowo.




Właściwości lecznicze owoców jarzębiny

- Profilaktyka raka: Wysoki poziom przeciwutleniaczy występujących w jagodach jarzębiny sprawia, że są to owoce polecane w leczeniu różnych chorób przewlekłych, w tym raka. Przeciwutleniacze zapobiegają szkodliwym działaniom wolnych rodników w organizmie. Dlatego jedzenie owoców jarzębiny może znacznie zmniejszyć prawdopodobieństwo powstania różnych guzów nowotworowych, a także opóźnić starzenia się.

- Wzmocnienie systemu immunologicznego: Owoce jarzębiny są bardzo bogatym źródłem witaminy C. Kwas askorbinowy jest bardzo ważną witaminą ponieważ między innymi pomaga w stymulowaniu produkcji białych krwinek i działa jako przeciwutleniacz. Ponadto, witamina C jest niezbędna w wielu procesach fizjologicznych, w tym w tworzeniu kolagenu, który wzmacnia tkankę mięśniową.

Układ pokarmowy: Błonnik, który znajduje się w umiarkowanych ilościach w jagodach jarzębiny, ułatwia i pobudza trawienie, a także zmniejsza zaparcia. Ponadto, związki organiczne zawarte w owocach jarzębiny wpływają bezpośrednio na łagodzenie objawów biegunki, chociaż dokładny mechanizm tego działania nie został dokładnie poznany.

- Układ oddechowy: W medycynie ludowej sok z jarzębiny wykorzystywano do leczenia stanów zapalnych dróg oddechowych, bólu gardła i łagodzenia objawów astmy. Poniekąd działanie lecznicze jarzębiny na wymienione schorzenia zawdzięcza się właśnie przeciwutleniaczom, które działają także jako środki przeciwzapalne oraz witaminie C. 

Zastosowanie lecznicze owoców jarzębiny





Kiedy najlepiej zbierać jarzębinę ?

Jarzębina ma w swoim składzie gorycze i kwas parasorbinowy, który powoduje wymioty, nudności, biegunkę a nawet uszkodzenie wewnętrzne narządów układu moczowego. Kwas ten ulega rozkładowi pod wpływem wyższych temperatur, ale także i niższych. Dlatego też najlepiej zbierać jarzębinę po pierwszych przymrozkach, ponieważ wtedy traci część tej trucizny. Pamiętajmy aby nigdy nie jeść jarzębiny na surowo ! Na przetwory – galaretki, dżemy – świeże owoce powinniśmy przetrzymać przez 1–2 dni w zamrażalniku

Suszone owoce jarzębiny kupicie tutaj: KLIK

Źródła:
https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/rowan-berries.html
http://www.poradnikzdrowie.pl

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obejrzyj jeszcze