"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." Hipokrates (460-370 p.n.e.) Niech Was nie zmyli tytuł bloga. Strona ta jest nie tylko o przyprawach,ale również o ziołach, roślinach, owocach i wszystkich naturalnych i zdrowych produktach ,które mogą przynieść nam zdrowie i zadowolenie z życia. Ten blog jest o zdrowym, naturalnym i smacznym odżywianiu.

czwartek, 21 sierpnia 2014

Melisa - ''ziółko na nerwy'', ale nie tylko !

Melisa 

Inne nazwy : Melisa lekarska, nazywana bywa również rojownikiem, pszczelnikiem, matecznikiem, starzyszekiem, cytrynowym zielem

Melisa lekarska to wieloletnia roślina zielna, która od wieków uznawana była za panaceum na wszelkie dolegliwości. Co roku odkrywane są nowe właściwości lecznicze melisy ! Ekstrakty z tej rośliny zawierają liczne substancje aktywne, oprócz swoich właściwości leczniczych melisa to doskonała roślina miododajna. Jej łacińska nazwa melissa pochodzi od greckiego słowa melitta – co znaczy pszczoła.
Paracelsus (lekarz i przyrodnik, zwany ojcem medycyny nowożytnej) rekomendował ją jako ożywiającą ludzi i wskazaną wszystkim uskarżającym się na dolegliwości nerwowe.  

W XVIII wieku wielką popularnością cieszył się sporządzony przez Paracelsusa preparat, który ponoć skutecznie przywracał młodość – Primus ens melisse. W „Aptece Londyńskiej” (książce z 1696 r.) opisywane są przypadki długowieczności wśród osób pijących melisę. Na przykład ksiażę Glamorgan dożył 108 lat, a niejaki John Hussey z Sydenham 116 lat!
A więc jakie naprawdę właściwości ma melisa, że była i jest tak zachwalana?

melisa właściwości



Właściwości lecznicze melisy :

- Na początku trzeba wspomnieć oczywiście o jej słynnym działaniu uspokajającym.
Melisa jest znana i stosowana przez osoby cierpiące na nerwicę, bezsenność i depresję.
Pomaga wyciszyć się i odprężyć. Jest dużo zdrowszym wyjściem niż tabletka nasenna lub uspokajająca. Dzięki melisie w niektórych przypadkach można w ogóle  zrezygnować z stosowania leków syntetycznych lub znacznie je zredukować. Roślina ta rozluźnia nawet napięcia na naczyniach krwionośnych - dzięki temu możliwa jest pełna regeneracja układu nerwowego. 

- Pomaga w nadciśnieniu. Delikatnie obniża ciśnienie krwi.

- Ma działanie przeciwmiażdżycowe. Wzmacnia serce i układ krążenia.

- Wskazana dla kobiet, które ciężko przechodzą miesiączkę. Pomaga na bóle menstruacyjne. Działa rozkurczowo i przeciwbólowo. Pomaga również w wywołaniu okresu.

- Wskazana dla kobiet w ciąży. Łagodzi poranne mdłości, pomaga się wyciszyć.
Natomiast pita w czasie karmienia piersią pobudza laktację.

- Poprawia trawienie. Zmniejsza wzdęcia i reguluje pracę żołądka, pobudza wydzielanie soku żołądkowego.  Poza tym ma działanie rozkurczające.
Pomaga przy rozstroju i nieżytach żołądka i jelit. Jest więc doskonałym ziółkiem również dla tych osób, które mają problemy z układem trawiennym lub chcą poprawić trawienie pokarmu.

- Łagodzi objawy alergii i astmy.

Wysoka zawartość witaminy C w melisie działa na organizm wzmacniająco. Stosowana jako napar może więc pomóc w leczeniu stanów zapalnych. Melisa wykazuje bowiem działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i ściągające.

- Pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu.

"W badaniach na szczurach wyciąg wodny z liści melisy (100 g/l), podawany w dawce 2g/kg masy ciała szczura przez 28 dni, w 14 dni po wywołaniu u zwierząt hyperlipidemii redukował wysoki poziom ogólnego cholesterolu i lipidów, transaminaz alaninowej i asparaginowej, alkalicznej fosfatazy w surowicy krwi oraz poziom peroksydacji lipidów w tkance wątroby. Zwiększał też poziom glutationu. Podawanie wyciągu z liści melisy powodowało także cofanie się zmian degeneracyjnych w tkance wątroby".

Źródło: www.panacea.pl/articles.php?id=210

- Stosowana zewnętrznie na przetłuszczające się włosy i cerę.

- Pomaga też przy pospolitych bólach głowy, ukłuciach przez pszczoły i inne owady. Zaleca się kładzenie zmiażdżonych liści melisy na skronie i czoło lub też potarcie zapalonych miejsc tym surowcem.


Melisa jako przyprawa ?

Świeży surowiec melisy, zwłaszcza po roztarciu liścia, ma bardzo przyjemny, cytrynowy, silny zapach i korzenny smak. Melisę możemy dodać do sałatek, zup, potraw rybnych, sosów ziołowych, potraw grzybowych i majonezów. Melisa dobrze zastępuję trawę cytrynową (ZOBACZ OPIS).  Listki melisy możemy dodawać do czystej, przegotowanej wody, w celu nadania jej aromatycznego zapachu i zielonej barwy.

NAPAR Z MELISY

( na uspokojenie, nerwicę, depresję, bezsenność, niestrawność, wzdęcia, 
cholesterol, poprawę trawienia i




Do szklanki z wrzątkiem wsyp łyżkę rozdrobnionego ziela lub liści melisy. Szklankę przykryj talerzykiem na 10 minut ( nie dłużej). Po tym czasie odkryj napar i odcedź ziele oraz liście. Napar spożywaj leczniczo po pół szklanki 2-4 razy dziennie, najlepiej przed jedzeniem, (zawsze świeżo przygotowany). 
Napar z melisy do posiłków w miejsce herbaty zwyczajnej polecany jest  z dodatkiem ziela dziurawca, liści maliny, czarnej porzeczki i szczypty mięty (osłodzić miodem, cukrem, sokiem lub nawet mlekiem). 

Melisę możecie kupić tu: KLIK

1 komentarz :

  1. Mi pomaga destresan NOC zawierający m.in. ekstrakt z liści melisy, zasypiam po nim jak dziecko :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obejrzyj jeszcze