Habanero - NAJostrzejsza z papryczek i nowy lek na raka !

Habanero

Roślina ta należy do najostrzejszych z papryk. Ostrość swą oraz bardzo silne właściwości lecznicze zawdzięcza kapsaicynie -  związkowi, który nadaje pikantny smak potrawom, a także, jak dowodzą najnowsze badania pomaga w leczeniu nowotworów czyli leczy raka !

Ostrość habanero w jednostkach Scoville'a  ( skala ostrości papryczek chili ) wynosi 100.000 - 500.000! 
W praktyce oznacza to tyle, że jej ekstrakt musi zostać rozcieńczony z wodą w stosunku 1 : 500.000, a więc pijący przestałby odczuwać ostry smak ( dla porównania pieprz cayenne jest 10 razy łagodniejszy ! ).

Stężenie kapsaicyny w gnieździe nasiennym habanero może wynosić nawet 1500 ppm. ( już 1 mg w 1 kg żywności nadaje jej intensywny pikantny smak ).


habanero


Habanero w leczeniu raka

W internecie , na forach internetowych, a nawet w Wikipedii możemy znaleźć coraz więcej informacji o stosowaniu habanero w leczeniu raka.  Oto cytat z Wikipedii  :

"Obecnie odkryto zastosowanie tej substancji w leczeniu nowotworów. Naukowcy z Nottingham University wykazali, że kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do apoptozy (samozniszczenia), atakując ich mitochondria (które odpowiadają za wytwarzanie energii). Także inne spokrewnione z kapsaicyną związki (tzw. waniloidy) potrafią specyficznie wiązać się z komórkami nowotworowymi, nie uszkadzając zdrowych."

Lekarze potwierdzili również fakt, iż kapsaicyna i inne waniloidy jako od dawna powszechne składniki żywności są bezpiecznymi składnikami pożywienia. W profilaktyce raka nie mniej ważna jest także zdrowa i zbilansowana dieta. 

A jak kapsaicyna sobie radzi z istniejącymi komórkami nowotworowymi ? Najprościej rzecz ujmując niszczy komórki raka - bez względu na to gdzie się one znajdują. Kapsaicyna poszukuje komórki nowotworowe i znalazłszy je, niszczy mitochondria, które są odpowiedzialne za rozrost komórek nowotworu.
Kapsaicyna nie niszczy natomiast naszych zdrowych komórek ( podobnie jak czosnek i witamina B17).

Naukowcy na razie twierdzą, że odkrycie jest rewolucyjne i może być niezwykłym dowodem na to, że medycyna nie musi być bezsilna w leczeniu raka. Ciągle trwają prace nad stworzeniem innowacyjnego leku. Co prawda w internecie można znaleźć informacje o tym, że Amerykanie wprowadzili lek o nazwie kapsaicyna lecz fiolka ze 100 kapsułkami kosztuje ponoć 20 tysięcy dolarów i nie można jej nabyć w aptekach, gdyż leczenie odbywa się w klinice, a więc dodatkowe 20 tysięcy !

Kapsaicyna znajduje się w ostrych paprykach i im są ostrzejsze tym jest jej więcej. Jedną z najostrzejszych jest właśnie Habanero, która jest bardzo trudno dostępna w Polsce. Nie trzeba się obawiać złego wpływu ostrości na układ pokarmowy ( chyba, że mamy wrzody itp.) - mitem jest fakt,że ostrość szkodzi ! Wprost przeciwnie - kapsaicyna doskonale reguluje wszystkie procesy zachodzące w organizmie, a także przyspiesza spalanie tłuszczów, co jest bardzo przydatne dla osób z obniżoną przemianą materii i otyłych.  

Jak stosować habanero w leczeniu raka 

150 g suszonej papryki habanero zalać 1/2 litra olejem lnianym tłoczonym na zimno i odstawić w ciemnej butelce do lodówki na 2 tygodnie, codziennie kilka razy wstrząsać.
( Przed zalaniem olejem papryczki należy rozkruszyć, ponieważ 50% kapsaicyny znajduje się w otoczkach nasion ).
Po 2 tygodniach spożywać 5 razy dziennie po 1 łyżeczce.
Pamiętajmy, że mikstura jest bardzo ostra. Dobrze jest ją popić tłustym mlekiem.

Dobrze jest przy tej kuracji stosować też ostropest plamisty, który wydala toksyny z wątroby (można kupić np tu KLIK ).
Olej lniany również pomaga w usunięciu toksyn z organizmu.

Inne właściwości kapsaicyny

Kapsaicyna zawarta w papryczce Habanero ma działanie przeciwbólowe, oczyszcza organizm, ochrania żołądek (np. skutecznie zapobiega zatruciom pokarmowym). Jest również cennym antyoksydantem - ogranicza działanie rodników tlenowych oraz chroni komórki organizmu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Przyspiesza także wzrost włosów i paznokci. Kapsaicyna, aktywny składnik Habanero ogranicza produkcję cholesterolu w wątrobie i zmniejsza jego stężenie we krwi.

Habanero zastosowanie

Nadaje się jako przyprawa do wielu potraw.  Jeżeli nie mamy doświadczenia z papryką habanero, jeden owoc wystarcza na co najmniej 1,5 kg potrawy – wtedy nie należy już dodawać innych ostrych przypraw.
Dodajemy ją do potraw półpłynnych, zup, gulaszy, bigosu, potraw z mięsa mielonego, a także do słodkich przetworów: dżemów i ciast.

Habanero (całe i mielone) możecie kupić tutaj: KLIK

Komentarze

  1. Akurat Habanero sa jakies 3x mniej ostre od najostrzejszych papryk na swiecie i to od wielu lat. Obecne rekordzistki maja ostrosc w okolicach 1,5 miliona SCU. Warto sprawdzic fakty przed napisaniem takiego artykulu.

    A inna sprawa, ze kapsaicyna fajna jest - zdecydowanie popieram :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Artykuły i potrzebne informacje czytałam bardzo dokładnie. "Roślina należy do najostrzejszych z papryk" i tak też napisałam w swoim blogu.
    To prawda, są jeszcze bardziej ostre ( ciekawe czy akurat je bym się odważyła zjeść, ale moze kiedys i o nich napiszę) :).Dzięki za opinie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piszesz że nibyu należy do najostrzejszych, ale w tekście widnieje zdanie "Najostrzejszą jest właśnie Habanero...".

      Pozdrawiam ostro :)

      Usuń
    2. Ok dzięki literówka - poprawiłam :)

      Usuń
  3. Są w internecie dostępne nasiona tych papryczek, więc spokojnie można je sobie wyhodować

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja sama stosuje kuracje z papryczek habanero i one faktycznie mi pomagaja.
    Nie mam mozliwosci kupic w sklepie wiec zamawiam z allegro i zawsze otrzymuje ostre i swieze owoce. Moge polecic http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=29005091

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy artykuł. Polecam poszerzyć wiedzę na temat kapsaicyny i działania antynowotworowego i może uzupełnić wpis o publikacje naukowe? Jest ich wiele w internecie. Ja zażywam kapsaicynę w formie suplementu Habaicyna (habaicyna.pl). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. W artykule jest napisanę, cytuję: Kapsaicyna znajduje się w ostrych paprykach i im są ostrzejsze tym jest jej więcej. Jedną z najostrzejszych jest właśnie Habanero, która jest bardzo trudno dostępna w Polsce. To prawda, ale na szczęście jest HABAICYNA, która zawiera kapsaicyne właśnie z papryczek Habanero i jest dostępna tutaj: habaicyna.pl
    Mam nadzieje, że pomogłam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, również polecam Habaicynę. Stacjonarnie również można ją kupić. Jedyny w 100% naturalny suplement z kapsaicyną, który jeszcze dodatkowo zawiera pierzge pszczelą. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak was zaprogramowano, że szukacie tylko tabletek. Przykre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na przykład też sobie zamówiłam habaicynę, właśnie po przeczytaniu wpisów na tym forum. Nie oceniaj innych, tu nie chodzi o zaprogramowanie, ja na przykład mam tak skonstruowane odczuwanie smaku, że to co w mojej rodzinie uważają za łagodne dla mnie już jest mega pikantne i nie mogłabym sobie pozwolić na korzystanie ze świetnych właściwości kapsaicyny gdyby nie kapsułki właśnie. Tak się składa, że habaicyna, to tylko kapsułki (bez barwników) z zamkniętym sproszkowanym habanero i pierzgą pszczelą, więc nie pakuję w siebie nic co byłoby dla mnie przykre.

      Usuń
  9. Papryczki Habanero można kupić w MAKRO.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz