Dzika róża - przepiękna '' królowa kwiatów'' oraz cenna roślina lecznicza

Dzika róża

Surowce: owoce, skórka, płatki róży

Ta piękna i lecznicza roślina jest bogata w mnóstwo substancji czynnych, a jej owoce są rekordowo zasobne w witaminę C - mają jej 30-40 razy więcej niż owoce cytrusowe, ponad sto razy więcej niż jabłka i kilkanaście razy więcej niż czarne porzeczki. Już kilka owoców jest w stanie  pokryć dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Poza tym jest ona lepiej przyswajalna i pięć razy bardziej aktywna niż witamina syntetyczna. Po zaprzestaniu przyjmowania dużych dawek witaminy C zawartej w róży nie występuje zwiększenie wydzielania szczawianów, jak to się zdarza często w przypadku zażywania dużych dawek witaminy syntetycznej.

Oprócz witaminy C owoce róży są bogate w witaminę A, B1, B2, E i K, a także sole wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Są cennym źródłem przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, kwasów organicznych i pektyn . 


dzika róża




fot.tumblr

Dzika róża - wartość lecznicza i właściwości

Owoce  dzikiej róży:

- Owoce dzikiej róży ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów stosuje się jako lek ogólnie wzmacniający, polecany w rekonwalescencji, po przebytych chorobach, przy ogólnym osłabieniu organizmu. Zwiększają odporność organizmu przed chorobami.

- Dzika róża jest stosowana w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów. Silne właściwości lecznicze owoców dzikiej róży odkryto przypadkowo. Pewien duńczyk Erik Hansen wytworzył marmoladę z owoców dzikiej róży, która - jak okazało się - uleczyła bóle jego stawów. Próbka leczniczego dżemu owego rolnika została poddana gruntownym badaniom w laboratorium mikrobiologicznym Szpitala Uniwersyteckiego w Kopenhadze. Wyniki badań wykazały bardzo silne przeciwzapalne i przeciwbólowe działanie zawartych w dżemie substancji - galaktolipidów. Wykazano również obecność silnych przeciwutleniaczy z grupy karotenoidów. Na bazie tych substancji zaczęto tworzyć leki. 

Na chorobę zwyrodnieniową cierpi 10% ludności świata. Stosowanie dzikiej róży przyczynia się do przedłużenia żywotności czerwonych ciałek krwi i lepszego ukrwienia chrząstki. 

Dzika róża zapobiega i leczy - może pomóc uchronić nas przed poważną operacją !



Źródło: Rzeczpospolita

Proszek z dzikiej róży jest tradycyjnie stosowany od wielu lat w Skandynawii, dlatego wiadomo, że jest on bezpieczny i pozbawiony działań niepożądanych. 



Niestety musimy pamiętać, że jeśli zależy nam na cennych wartościach leczniczych dzikiej róży - nie powinniśmy sami ją suszyć.  Najlepiej jest kupić gotowe produkty, które zostały poddane procesom suszenia w odpowiedniej temperaturze, w odpowiednim czasie zamrażane itp.


- Wyciągi z owoców róży działają również moczopędnie i zwiększają przepływ żółci w drogach żółciowych. Wskazane są więc, jak najbardziej przy problemach z wątrobą !

- Dzika róża jest polecana dzieciom, osobom starszym, a nawet kobietom w ciąży.

- Owoce dzikiej róży pomagają przy anemii, wywołanej niedoborem żelaza ( zawierają bardzo dużo tego minerału).

Herbatka z owoców dzikiej róży zalecana jest  podczas kuracji w przypadku zaburzeń trawiennych, kolek, uśmierza bóle brzucha poprzez działanie rozkurczające.  Wzmacnia i rozgrzewa organizm, a także przede wszystkim poprawia odporność.

Płatki kwiatów dzikiej róży :

- Płatki róży są bogate w flawonoidy, antocyjany, olejek eteryczny. Stosuje się je głównie przy problemach z żołądkiem, niestrawności, bólach gardła i problemach skórnych.

- Kąpiel z dodatkiem płatków róży idealnie odpręża i poprawia nastrój.

- Olejek różany stosowany jest w kosmetyce.Ma właściwości uspokajające, przeciwdepresyjne i zmniejszające ból głowy. Stosowany zewnętrznie ma działanie przeciwbakteryjne i kojące. Początkowo wykorzystywany był w kosmetyce tylko jako zapach. Dziś znajdziemy go również w kremach, mleczkach, balsamach  itp.


Do uzyskania 1kg olejku różanego potrzeba aż 4 tony płatków !



Jak bogate zastosowanie ma dzika róża?

Z róży możemy przyrządzać różne przetwory: konfitury  lub syropy. Płatki możemy dodawać do duszonych lub pieczonych mięs. Owoce dzikiej róży są stosowane w przemyśle spożywczym do wyrobu win, soków, preparatów witaminowych i wzmacniających organizm. 

dzika róża - zastosowanie


Wywar z owoców dzikiej róży: 1 łyżkę suszonych owoców zalać szklanką wody i gotować przez 5 minut. Następnie przecedzić i pić 2-3 razy dziennie po szklance. W okresie zimowym, przeziębieniach dla wzmocnienia efektu można dodawać soku malinowego.
Spożywanie takiego naparu poprawia odporność, pomaga w walce z infekcjami, poprawia trawienie i likwiduje wzdęcia. Systematycznie pity pomaga w walce z chorobami kręgosłupa.

Tonik do twarzy z płatków róży: Przygotowanie takiego toniku jest bardzo łatwe. Wystarczy 
zalać wodą garść płatków róży ( mogą być zasuszone ), potem pogotować przez godzinę na wolnym ogniu, ostudzić, odcedzić i przelać napar do buteleczki. Tonik jest już gotowy! Pamiętajmy, aby przechowywać go w lodówce. Taki przygotowany własnoręcznie tonik różany nie zawiera chemicznych polepszaczy, konserwantów i barwników. Jest zdrowy i bezpieczny.
Pięknie odświeża, rozjaśnia cerę, łagodzi zmiany trądzikowe i potrądzikowe.

Dla zainteresowanych kupnem suszonych owoców lub płatków dzikiej róży =>> KLIK

Komentarze