"Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem." Hipokrates (460-370 p.n.e.) Niech Was nie zmyli tytuł bloga. Strona ta jest nie tylko o przyprawach,ale również o ziołach, roślinach, owocach i wszystkich naturalnych i zdrowych produktach ,które mogą przynieść nam zdrowie i zadowolenie z życia. Ten blog jest o zdrowym, naturalnym i smacznym odżywianiu.

sobota, 16 sierpnia 2014

Ciecierzyca - bomba witaminowa i smaczny zamiennik mięsa

Ciecierzyca

Inne nazwy: Cieciorka, włoski groch, składnik popularnej pasty zwanej hummusem

W porównaniu z innymi warzywami z grupy bobowatych takimi jak groch czy bób jest zdecydowanie mniej popularnym warzywem. A bardzo szkoda ! Bo jest niezwykle bogatym źródłem składników odżywczych i mineralnych. Jest bardzo ceniona ze względu na dużą zawartość żelaza, fosforu, wapnia, cynku. Zawiera również ogromne ilości białka o korzystnym składzie aminokwasów, dlatego śmiało może zastępować mięso. Bladopomarańczowe ziarenka ciecierzycy wyglądem i smakiem przypominają delikatne, słodkawe orzeszki. Jej właściwości lecznicze znane są od bardzo dawna. Jeśli chcielibyście je poznać, to zapraszam do czytania:

ciecierzyca



Właściwości lecznicze ciecierzycy

- Ma właściwości przeciwbólowe. Stosowana niegdyś jako panaceum na bóle głowy.

- Przyspiesza przemianę materii i trawienie. Zawiera dużo błonnika. Jest polecana dla osób odchudzających się ponieważ zawiera bardzo mało tłuszczu, a jednocześnie syci. W 100 g ciecierzycy jest tylko 2,6 g tłuszczu. Poza tym, jak wyżej wspomniałam zawiera dużo żelaza, a więc zapobiega anemii.  To prawdziwa bomba witaminowa. Osoby odchudzające się, a także te, które cenią zdrowe odżywianie powinny jeść cieciorkę, a nawet zastępować nią obiad.
Jest ona szczególnie popularna w diecie wegetariańskiej.
Sałatka z ciecierzycy to bardzo smaczny, niskokaloryczny i zdrowy posiłek, który daje na długo uczucie sytości.

100 g ugotowanej ciecierzycy zawiera: 164 kalorie w tym: 27,4 g węglowodanów, 2,6 g tłuszczu, 7,6 g błonnika i 8,9 g białka.

- Obniża wysoki poziom cholesterolu. 

Podnosi odporność.

- W Egipcie ciecierzyca uważana jest za afrodyzjak.


Czy wiecie że...?


Ciecierzyca była stosowana nawet w leczeniu raka. Terapią leczenia raka i usuwania z organizmu kancerogenów zajmuje się doktor George Ashkar. W internetowych filmikach przekonuje on i tłumaczy co trzeba dokładnie zrobić – terapia ta polega między innymi na tym, że do punktów poniżej kolan przykłada się na noc czosnek. W miejscach tych tworzą się bąble, które trzeba przeciąć ( straszne! ). Następnie do rany przykłada się cieciorkę i owija ją kapustą w wilgotnej szmatce, żeby rana nie wysychała. Okład trzeba zmieniać dwa razy dziennie przez dwa miesiące. W tym czasie cieciorka ma wyciągnąć z organizmu raka. Doktor przekonuje, że w ten sposób wyleczył się sam z raka trzustki.
Ponoć przekonał do swojej kuracji całą rzeszę osób, które tak jak i on wierzą, że chemioterapia nie jest im potrzebna! 
Jeśli ktoś jeszcze nigdy nie widział filmików na ten temat, a chciałby zobaczyć wstawiam link. 
Innym sposobem jest wpisanie w youtube ''lekarstwo na raka''.

To po prostu niewiarygodne.





Ciecierzyca w kuchni


falafel - kotlety z ciecierzycą
fot. tumblr

Ma ona bardzo wszechstronne zastosowanie.
Ciecierzycę możemy dodawać do sałatek, , dań warzywnych, zup. Na świecie ciecierzyca jest najbardziej znana w postaci  falafel lub hummusu. Falafel są to małe kotleciki, które przygotowuje się z cieciorki. Jest to potrawa która pochodzi z Bliskiego Wschodu. Kotleciki smażone są na głębokim tłuszczu. Natomiast falafel może być także pieczony. Przez wiele osób takie kotleciki uznawane są za świetny zamiennik tradycyjnych kotletów.
Cieciorka używana jest również do produkcji placków chlebo-podobnych. Jest chętnie używana przez Włochów. Którzy z cieciorki robią farinatę.
Pomysłów na zastosowanie cieciorki jest bardzo dużo. Ale można ją zjeść po prostu ugotowaną.

W tym celu należy ją namoczyć w wodzie przez około 10 godzin. Najlepiej  jest ją zostawić na noc w garnku z wodą. Natomiast następnego dnia wystarczy pogotować cieciorkę przez 1 lub 2 godziny. Aż stanie się miękka. Ale uwaga ! Solimy ją dopiero pod koniec gotowania. 

Jeśli chcielibyście poczytać o mojej przygodzie kulinarnej z kotletami z ciecierzycy
kliknijcie tutaj: KLIK










Ciecierzycę możecie kupić tu: KLIK

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obejrzyj jeszcze