Bez czarny - nie tylko na przeziębienie!

Bez czarny

Inne nazwy: bez lekarski, bez dziki, bez czarny, bez aptekarski, bzowina, hyczka, hyćka, bez biały.

Przy temacie roślin leczniczych nie sposób w końcu nie wspomnieć o czarnym bzie.
Bez czarny to bardzo popularna i ceniona roślina lecznicza.  Tradycyjna medycyna ludowa nazwała bez czarny „kompletną apteką” , jako pomagający aż w 99 chorobach lek. Ogólnie rzecz biorąc - jest to krzew (rzadziej drzewo), który osiąga wysokość około 3-6 metrów. Tu ciekawostka : w Tatrach bez czarny osiąga wysokość aż 900 m, w Kaukazie 1200 m, w Alpach 1600 m, a w afrykańskim Atlasie 2200 m ! (dane z Wikipedii)
Bez czarny został ogłoszony "Rośliną Roku 2010".
Kwiaty bzu czarnego są bogate w : flawonoidy ( m.in. rutynę),kwasy organiczne ( np. walerianowy, kawowy), olejki eteryczne, związki aminowe, garbniki, saponiny,śluzy, związki mineralne – wapń, sód, potas, żelazo, glin.
Owoce zawierają witaminy; A, B1, B2, C i J, antocyjany, olejki eteryczne, garbniki, pektyny, sole mineralne, enzymy i substancje hormonopodobne, kwasy organiczne: octowy, jabłkowy, walerianowy i benzoesowy.Należy pamiętać, że owoce nie nadają się do spożycia na surowo, ponieważ zawierają truciznę – muszą zostać najpierw odpowiednio przetworzone, najlepiej wygotowane. Można je też by zniszczyć toksynę ususzyć.
Właściwości lecznicze mają także kora, korzenie i liście.







Właściwości lecznicze bzu czarnego


czarny bez właściwości



- Ze względu na dużą zawartość witamin bez czarny jest środkiem ogólnie wzmacniającym.

Szczególnie jest polecane łączenie go z dziką różą (tu opis). Łączenie obu ekstraktów ze względu na współdziałanie witamin z antocyjanami i flawonoidami, może stanowić korzystny suplement witaminowo-antyoksydacyjny, który świetnie wzmacnia odporność.

- Zwalcza przeziębienia, stany zapalne i nieżyty dróg oddechowych.
Napary z kwiatów działają rozgrzewająco, napotnie i pomagają odkrztuszać wydzielinę z oskrzeli. Najlepiej w tym celu łączyć bez czarny z maliną i kwiatostanem lipy. 

- Działą bakteriobójczo. Oprócz tego, że pomaga przy infekcjach, to również jeśli się czymś na przykład zatrujemy, również możemy zastosować owoce czarnego bzu

- Zwalcza gorączkę.

- Owoce czarnego bzu są dobrym środkiem przeczyszczającym przy niestrawności i w nieżycie jelit, poprawiają trawienie, działają napotnie, przeciwbólowo, moczopędnie. Sok z owoców zmniejsza ilość cholesterolu we krwi. 

- Działa moczopędnie (szczególnie kora).

- Pomaga w odchudzaniu . Stosowany jako napar ma właściwości odtruwające i jest stosowany przy zaburzeniach przemiany materii. Pomaga w szybszym usunięciu toksyn z organizmu.

-  Zewnętrznie odwar z kwiatów tego krzewu służy do płukania gardła, przemywania oczu i pielęgnacji cery szczególnie starzejącej się i ziemistej.  Kwiaty bzu są więc także świetnym kosmetykiem ! Odwar z nich wygładza i zmniejsza zmarszczki oraz wybiela skórę i piegi.
Pomaga też bardzo dobrze na trądzik. Odwarem z czarnego bzu można przemywać czarne włosy w celu utrwalenia barwy.  

- Aby pozbyć się cellulitu zaleca się jednoczesne stosowanie kąpieli z dodatkiem odwaru z owoców, picie naparu z kwiatów, ale przede wszystkim regularne masowanie ciała olejkiem z czarnego bzu.

- Działa przeciwreumatycznie.

Kwiaty bzu czarnego łącznie z rumiankiem są używane do zmniejszenia bólów menstruacyjnych. Niektórzy polecają w tym celu stosować mieszankę kwiatów bzu czarnego, rumianku i ruty zwyczajnej.

- Spożywanie owoców bzu czarnego zmniejsza zakwaszenie organizmu i przywraca równowagę kwasowo-zasadową. W tym zakresie podobne właściwości mają: jagody, jeżyny, aronia, czarne porzeczki, bakłażan oraz czerwona kapusta.


Jak stosować czarny bez ?

Czarny bez ze względu na swoje silne właściwości lecznicze nie powinien być przyjmowany dłużej niż przez 7 dni. Po tym czasie najlepiej zrobić kilkudniową przerwę w jego przyjmowaniu. Jeśli objawy choroby nie ustąpią, kuracja może zostać powtórzona.


Odwar z owoców bzu czarnego :
(na odtrucie z toksyn, infekcje, działa moczopędnie, przeciwbólowo, przeczyszczająco,
pobudza układ odpornościowy i przemianę materii)

Przygotowujemy dwie szklanki zimnej wody i wlewamy je do naczynia. 
Dodajemy 2 łyżki suszonych owoców, przykrywamy.
Gotujemy 10-15 minut, następnie przecedzamy i odstawiamy na moment do ostygnięcia
( jeśli chcemy wypić ciepły napój ).
Pijemy 3-4 razy dziennie po 1/3 szklanki.

Odwar z kwiatów bzu czarnego :

( ma on bardzo podobne właściwości do odwaru z owoców czarnego bzu)

Postępujemy podobnie, jak w przypadku odwaru z owoców bzu czarnego, z tą tylko różnicą, że kwiaty gotujemy o połowę krócej, czyli około 3-5 minut.


Przeciwwskazania do stosowania bzu czarnego

- Czarny bez może obniżać poziom cukru we krwi. Osoby leczące cukrzycę powinny więc uważać na niego, ponieważ w połączeniu z lekami może dojść do hipoglikemii.

- W biegunkach także należy unikać produktów z czarnego bzu, gdyż może on je wzmacniać.

- W chorobach astmy czarny bez może spowalniać działanie lekarstw.


Jeśli chcielibyście kupić bez czarny to proponuję tu: KLIK

Komentarze

  1. "CZARNY BEZ" JESTEM OCZYWIŚCIE NA: TAK! ♥♥♥♥♥

    ZDECYDOWANIE POLECAM I WSKAZUJĘ, NAUKOWĄ WIEDZĘ BIOLOGICZNĄ, ROZSĄDEK ORAZ UMIAR:
    Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.

    POKARMY O WŁAŚCIWYM DOBORZE BIAŁEK, ORAZ CO NIEZMIERNIE ISTOTNE:
    Nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.

    TO WŁAŚNIE PRZY PROBLEMACH Z ODŻYWIANIEM, PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2:
    Niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco sklasyfikowanymi wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. Skuteczne i warto. Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

    KOD 7 TJ. BIAŁKA, TŁUSZCZE, WĘGLOWODANY, WITAMINY, SKŁADNIKI MINERALNE, BŁONNIK, WODA:
    Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

    W ODŻYWIANIU PODSTAWOWYM ZAŁOŻENIEM JEST TO CO JEMY, A NIE O KTÓREJ GODZINIE I W JAKICH PORCJACH:
    Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich objętość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz